15 Şubat 2001 22:00

CHP'yi Baykal'dan kurtarma zirvesi

CHP eski genel başkanları dün bir toplantı düzenleyerek, partiyi Baykal'dan kurtarmayı tartıştılar. Başkanlar, Baykal'ın ekibinde yer almayan PM üyelerini ve yöneticileri ihraç etmeye yönelmesini "kaygı verici" buluyorlar.

Paylaş
CHP'yi Baykal'dan kurtarma zirvesi
SHP ve CHP'nin eski genel başkanları, "partide yaşanan kaygı verici gelişmelere" ilişkin değerlendirmelerini, Genel Başkan Deniz Baykal'a iletmeyi kararlaştırdı. Eski başkanlar, Baykal ve ekibinin yığma üyeler yaparak kongre öncesi partiye tamamen hakim olmak istemesini, "Anadolu solu" programıyla partiyi "sağa çekmesini" ve bu politikalara karşı çıkanları ihraç etmek üzere harekete geçmesini "kaygı verici" bulduklarını ifade ettiler.
CHP eski genel başkanları Hikmet Çetin, Erdal İnönü, Murat Karayalçın, Cezmi Kartay ve Altan Öymen dün sabah saatlerinde Karayalçın'ın evinde bir araya geldi. Toplantı devam ederken eski genel başkanlar tarafından yazılı bir açıklama yapıldı. Açıklamada, "Daha önce görevde bulunmuş genel başkanlar olarak bu (dün) sabah toplanarak, partide yaşanan kaygı verici gelişmeleri, kamuoyunun görüşlerini de dikkate alarak tartıştık. Partiye karşı taşıdığımız sorumluluk anlayışımızın bilinci içinde konuya ilişkin değerlendirmelerimizi Sayın Genel Başkan'a sunmayı kararlaştırdık" denildi.
Saat 10.00'da başlayan ve "kahvaltılı toplantı" olarak planlanmasına karşın 5 saat süren toplantının bitiminde hiçbir açıklama yapmayan eski başkanlar, ayrı ayrı çıktıkları binadan hızla uzaklaştılar. Toplantı sonrası edinilen bilgilere göre, toplantıda eski başkanların partiye ilişkin rahatsızlıklarını ve çözüm önerilerini dile getiren görüşlerini içeren bir mektup hazırlanması kararlaştırıldı. Söz konusu mektup Murat Karayalçın tarafından Deniz Baykal'a iletilecek.
Yine ihraç tehdidi
Bu arada, CHP Genel Sekreteri Önder Sav, son günlerde parti içinde yaşanan huzursuzlukların CHP'yi yıpratacağını ifade ederek, partilileri 'uyardı'. Önder Sav, yaptığı yazılı açıklamada, CHP'nin Türkiye'de parti içi demokrasiyi yasa ve tüzük kuralları içinde gerçekleştirmeye özen gösteren tek parti olduğunu iddia ederek, başka hiçbir partide CHP'deki kadar "erdemliğe, üretkenliğe, yeteneğe ve emeğe" uygun yükselme ve siyaset yapma olanağı olmadığını savundu. Açıklamasında, İstanbul'da bazı partililerin, il başkanlığı önünde pankartlı, afişli gösteri düzenleyerek Deniz Baykal ve İstanbul İl Başkanı Ali Topuz aleyhine slogan attıklarını anımsatan Sav, CHP Merkez Yönetim Kurulu'nun, başta İstanbul olmak üzere tüm Türkiye'de "parti çıkarına, yasa tüzük ve yönetmeliklere aykırı tutum, davranış ve gösterileri dikkatle izleyip değerlendirdiğini" ifade etti.
CHP'nin, toplumda, içinde tartışmalar olan bir parti olduğu sanısının yaratılmasına olanak vermeyeceğini kaydeden Sav, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Merkez Yönetim Kurulu, tüzük kurallarına, kurultay ve yetkili organ kararlarına aykırı davranan, bir partide aldıkları görev ve sorumlulukla CHP üyeliği ile bağdaşmaz tutum ve davranışlarda bulunanlar ve CHP Genel Başkanı başta olmak üzere yöneticilere sözlü ve eylemli saldırıda bulunanlar ile ilgili incelemelerden sonra gecikmeden gerekli işlemlerin yapılmasını kararlaştırmıştır."
ÖNCEKİ HABER

Tiyatro yazarını kaybetti

SONRAKİ HABER

Cam işçisi, sözleşme masasında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...