15 Şubat 2001 22:00

Tiyatro yazarını kaybetti

Türk Tiyatrosu'nun önemli oyun yazarlarından Orhan Asena dün öldü. Asena'nın cenazesi bugün toprağa veriliyor.

Paylaş
Tiyatro yazarını kaybetti
Oyun yazarı Orhan Asena, dün sabah hayatını kaybetti. Rahatsızlığı bir süredir devam eden ve son günlerde giderek ağırlaşan Asena'nın kaleme aldığı "Yıldız Yargılaması" adlı oyun, Bursa Devlet Tiyatrosu'nda sahneleniyordu.
Asıl mesleği doktorluktu
Diyarbakır'da 1922'de dünyaya gelen Asena, ilk ve orta öğrenimini Diyarbakır'da tamamladı. İstanbul Tıp Fakültesi'ni 1945 yılında bitiren sanatçı, 1945-52 yılları arasında Anadolu'nun çeşitli yerlerinde hükümet tabipliği yaptı.
Şiir ve öykü yazmaya çocuk yaşlarında başlayan, ilk tiyatro çalışmalarını lisede yapan Asena, 1954 yılında Devlet Tiyatroları'nda oynanan "Tanrılar ve İnsanlar-Gılgameş" adlı yapıtıyla dikkatleri üzerine topladı.
Bu yapıtı Fransızca, İngilizce, Almanca, Rusça, İspanyolca ve İtalyanca'ya çevrilen sanatçının "Kocaoğlan" isimli oyunu, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü'nün Radyofonik Piyes Yarışması'nda birincilik aldı.
Tiyatroyla geçen bir hayat
"Hürrem Sultan", "Tohum ve Toprak", "Simavnalı Şeyh Bedrettin", "Atçalı Kel Mehmet" gibi oyunlarıyla tanınan Asena, bu eserlerinde Anadolu insanını işledi.
Şili'deki karşı devrimin ardından kaleme aldığı "Şili'de Av" adlı oyunu ile "Tiyatro 74" ve "İsmet Küntay" ödüllerine değer bulunan sanatçı, "Ölü Kentin Nabzı" ve "Bir Başkana Ağıt" adlı yapıtlarını da Şili üzerine yazdı.
"Ya Devlet Başa Ya Kuzgun Leşe" isimli oyunuyla Türkiye İş Bankası Büyük Ödülü'nü alan sanatçının "Ölümü Yaşamak" isimli oyunu da Avni Dilligil ödülüne layık görüldü.
Yapıtlarında tarihsel olayların yanı sıra, güncel olayların atmosferinden de yararlanan, başkaldırı temasını egemen olduğu eserlerinde kişilerin iç çelişkilerini sergileyen sanatçının 50'yi bulan yapıtlarından ancak yarısı sahnelenme ve basılma olanağını buldu.
Bugün toprağa veriliyor
Orhan Asena, bugün Karşıyaka Mezarlığı'nda toprağa verilecek.
Sanatçı için sabah Büyük Tiyatro'da tören düzenlenecek. Orhan Asena, daha sonra Kocatepe Camii'nde öğle namazını takiben kılınacak öğle namazının ardından Karşıyaka Mezarlığı'nda toprağa verilecek.
Oyunlar ve senaryoları yazdı
Sanatçı, yaşamı boyunca "Gılgameş", "Korku", "Hürrem Sultan", "Yalan", "Kocaoğlan", "Tohum ve Toprak", "Fadik Kız", "Gecenin Sonu", "Simavnalı Şeyh Bedrettin", "Şili'de Av","Atçalı Kel Mehmet", "Toroslardan Öteye", "Murtaza" "Mustafa", "Seyisbaşı Konağı", "Ya Devlet Başa, Ya Kuzgun Leşe", "Ölümü Yaşamak", "Roksolan (İlk Yıllar)", "Ana Baba Günleri", "Mart 1920-Candan Can Koparmak", "Nâzım Üçlemesi", "Korkunç Oyun", "Bir Kadın Üzerine Çeşitlemeler", "Karagöz Üçlemesi" gibi tiyatro eserlerine imza attı.
Asena'nın senaryo çalışmaları arasında ise "Kurtuluş Savaşı'nda Efeler", "Aranan Adam-İçerdeki Adam-Dünya Yurttaşı", "Nâzım Üçlemesi", "Gılgameş", "Ya Devlet Başa, Ya Kuzgun Leşe", "Kurtlar Kuşlar Uyurken", "Hünkar Hacı Bektaş Veli", "Fadik Kız" ve "Yörük Elif" yer alıyor.
ÖNCEKİ HABER

Kayıpların akıbeti açıklansın!

SONRAKİ HABER

CHP'yi Baykal'dan kurtarma zirvesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...