15 Şubat 2001 22:00

İkinci kez 7'şer kez idam

İkinci kez görülen Bahçelievler Katliamı Davası'nda, ilk karar korunarak, sanıklar Bünyamin Adanalı ve Ünal Osman Ağaoğlu 7'şer kez idam cezasına çarptırıldı.

Paylaş
Bahçelievler davasında ikinci kez
    7'şer kez idam
Ankara 3. Ağır Ceza Mahkemesi, ikinci kez görülen Bahçelievler Katilamı Davası'nda, ilk yargılama sonucunda verdiği kararda direnerek, sanıklar Bünyamin Adanalı ve Ünal Osman Ağaoğlu'nu, "1978'de 7 TİP'li öğrenciyi Bahçelievler'de öldürdükleri" gerekçesiyle 7'şer kez idam cezasına çarptırdı. Mahkemenin ilk kararında direnmesi nedeniyle, davada son kararı Yargıtay Ceza Genel Kurulu verecek.
Davanın dün görülen karar duruşmasına, tutuklu sanıklar Bünyamin Adanalı, Ünal Osman Ağaoğlu, avukatları ve müdahil avukatları katıldı. Duruşmayı, sanıkların yakınları da izledi. Sanık Adanalı'nın avukatı, müvekkilinin üzerine atılı suçlamaları kabul etmediğini ifade ederek, "Bu kararınızda da 1 Kasım 1999 tarihli ilk kararınızı yazarsanız, bu kararınızı, Yargıtay gerekçe
belirtmediğiniz için bozar. Uyarıyorum... Olaya olmayan şeyleri yazarsanız sorumluluk size ait" diye konuştu. Avukat, müvekkilinin beraatini istedi. Ağaoğlu'nun avukatı da, "Olayı bizzat gerçekleştiren Haluk Kırcı'dır. Aynı olaya katıldığı iddia edilen iki kişiden benim müvekkilim, olayın asli faili, firardaki Mahmut Korkmaz ise feri fail olarak belirtilmektedir. Bunu anlamak mümkün değildir" dedi. Avukat, Haluk Kırcı'nın çağrılıp bu olayla ilgili beyanının alınmasını da talep etti.
Savcıya tepki
Cumhuriyet Savcısı Hatice Çetin'in, ilk kararda direnilmesini isterken, daha geniş, kapsamlı ve kendilerini tatmin edici mütalaada bulunmasını beklediklerini kaydeden avukat, "Oysaki savcı sadece, 'usul ve yasaya uygun olmayan Yargıtay bozma ilamına uyulmamasına karar verilsin' demiştir" diye konuştu. Son sözü sorulan sanık Ağaoğlu da, "Davada müdahil olanların bizim cezalandırılmamızı istemelerini anlayışla karşılıyorum. Ancak, savcının, dosyanın içeriğini bilmeden ve hukuku hiçe sayarak müdahillerle birlikte hareket etmesini anlayamıyorum" dedi.
Ağaoğlu, olayla yakından ve uzaktan alakası olmadığını ve olaya katılmadığını iddia ederek, beraatini istedi. Mahkeme Başkanlığına vekalet eden Hakim Rıza Ilgın, duruşmaya verilen kısa bir aradan sonra, 1 Kasım 1999 tarihinde verilen ilk kararda direnilmesine ve Yargıtay bozma ilamına uyulmamasına karar vererek, sanıklar Bünyamin Adanalı ve Ünal Osman Ağaoğlu'nun 7'şer kez idam cezasına mahkûm edildiklerini bildirdi. Hakim Ilgın, sanık yakınları ve avukatların karara tepki göstermeleri üzerine, "İlk kararı aynen veriyoruz. Bir de Yargıtay Ceza Genel Kurulu baksın" dedi. Mahkemenin ilk kararında direnmesi nedeniyle, davada son kararı Yargıtay Ceza Genel Kurulu verecek.
Yargıtay usulen bozmuştu
Ankara 3. Ağır Ceza Mahkemesi, ilk kararında, sanıklar Bünyamin Adanalı ve Ünal Osman Ağaoğlu'nu, "1978'de 7 TİP'li öğrenciyi Bahçelievler'de öldürdükleri" gerekçesiyle 7'şer kez idam cezasına çarptırmıştı. Yargıtay 9. Ceza Dairesi de, yerel mahkemenin bu kararını, "Sanıkların asli fail gibi cezalandırılmalarının yasa ve usule aykırı olduğu" gerekçesiyle oy birliğiyle bozmuştu. Bozma gerekçesinde, "sanıkların suça feri fail olarak iştirak ettiklerine" ve "öldürme suçunun taammüden işlenmesi nedeniyle, Türk Ceza Kanunu'nun 450/4 ve 65/3 maddeleri, her maktul için ayrı ayrı uygulanmalıdır" görüşüne de yer verilmişti. Mahkeme, Fransa'da oldukları sanılan gıyabi tutuklu sanıklar Mahmut Korkmaz ve Kadri Kürşat Poyraz'ın dosyalarını ise bu davadan ayırmıştı. Korkmaz ve Poyraz'ın davaları ise ayrı bir esastan yürütülüyor. Aynı davada, Ankara 1. Sıkıyönetim Mahkemesi'nde yargılanan bazı sanıklar beraat etmişti. Haluk Kırcı ise 7 TİP'li öğrenciyi öldürdüğü gerekçesiyle 7'şer kez idam cezasına çarptırılmıştı. Kırcı, halen bu mahkûmiyet nedeniyle cezaevinde bulunuyor.
ÖNCEKİ HABER

Hekimler eyleme başladı

SONRAKİ HABER

Kayıpların akıbeti açıklansın!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...