15 Şubat 2001 22:00

Hekimler eyleme başladı

Ekim ve kasım aylarında sağlık çalışanlarının mali hakları, kendilerinin ve halkın sağlığı için eylemler yapan hekimler, "Bu bordro değişecek" sloganıyla beyaz eylemleri tekrar başlattılar.

Paylaş
Hekimler eyleme başladı
Hekimler "Bu bordro değişecek" sloganıyla beyaz eylemleri tekrar başlattılar. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi ve Ankara Tabip Odası (ATO) Yönetim Kurulu, dün Maliye Bakanlığı'na giderek, hekimlerin mali durumlarının iyileştirilmesini istedi ve buna yönelik önerilerini Maliye Bakanı Sümer Oral'a sundu.
TTB ve ATO yöneticileri, dün TTB binasında "Bu bordro değişecek" yazısının harflerini taşıyan önlükleriyle, Maliye Bakanlığı'na gitmek üzere toplandı.
Bina önünde bir açıklama yapan TTB Merkez Konsey Başkanı Füsun Sayek, daha iyi bir sağlık hizmeti, daha iyi bir hekimlik için uzun süredir faaliyet yürüttüklerini hatırlatarak, dört kişilik bir ailenin geçinmesi için gerekli asgari paranın 600 milyon lirayı geçtiği koşullarda, hekimlere ve sağlık çalışanlarına daha iyi bir ücret istedi.
Hükümetin işverenlerle görüştüğünü ancak, TTB ve diğer çalışan kesimlerle görüşmediğini, randevu vermediğini hatırlatan Sayek, "İyi hekimlikten, herkese eşit, ücretsiz, ntelikli sağlık hizmetine, grevli toplu sözleşmeli sendika hakkımızdan, izin haklarımıza ve tam gün çalışmaya kadar bütün sorunlarımızı ifade ediyor, çözümlerimizi sunuyor ve 'Bu bordro değişicek' diyoruz" dedi. Sayek, halkın sağlığının, hekimlerin ve sağlık çalışanlarının yaşam koşullarının düzeltilmesinin ve bordronun değişmesinin önünde hiçbir engel olmadığını hatırlatarak, sorunların çözümü için ısrar edeceklerini söyledi.
Bakan kapıda bekletti
Daha sonra uzun süredir randevu istedikleri, ancak yanıt alamadıkları Maliye Bakanlığı'na giden hekimler, ana kapı yerine ziyaretçi kapısından Bakanlık'a girebildi. Yaklaşık yarım saat kapıda bekleyen hekimler, yarım saatin sonunda, ziyaretçi kimlikleri verilerek özel kaleme alındı. Hekimleri ziyaretçi kapısında yarım saat beklettikten sonra içeri alan Oral'ın, bu sırada Galatasaray yöneticileri ile görüştüğü öğrenildi. Galatasaray, Beşiktaş, Fenerbahçe ve Futbol Federasyonu yönetiminin ardından, AKUT Başkanı Nasuh Mahruki ve bazı milletvekilleri ile görüşen Bakan Oral, iki saatlik bekleyişin ardından hekimleri kabul etti.
Görüşmenin ardından açıklama yapan TTB Genel Sekreteri Eriş Bilaloğlu, Oral'a sorunlarını ve önerilerini anlatan paket sunduklarını belirterek, Oral'ın, enflasyon programı uyguladıklarını, programı yürütmek zorunda olduklarını, kaynak olmadığını, kaynak bulmaya çalıştıklarını söylediğini aktardı.
Sorunların çözümü
Kaynak bulmanın ve bu sorunların çözmenin hükümetin görevi olduğunu hatırlattıklarını vurgulayan Bilaloğlu, gelir adaletsizliğinin, işsizliğin, yoksulluğun olduğu bir ortamda hizmet vermeye çalıştıklarını, halkın sağlığının bozulduğunu, hekimlerin talepleri karşılanana kadar eylemlere devam edeceklerini vurguladıklarını söyledi. Bilaloğlu, temsili bir heyet olmadıklarını, tüm hekimlerin onayını almış bir programı sunduklarını vurgulayarak, hükümetin kamu çalışanlarının mali durumlarını iyileştirmek için yetki aldığını anımsattı. Bilaloğlu, bir gazetecinin "Bakan'dan taleplerinizin karşılanacağına dair sinyal aldınız mı?" sorusuna "Biz sinyallerle değil somut adımlarla ilgileniyoruz. Somut sonuç ortaya çıkmadıkça biz gerekeni yapacağız" dedi.
Bu arada Eskişehir-Bilecik Tabip Odası Yönetim Kurulu tarafından yapılan yazılı açıklamada da, "Biz hekimler kararlıyız; bordromuzu değiştireceğiz ya da bordromuzu değiştirmeyenleri değiştireceğiz. Tercih 57. hükümetindir" denildi.
ÖNCEKİ HABER

Meclis'e Amerikan müdahalesi

SONRAKİ HABER

İkinci kez 7'şer kez idam

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa