15 Şubat 2001 22:00

Büyük direnişe doğru

Binlerce Yunan köylüsü, AB'nin tarım politikalarına karşı yürüdü. Köylüler, eylemlerini işçi ve emekçilerle birleştirmeye hazırlanıyor.

Paylaş
Büyük direnişe doğru
Seyit Aldoğan
Yunanistanlı köylülerin Avrupa Birlği'nin dayattığı tarım politikalarına karşı yürüttükleri mücadele giderek tırmanıyor. Önceki gün ülkenin pek çok kentinde yapılan gösterilere katılan köylüler, kazanılmış haklarından vazgeçmeyeceklerini ilan ettiler. Gösterilere köylü kooperatiflerinin yanı sıra işçi sendikaları, Küçük Esnaflar Federasyonu ve demokratik kitle örgütleri katıldı.
Ülke genelindeki eylemlere en büyük katılım, Teselya Ovası'nın dört büyük ilinde gerçekleşti. Larisa, Kradiça, Trikala ve Magnisia'da köylüler, yapılan kitlesel gösterilererle AB ve hükümetin tarım politikalarını karşı önümüzdeki günlerde tarım makinalarıyla alanlara ve yollara çıkacakları mesajı verdiler.
Kalabalık gösteriler
İzlenen tarım politikaları nedeniyle küçük ve orta köylülerin topraklarını terk etmesi ve önemli bir köylü kesiminin de terk etme noktasına gelmesine karşı bir süre önce Teselya genelinde yapılan köylü toplantılarında alınan karar doğrultusunda yapılan eylemlere katılımın oldukça kitlesel olduğu görüldü. Köylüler, AB ve hükümet karşıtı solaganlar atarak saatlerce merkezi meydanları işgal ettiler. 2001 yılının ilk köylü gösterilerinin güçlü olması, önümüzdeki dönemin oldukça sıcak geçeceğinin bir işareti sayılıyor.
İller düzeyinde yapılan tüm gösterilerde konuşmacılar, işçi ve emekçi kesimlerle ortak hareket edilerek bir direniş cephesinin oluşturulması gerektiğini vurguladılar. Eylemlerde atılan başlıca sloganlar da bu yönde oldu.
'Ne kazandıysak mücadele ile kazandık'
Kardiça'da yapılan gösteride konuşan Kardiça Köylü Federasyonu Başkanı Vangelis Butas, şunları söyledi: "AB politikalır köylüleri topraklarından ve üretimlerinden kopararak ablukaya almaya devam ediyor. Sorunların üstesinden gelmenin tek yolu mücadele etmektir. Şimdiye kadar ne kazandıysak mücadele ile kazandık. Bu nedenle mücadelemizin daha geniş kazanımlarla devam etmesi gerekiyor."
4 Mart 1915'te köylülerin isyan ederek toprak reformu yapılmasını sağladıkları Kileler köyünde, yine 4 Mart günü merkezi bir mitingin yapılacağı duyuruldu.
Köylülerin talepleri
Köylüler eylemlerde acil olarak nitelendikleri şu talepleri dile getirildiler:
  • Özelleştimelerin durdurulması
  • Yunanistan'ın AB ile yaptığı tarım anlaşmalarının iptali
  • Üretimin sınırlandırılmaması
  • Üretim fazlalığından dolayı verilen cezaların kaldırılması
  • Üretimin büyük çiftlik sahiplerinin elinde toplanmasına olanak veren politikaların terk edilmesi
  • Ziraat Bankası'nın üretimi ve toplumsal gelişmeleri destekleyen politikalar izlemesi
  • Köylüye verilen kredilerin faiz oranlarını düşürülmesi ve fazilerin faizinin silinmesi
  • Ürünlerin sigortalandığı kamu kuruluşu olan Elga'nın özelleştirilmemesi
  • Bütçeden köylüye yeterli pay ayrılması
  • Sağlık hizmetlerinin eskiden olduğu gibi parasız hale getirilmesi
  • ÖNCEKİ HABER

    Bir kilo et alamayan koyunu nasıl alsın?

    SONRAKİ HABER

    Meclis'e Amerikan müdahalesi

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
    Evrensel Ege Sayfaları
    EVRENSEL EGE

    Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...