14 Şubat 2001 22:00

Bir kilo et alamayan koyunu nasıl alsın?

Hayvan pazarlarında ayda bir koyun zor satan satıcılar, "Bir kilo et alamayanlar, bir koyunu nasıl alsın. Güneydoğu illerinden Adana'ya gelen hayvan satıcıları, Kurban Bayramı'nda dahi satışların artacağına dair umut taşımıyor.

Paylaş
Bir kilo et alamayan koyunu nasıl alsın?
Halil İmrek
Kurban Bayramı'na bir aydan az bir zaman kaldı. Ancak normal zamanda ayda bir koyunu güç bela satabilen kurban satıcıları, Kurban Bayramı'ndan da umutlu değil. Bir koyunun bir asgari ücret ettiğini söyleyen satıcılar, "Bir kilo et alamayanlar, koca koyunu nasıl alsın?" diyorlar.
Güneydoğu Anadolu illerinden koyun satmak için Adana'ya gelen ve Adana ambarlarının önünde konaklayan koyun satıcıları, masraflarını bile çıkaramıyorlar. Ekonomik sıkıntıların kendilerini de doğrudan etkilediğini söyleyen satıcılar, ayda bir koyun ancak satabiliyorlar.
Bir koyun, bir maaş
Diyarbakır'dan gelen Aziz Kaya'nın 50 civarında koyunu var. Hergün koyun başına 1 milyon lira masraf yaptığını, günlük masrafının 50 milyonu bulduğunu anlatan Kaya, özellikle belediye ile pek çok sorun yaşadıklarını söylüyor.
Bir koyunun fiyatının 100 milyonu bulduğunu, bir memurun 200 milyon ücret aldığını hatırlatan Kaya, koyun fiyatının asgari ücretle çalışan bir işçinin aldığı ücrete denk düştüğünü dile getiriyor.
"Böyle olunca koyun satamıyoruz. Koyun alacak kimse kalmadı. Bizimde koyun satıp aile geçindirmemiz çok zorlaştı.. Hayvancılık artık öldü. Herkes perişan, millet aç, kimse halinden memnun değil" diyen Kaya, "Belki Kurban Bayramı'nda satarız" diye konuşuyor.
Belediye koyunlara el koydu
Aziz Kaya, bayramın da durumu değiştirmeceğinin bilincinde ve devletin hayvan ithalini engellemesini, yerli hayvancılığa destek olmasını istiyor.
Hayvan satıcısı Latif Bakır, hem koyun satamamaktan, hem de belediyenin uygulamalarından şikayetçi. Büyükşehir Belediyesi'nin daha önce aldığı 13 koyununa el koyduğunu belirten Bakır, koyunlarını veya koyun parasını geri almak için bir çok girişimde bulunmasına rağmen bir sonuç elde edemediğini söylüyor.
Bir kaç gün öncede Yüreğir Belediyesi'ne bağlı zabıtaların da iki koyununu aldığını, geri alabilmek için gittiğinde 10 milyon lira istendiğini anlatan Latif Bakır, "Ne yapacağımız belirsiz. İş güç olmadığı için akşama kadar bir koyun satmak için bekliyoruz. Kurban Bayramı'nda inşallah işler biraz açılır" diyor.
ÖNCEKİ HABER

Tekstilde anlaşma sağlandı

SONRAKİ HABER

Büyük direnişe doğru

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...