14 Şubat 2001 22:00

Tekstilde anlaşma sağlandı

Tekstilde sözleşme imzalandı. Sözleşmeye göre işçiler ilk beş ay için yüzde 15 oranında, zam alacaklar. TEKSİF, DİSK/Tekstil ve Öziplik-İş, sözleşmenin beklentilerini karşılamadığını belirttiler.

Paylaş
Tekstilde anlaşma sağlandı
Üç konfedarasyona bağlı üç ayrı sendikanın 50 bini aşkın işçi adına yürüttüğü tekstil sektöründe toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlandı. 21 Şubat'ta greve hazırlanan tektil işçileri adına dün yapılan oturumda üç sendika başkanının ortak kararıyla sözleşme imzalandı. Buna göre ilk beş ay için yüzde 15 oranında, dokuzuncu aya kadar her ay için gerçekleşen enflasyon oranında, diğer ikinci yıl için ise altışar aylık gerçekleşen enflasyon oranında zam alındığı bildirildi.
TEKSİF Genel Başkanı Zeki Polat, "Zor dönemin sözleşmesi" olduğunu vurguladığı imzalanan sözleşmeden işçinin memnun olmayacağını, sendikacı olarak kendilerinin de memnun olmadığını söyledi. "Ama tekstil sektörünün şartları" diyen Polat üç kesimi de memnun etmeyen bir sözleşme imzaladıklarını ifade etti.
DİSK/Tekstil Sendikası Genel Başkanı Süleyman Çelebi ise "Çok açıklıkla söylüyorum beklentilerimizi karşılayan bir sözleşme değil, işçimize gümbür gümbür, iyi olmuştur diye anlatacağımız bir sözleşme değil" dedi. Kendi işçilerinin ortalama 170 milyon ücret aldığını, sektörde ücretlerin düşük olduğunu belirten Çelebi, kayıt dışı ekonominin yoğun olduğunu ve bu nedenle sözleşmeye oturdukları işverenlerin de haksız rekabetle karşı karşıya bulunduğu bir dönemde imzaladıklarını ifade etti. İşverenlerin "Bu sözleşme bizi sıkıntıya sokacak" dediklerini aktaran Çelebi, tekstil sektöründeki kayıt dışı ekonomiye dikkat çekti. Sözleşmede bulunan esnek çalışma, kazanılmış haklarının geri alınması gibi dayatmalara geri aldırdıklarını vurgulayan Çelebi, örgütlendikleri yerlerde işçilerin atıldıklarını sendikadan istifaya zorlandıklarını dile getirerek, "En azından böyle bir güvence aldık" dedi.
Öziplik-İş Genel Başkanı Yusuf Engin, "Talebimizin çok çok gerisinde oldu. İnanarak sevinerek imzaladığımız bir sözleşme olmadı." diyerek sektörün içinde bulunduğu koşulların kendilerini bu sözleşmeyi imzalamaya zorladığını belirtti.
ÖNCEKİ HABER

Taşanlar yolsuzluktan yargılanacak

SONRAKİ HABER

Bir kilo et alamayan koyunu nasıl alsın?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...