14 Şubat 2001 22:00

Taşanlar yolsuzluktan yargılanacak

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Bursa eski Valisi Orhan Taşanlar, Erzincan eski Valisi Recep Yazıcıoğlu, Kilis eski Valisi Güner Özmen hakkında "görevi kötüye kullanma" iddiasıyla dava açtı.

Paylaş
Taşanlar yolsuzluktan yargılanacak
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, İstanbul eski Emniyet Müdürü, Bursa eski Valisi Orhan Taşanlar, Erzincan eski Valisi Recep Yazıcıoğlu ve Kilis eski Valisi Güner Özmen hakkında dava açtı. Halen merkez valiliği görevinde bulunan üç vali hakkında TCK'nın "görevi kötüye kullanma" fiilini düzenleyen maddesi uyarınca dava açıldı.
Taşanlar, görevini kötüye kullanmış
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, halen merkez valiliği görevinde bulunan Orhan Taşanlar hakkında dava açtı. Taşanlar hakkındaki iddianamede, Bursa İl Özel İdare Müdürlüğü'ne ait Teras Oteli, Teras Ticaret Turizm AŞ'ye Devlet İhale Yasası'na aykırı olarak kiraladığı ve valilik makamına tevdi edilen İl Özel İdare Bütçesi'nin yasaya aykırı kullandığı ve Başbakanlık tasarruf genelgelerine uymadığı suçlamaları yer aldı. Taşanlar iki kez Türk Ceza Kanunu'nun "görevi kötüye kullanma" fiilini düzenleyen 240. maddesine göre yargılanacak. 240. madde bir yıldan üç yıla kadar ağır hapis cezasını öngörüyor.
Yazıcıoğlu vakıflara para aktarmış
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı Erzincan eski valisi ve halen merkez valiliği görevinde bulunan Recep Yazıcıoğlu hakkında da TCK'nın "görevi kötüye kullanma" maddesi uyarınca dava açtı. Yazıcıoğlu hakkındaki iddianamede, Yazıcıoğlu'nun Erzincan valiliği yaptığı dönemde, Erzincan İl Özel İdare bütçesinden merkez ilçe ve köylerine ekonomik ve sosyal gelişmelerinde kullanılacak paraları buralara vermeyip, Erzincan'daki dernek ve vakıflara aktarmakla suçlanıyor.
Yazıcıoğlu hakkında ayrıca TCK'nın 80. maddesinin uygulanması talep edildi. Bu madde, müteselsil suçların tek suç sayılmasını ancak bu tür suçlarda verilecek cezanın altıda birden yarıya kadar artırılmasını öngörüyor.
Paraşüt bağlantısı
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, "Paraşüt Operasyonu"ndan sonra Kilis Valiliği'nden alınarak merkez valiliğine atanan Güner Özmen hakkında da memurların yargılanmasını düzenleyen yasadaki değişiklikten sonra dava açtı. Özmen hakkındaki iddianamede, Özmen'in Altınbaş Holding'in sahibi Yasin Altınbaş ile "makamının onur ve haysiyetine yakışmayacak yakınlaşma içine girdiği", Özmen ve ailesinin uçak biletlerinin Altınbaş tarafından alındığı, araç telefonunun faturalarının Altınbaş Holding tarafından ödendiği, Özmen ailesinin Antalya'da konakladıkları otelin masraflarının da Yasin Altınbaş tarafından karşılandığı belirtildi. Özmen'in Türk Ceza Kanunu'nun "görevi kötüye kullanma" fiilini düzenleyen 240. maddesine göre cezalandırılması ve TCK''nın 80. maddesinin uygulanması istendi.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, üç vali hakkındaki iddianameleri ve soruşturma dosyalarını yargılamanın yapılacağı Yargıtay 4. Ceza Dairesi'ne gönderdi. Özmen, Taşanlar ve Yazıcıoğlu'nun yargılanmasına önümüzdeki günlerde başlanacak.
Aftan yararlanabilirler
Bu arada, Şartla Salıverilme ve Cezaların Ertelenmesine İlişkin Yasa'nın kapsamı dışında olan TCK'nın 240. maddesine yönelik olarak yerel mahkemelerden Anayasa Mahkemesi'ne yapılan başvurulardan birkaçında ilk inceleme yapılmış ve esastan görüşülmesine karar verilmişti. Anayasa Mahkemesi, TCK'nın 240. maddesinin kapsam dışında bırakılmasını Anayasa'ya aykırı bulursa, Özmen, Yazıcıoğlu ve Taşanlar, Şartla Salıverilme ve Cezaların Ertelenmesine İlişkin Yasa'dan diğer koşulları da taşımaları halinde yararlanabilecekler.
ÖNCEKİ HABER

Çağdaş bir seyyahın sitemleri

SONRAKİ HABER

Tekstilde anlaşma sağlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...