14 Şubat 2001 22:00

Yücelen, KESK'e 'akıl' verdi

İnsan Haklarından Sorumlu Devlet Bakanı Rüştü Kazım Yücelen, 1 Aralık işbırakma eyleminin ardından baskıların durdurulmasını isteyen KESK heyetine "akıl" verdi.

Paylaş
Yücelen, KESK'e 'akıl' verdi
İnsan Haklarından Sorumlu Devlet Bakanı Rüştü Kazım Yücelen, 1 Aralık işbırakma eyleminin ardından kendilerine yönelik sürgün, baskı ve cezalar konusunda dosya sunup, baskıların durdurulmasını isteyen KESK heyetine "akıl" vererek, "mevcut kanunlar çerçevesinde eylem koymalarını" söylemekle yetindi.
KESK Genel Başkanı Sami Evren ve KESK'e bağlı sendika yöneticilerinden oluşan heyet, dün saat 11.00'de Devlet Bakanı Yücelen'i ziyaret ederek, KESK üyelerine yönelik sürgün ve tutuklamaları içeren dosyayı sundu.
Basına kapalı görüşmeden önce açıklama yapan Evren, 1 Aralık eylemi sonrası demokratik tepkilerini koyan kamu emekçilerine devletin tepkisinin sert olduğunu, 100 bine yakın kamu emekçisi hakkında soruşturma açıldığını söyledi. Sürgün edilen, tutuklanan arkadaşları olduğunu bildiren Evren, Tunceli'de sürgüne karşı demokratik tepkilerini koyan 25 kişinin gözaltına alındığını da hatırlatarak, kamu emekçilerinin bunları hak etmediğini bildirdi.
Sürgün ve tutuklamalarla ilgili bilgileri içeren dosyayı Yücelen'e veren Evren, 19 sendikanın üye ve yöneticilerinin çağdışı sürgün uygulamasıyla karşı karşıya kaldığını bildirerek, demokratik tepkilerinin anlayışla karşılanması gerektiğini dile getirdi.
Ziyaretten memnun olduğunu, her şeyin konuşularak çözülebileceğini vurgulayan Yücelen ise, kendisine değişik kanallardan da bilgiler geldiğini, şikâyet konularıyla o bilgileri birleştirerek değerlendireceğini söyledi.
Görevinin tarafsız olarak hakemlik yapmak olduğunu öne süren Yücelen, görüşülen konuları araştırıp, Bakanlar Kurulu'na, gerekeni TBMM'ye götüreceğini, yanlış olduğunu düşündüğü konuları da KESK'e bir kez daha getirerek tartışacağını söyledi. Görüşme daha sonra basına kapalı olarak devam etti.
KESK-Türk görüşmesi
KESK Genel Başkanı Sami Evren ve KESK'e bağlı sendikaların yöneticileri, dün Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk'le de görüştü. Görüşmenin sonunda açıklama yapan Evren, özellikle Türk'le Tüm Yargı-Sen'le ilgili sürgünleri ilettiklerini, bunun yanında KESK'e bağlı tüm sendikalarda yaşanan sürgünlere ilişkin bir dosya sunduklarını belirtti. Türk'ün durumu değerlendireceğini ifade ettiğini aktararak, Tüm Yargı-Sen üzerine yapılan baskıları, diğer kamu emekçilerine yapılan baskılardan ayrı değerlendirilemeyeceğini vurguladı.
KESK'e yönelik baskılarla ilgili yetkililerin kendilerine ciddi açıklama yapamadıklarına, kamu emekçilerinin talepleri karşısında sessiz kaldıklarına dikkat çekerek, KESK'e yönelik tavırların hükümetin demokrasi anlayışını gösterdiğini kaydetti.
Türk'ün Tüm Yargı-Sen'le ilgisinin olmadığını söylediğini aktaran Evren, konunun DGM'yi ilgilendirdiğini ifade etti. Evren, Türk'ün sendikal faaliyete karşı olmadığını, desteklediğini belirttiğini dile getirerek, "Bu konudaki samimiyetini önümüzdeki süreçte göreceğiz." dedi. Tüm Yargı-Sen Genel Başkanı Tekin Yıldız ise Bakan Türk'ün açıklamalarından tatmin olmadığını söyledi.
Sürgünlere tepki
Enerji Yapı-Yol Sen Genel Başkanı Cengiz Faydalı, yaptığı yazılı açıklamada IMF programları ve anti-demokratik uygulamalar ile ülkenin karanlığa sürüklendiğini belirterek ortaçağ dönemlerine ait sürgün cezasının uygulandığına dikkat çekti. Faydalı, sürgünleri ve Tunceli'de kamu emekçilerine yönelik saldırı emrini veren Vali ile Emniyet Müdürü'nü kınayarak Başbakan'dan sorumluların hakkında soruşturma başlatmasını ve sürgünlerin durdurularak gözaltındakilerin serbest bırakılmasını istedi.
ÖNCEKİ HABER

'Demirel, Koman ve Küçük'ten

SONRAKİ HABER

FP'li belediyelerde işçi düşmanlığı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa