13 Şubat 2001 22:00
Sivrisineklerle uğraşılıyor
Susurluk davasında verilen karar, çete ilişkilerinin aydınlatılması ve sorumlularının yargılanması bakımından ikna edici bulunmadı. TBMM İnsan Hakları Komisyonu eski Başkanı DSP'li Sema Pişkinsüt, Susurluk davasının, çete ilişkilerinin ekonomik ve siyasi boyutunu ortaya koyacak şekilde devam etmesi gerektiğini belirtti.
Pişkünsüt: 'Dava daha kapsayıcı şekilde sürmeli'
Susurluk davasında verilen kararla ilgili olarak sorularımızı yanıtlayan DSP Milletvekili Sema Pişkinsüt, "Yargılananlara 313. maddeden cürüm işlemek amacıyla çete oluşturmak suçundan ceza verildi. Bu ceza o maddenin içerdiği en üst sınırda bir ceza. Bu karar sonucunda çete oluşumunun söz konusu ifade edilmiş oldu. Önemli olan bu tür kuruluşların neler yaptığının belirlenmesiydi" dedikten sonra şöyle devam etti: "Adam kaçırma, faili meçhul cinayetlerle organik bir bağ oluşturulması gerekiyordu. Mahkemede gelen duyumlarla ilgili eksiklikler vardı, delillerin sunulmasında, eksikliğinde sorunlar yaşanıyor. Hukuk devletine göre soruşturmanın açık, kamuoyuna sunulabilecek olarak yapılabilmesi için yargının elinden delilleri toplayacak bir yapısının da olması gerekir."
Susurluk davasında, bilinen medyatik ve dedektiflik boyutunun ötesinde ekonomik boyutuna gidilemediğinin altını çizen Pişkinsüt; "Ekonomik deliller somut olarak ele geçirilebilecek deliller olduğu için konuyu açmak önemliydi. Yani burada sivrisineklerle uğraşılıyor, bataklıkla değil. Siyasi boyutu açık olan bu davanın siyasi bağlarının net olarak ortaya konulması gerekir ki, Susurluk biçim değiştirerek, farklı bir boyutuyla tekrar ortaya çıkmasın" değerlendirmesini yaptı.
Davanın daha kapsayıcı bir şekilde sürmesi için 83. ve 100. maddelerde dokunulmazlıklarla ilgili sınırlandırmalara gidilmesi gerektiğini vurgulayan TBMM İnsan Hakları Komisyonu eski Başkanı, ekonomik verilerin de daha geniş çaplı olarak incelenmesi gerekliğinin altını çizdi. "Silahlı olan Susurluk çetesi bir başka biçimde yani ekonomik yönüyle karşımıza çıkabilir. Yine hukukdışı olarak, ihaleler, sınır ticaretleri, banka boşaltmalar biçiminde Susurluklar çoğalabilir. Susurluk'un bir başka boyutuyla yaşayabilir" diyen Pişkinsüt, bunun önlenmesi ve toplumun rahatlaması için yargının önünün açılması, bağımsız yargının gücünü göstermesi gerektiğini söyledi.
Saydı: Susurluk basit çete değil
Kararı gazetemize değerlendiren İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Ali Saydı ise, Türkiye'nin bir ara faili meçhuller "cennetine" döndüğünü, Susurluk'un basit bir kaza ve çıkar elde amaçlı basit bir çete olarak değerlendirilemeyeceğini belirterek, "Cinayetler, operasyonlar aydınlatılmadan bu davanın pek bir anlam ifade ettiği ve ülke açısından bir değişimin olacağı söylenemez" dedi.
Türkiye'de bir çok şeyin halktan gizli yapıldığını ve bu gizliliğin yargı kararıyla çıkmasını beklemenin zor olduğunu da belirten Saydı, Türkiye'de bir çok kurum gibi yargının da iyi işlemediğini vurgulayarak, "Bundan dolayı dört yıl uzayan ve bu süre içerisinde davadan her hangi bir karar çıkmasından ümit kesilen bir ortamda karar iyi olarak değerlendirilebilir. Çünkü davanın tüm derin ilişkileriyle çözülmesi siyasi sonuçlar doğurur ve bugün bu ülkede mümkün gözükmüyor" dedi.
8 Temmuz 2025 23:33

Siyasi liderlerden Sözcü TV’ye yayın yasağı tepkisi: “Basını susturarak halkı susturamazsınız”

RTÜK’ün Sözcü TV’ye verdiği 10 günlük yayın yasağına siyasi parti liderlerinden sert tepki geldi.

Siyasi liderlerden Sözcü TV’ye yayın yasağı tepkisi: “Basını susturarak halkı susturamazsınız”

Sözcü TV logosu

İçerik yükleniyor...

(Medya Servisi)
8 Temmuz 2025 19:29

Antalya Arkeoloji Müzesi için “koruyarak yenileme” çağrısı: Kent Konseyi’nden üç maddelik öneri

Antalya Kent Konseyi, yeniden yapılması planlanan Antalya Arkeoloji Müzesi için mevcut binanın korunarak onarılmasını önerdi.

Antalya Arkeoloji Müzesi için “koruyarak yenileme” çağrısı: Kent Konseyi’nden üç maddelik öneri

Fotoğraf: Yusuf Yavuz

8 Temmuz 2025 18:48

Türkiye’nin yüzde 88’i çölleşme tehdidi altında: 2030’da su fakiri olabiliriz

Birleşmiş Milletler destekli yeni rapora göre Türkiye, 2030 yılına kadar ciddi su kıtlığı, çölleşme ve tarımsal krizle karşı karşıya kalabilir.

Türkiye’nin yüzde 88’i çölleşme tehdidi altında: 2030’da su fakiri olabiliriz

Fotoğraf: DHA

İçerik yükleniyor...

(Haber Merkezi)
9 Temmuz 2025 00:19

Kenya'daki ‘demokrasi’ protestolarında ölenlerin sayısı 31'e yükseldi

Kenya'da dün yeniden başlayan hükümet karşıtı protestolarda hayatını kaybedenlerin sayısının 31'e yükseldi.

Kenya'daki ‘demokrasi’ protestolarında ölenlerin sayısı 31'e yükseldi

Fotoğraf: AA

İçerik yükleniyor...

(AA)
9 Temmuz 2025 00:19

Manisa’dan Uşak’a sıçrayan yangına müdahale sürüyor

Uşak'ın Banaz ilçesi ile Manisa'nın Sarıgöl ilçesinde çıkan yangınlara havadan ve karadan müdahale ediliyor.

Manisa’dan Uşak’a sıçrayan yangına müdahale sürüyor

Fotoğraf: AFAD

İçerik yükleniyor...

(AA)

Evrensel'i Takip Et