13 Şubat 2001 22:00

Kayıpları arayanlar gözaltına alınıyor

HADEP Silopi İlçe Başkanı Serdar Tanış ve İlçe Sekreteri Ebubekir Deniz'in kaybedilmelerine karşı tepkiler Gaziantep'te polisin saldırısına uğradı.

Paylaş
Kayıpları arayanlar gözaltına alınıyor
HADEP Silopi İlçe Başkanı Serdar Tanış ve İlçe Sekreteri Ebubekir Deniz'in kaybedilmelerine karşı tepkiler Gaziantep'te polisin saldırısına uğradı. HADEP Gaziantep İl Yöneticileri, oturma eylemini kışkırttıkları gerekçesiyle gözaltına alınırken, HADEP Diyarbakır İl Örgütü birçok üye ve yöneticilerinin hiçbir gerekçe gösterilmeden gözaltına alındığını söyledi. Gaziantep HADEP İl Başkanı Abdullah İnce ve dört partili, oturma eylemi yapan HADEP'lileri 'eyleme teşvik ettikleri' gerekçesiyle gözaltına alındı. Dün HADEP il binası önünde toplanarak, oturma eylemi yapmak isteyen HADEP'lilere polis izin vermedi.
HADEP'lileri saldırarak dağıtan polisler, İl Başkanı Abdullah İnce, Osman Acar, Sait Paray, Mehmet Dinçarslan ve Kazım Gülmez'i de gözaltına aldı.
HADEP Diyarbakır İl Örgütü ise dün bir açıklama yaparak, Kayapınar Belde Teşkilatı Mali Saymanı Ramazan Akkuş, Belde Yönetim Kurulu Üyesi Ramazan Şimşek ve 25 HADEP'linin 11 Şubat'ta il başkanlığı önünden, Dicle Belediye Meclis Üyesi Sadık Göçtürk'ün ise 12 Şubat günü evine yapılan baskınla hiçbir gerekçe gösterilmeden gözaltı alındığı belirtti. Aralarında parti üyelerinin de bulunduğu birçok eve güvenlik güçlerince baskınlar düzenlendiğini belirten HADEP Diyarbakır İl Örgütü, baskınların aileler üzerinde tedirginlikler yaratılmasına neden olduğunu belirtti. Haber-Sen Genel Merkezi tarafından yapılan yazılı açıklamada da, HADEP Silopi İlçe Başkanı Serdar Tanış ve ilçe sekreteri Ebubekir Deniz'in gözaltına alınarak kaybedilmesinin, demokrasi mücadelesi yolunda karanlık kulvarların hala yaşıyor olduğunun ifadesi olduğu belirtilerek "Gözaltı kayıplarına doymayan Susurluk üçgenleri yeni senaryolar yazarak insan yaşamını tehdit etmeye devam etmektedir. Kayıpların hesabını veremeyen rejimlerin demokratik hukuk devleti sayılması mümkün değildir" denildi.
Ocak ayı 'kara ay'
İHD Diyarbakır Şubesi ocak ayı İnsan Hakları İhlalleri Raporu açıklandı. Ocak ayında 154 mağdurun derneğe başvurduğunun belirtildiği raporu değerlendiren, şube başkanı Osman Baydemir, ocak ayının 'kara ay' olduğunu söyledi. Baydemir, ocak ayında bölgede görülen gayri insani muamele ve işkencenin 2000 yılı ile karşılaştırıldığında yüzde 50 arttığını belirtti. 1990-2000 yılları arasında Diyarbakır'da 136, bölge genelinde ise 301 kişiden gözaltına alındıktan sonra bir haber alınamadığını hatırlatan Baydemir, örgütlenme özgürlüğüne yönelik baskılara da dikkat çekti. Aralarında Eğitim-Sen, Yargı-Sen, Bel-Sen, Banka-Sen ve Belediye-İş yöneticilerinin de bulunduğu 30 sendikacının ocak ayında sürgün edildiğini söyleyen Baydemir, "Örgütlenme özgürlüğü hakkının ihlali olan bu uygulamayla ne yapılmak isteniyor? Toplum nereye götürülmek isteniyor?" dedi. Baydemir, Gaffar Okkan'a yönelik suikastin ve Silopi İlçe Başkanı Serdar Tanış ile ilçe yöneticisi Ebubekir Deniz'in kaybolmalarının, Meclis Faili Meçhul Cinayetler Araştırma Komisyonu'yla varlığı tescil edilen 'devlet içi' hukuk dışı örgütlenmelerin tekrar faaliyete geçtiğinin işareti olduğunu söyledi. 9 Ocak günü Viranşehir'de gözaltına alınan 29 çocuktan 6'sının tutukluluklarının devam ettiğini de söyleyen Baydemir, "Hak ihlallerinin karanlıkta kalmasını sağlamak üstünü örtmek suça ortaklıktır " dedi.
ÖNCEKİ HABER

Sürgün protestosuna köpekli saldırı

SONRAKİ HABER

MHP'de miras kargaşası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...