13 Şubat 2001 22:00

Birikimleri İhlas'ın kasasında kaldı

İhlas Finans'ın önünde biriken kalabalık hemen dikkat içekiyor. Genelde yaşlılar gelmiş ve çoğu emekli ikramiyesini yatırmış buraya.

Paylaş
Birikimleri İhlas'ın kasasında kaldı
Muzaffer Özkurt
İhlas Holding'in iflas etmesi sonrası İhlas Finans'a para yatıran mağdurlar halen holding önünde beklemeye devam ediyor. Pek çoğu yıllardır çalışmalarının sonucunda oluşturdukları birikimlerin yatıran mağdurlar, paralarının güvendikleri için İhlas Finans'a yatırdıkların ancak "kazık yediklerini" söylüyorlar. Para karşılığı gayrimenkul verme vaadinde bulunan İhlas Holding yöneticileri ise kampanya fiyatı 75 bin dolar olan evleri 100 bin dolar fiyattan yatırımcılara vermeye çalışıyor. Küçük birikimleri olan dar gelirlilerin ise paraların alma şansları yok gibi gözüküyor.
Günlerdir bekliyorlar
İhlas Finans'ın önünde biriken kalabalık hemen dikkat içekiyor. Genelde yaşlılar gelmiş ve çoğu emekli ikramiyesini yatırmış buraya. Kimileride yıllardır biriktirdikleri alınterlerini. Ama birleştikleri bir nokta var. İhlas Holding'in koruma görevlilerinin bulunduğu parmaklıkların öbür tarafında hayatları boyunca kazandıkları paraların ne olacağını beklemek. Sorulan sorular hep yanıtsız kalıyor. Paraların verileceği söyleniyor ya kimse buna pek inanmıyor. Ama beklemeye de devam ediyorlar. İhlas'ın hemen karşı tarafından bulunan TGRT oldukça tepki topluyor. Milyarlar alan Sibel Can'ın yaptığı programları hatırlatıp kendi paralarının onlara verildiğini söylüyorlar.
8 yıldır inşaatta
Ramazan Oğuz 32 yaşında. Ağrı'dan buraya ekmek parası için inşaatlarda çalışmaya gelmiş. Memlemette bakması gereken 5 çocuğu var. 8 senede biriktirdiği 4 bin 400 dolarını İhlas'a güvenerek yatırmış. "Bize batmaz güvenilir dediler. Yatırdık kaybettik" diyen Oğuz, 1 aydır kendilerine "para yok" diyerek bekmlemelerini söylediklerini belirtiyor. Haklarını aradıklarını ifade eden Oğuz, "Parayı verirken iyidik de isterken mi kötü oluyoruz? Ben memlemetime gitmedim para biriktirmek için" diyor.
İlmine Sarıkaya 70 yaşında. 30 sene çalıştığı ilaç fabrikasından aldığı 15 milyar lirayı ev almak yerine İhlas'a yatırmış. Sarıkaya şunları söyledi: "Yatırdığımda bana korkma İhlas güvenlir dediler. Parası çok olan gözü açıklar paralırını aldılar da biz alamadık. Evde faturalarım birikti. Emekli parasıyla zaten geçinemem ve geçinemiyorum da."
Kerim Mecid 60 yaşında ve emekli. 28 milyar lirasını yatırmış İhlas'a. İhlas'a yatırarak kazanç sağlayacağının söylendiğini ancak paralarını kaybettiğini dile getiren Mecid, "İhlas Finans güçlüdür batmaz dedik. Faizsiz dedik. Ancak İhlas bize kazık attı. Üç aydır kapısında bekliyorum. Geliyoruz soruyoruz amla muhatap bulamıyoruz" diyor.
Hamallığı İhlas'ın kasasında
Kamil Kartal 8 milyar yatırmış İhlas Finans'a. Kartal bu hamallık yapıyormuş. İşten ayrıldıktan sonra aldığı tazminatına yıllardır döktüğü alınterini de katmış ve İhlas'a yatırmış. "Şimdi bizi beter ettiler. 5 çocuk var. Çalışan çocuklarımın parasıda burada. Hepimizin alınteri var burada. Faiz girmesin kazancımıza dedik buraya yatırdık" diyen Kartal, şöyle devam ediyor: "Geliyoruz gidiyoruz sonuç yok. sabaha kadar yatamıyorum".
Sait Özer 27 yıl yaptığı Orman Muhafaza Memurluğu sonrası aldığı para ve birikimleri olan 12 bin dolar ve 500 markını ihlasa yatırmış. Olan biteni 5 aydır takip ettiğini ancak paralarını alamadığını dile getiren Özer, "Faizsiz kazanç ve müslümanız diyerek aldılar bizden bu parları. Ben mağdur oldum. Çocuklara düğün yapacaktım yapamıyorum. TGRT'de yayın yaptırdıklarına birsürü para veriyorlar. bunlar bzim paramız" diyor.
Meral Yazar 42 yaşında ve dışarıdan ödediği sigorta pirimleriyle emekli olmuş. 3 bin dolarını da İhlas'a yatırmış.Yazar son olarak "İhlas'ın adına güvendik. Yatırdık paramızı. 350 milyon lira daha vardı onu kurtardım ama gerisi kaldı" diyor.
'Boğazımızdan kestik'
"Boğazımızdan kestik. Ayda 50 dolar 10 yıl biriktirdim paramı buraya verdim. Burada 6 aylık bebeğin mamasından kesilen para var" diyor Ahmet Doğan. İnsanların evlerini sattıklarını, emekli ikramiyelerini yatırdıklarını ve bütün dar gelirlilerin burada mağdur olduğunu söyleyen Doğan, Başbakan'ın "biz karışmıyoruz" sözünü de eleştiriyor ve "Bizim gelirimizden vergi kesiyordu. Açıtktayız benim 4 çocuğum var" diyor.
Rıza Çakan 52 yaşında. "Dişimle tırnağımla biriktirdim" diyor Çakan ve devam ediyor: "Müslümandır sağlamdır dedik. Dolandırıcı çıktı. Esnaflık yapıyorum. 30 senedir biriktirebildiğim 4 bin dolarımı buraya yatırdım. Benim 6 çocuğum var". Kendilerine paralarını ileride ödeyeceklerini belirttiklerini söyleyen Çakan, "Yalan söylüyorlar" diyor.
ÖNCEKİ HABER

Savaş koalisyonu kuruluyor

SONRAKİ HABER

Sürgün protestosuna köpekli saldırı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa