11 Şubat 2001 22:00

Avrupa'da köle tacirleri

Avrupa'nın en yoksul bölgesinde, "iş vaadi" ile kandırılan genç kızlar, "köle kadın pazarı"nda alınıp satılıyorlar. NATO yönetimindeki Kosova, "kadın köle" pazarına dönüşüyor.

Paylaş
Avrupa'da köle tacirleri
Justin Huggler - The Independent
Victoria, Batı'da yeni hayata başlayacağını düşünüyordu. 18 yaşındaydı, işsizdi ve Avrupa'nın en yoksul ülkesi Moldova'da doğmuştu. Bir arkadaşı, onlara İtalya'da dansçı olarak iş bulacak bir adamdan söz ettiğinde, hayallerinin gerçekleşmeye başladığını düşünmüştü. Pasaportunu hazırladı ve Batı'ya doğru yola çıktı. Ne yazık ki; "kurtarıcı" bellediği adamın, bir "köle kadın taciri" olduğunu bilmiyordu.
Köle ticareti Doğu Avrupa'da hâlâ yaşıyor ve gelişiyor. Yeni köle ticaretinin kurbanları, dövülüyor, tecavüze uğruyor, korumasız sekse zorlanıyor. Bu ticaret, uluslararası toplumun burnunun dibinde, Birleşmiş Milletler'in yönetimindeki Kosova'da yeniden canlanıyor.
Victoria, Pristina'da BM polislerinin baskın düzenlediği bir barda bulundu. Aynı zamanda genelev olarak kullanılan bir bardı bu. Şimdi güvenli bir evde. BM polisine anlattığı öyküsü, NATO müdahalesi sonrası Kosova'da yaşananlara dair bir örnek sadece... Onun öyküsü, Belgrad'da "köle kadın" pazarında başlıyor. "Hepimiz erkeklerle bir odaya girmeye zorlandık. Tümü bize bakıyor, bazıları dokunuyordu. Çok korktum. Bir adam onunla birlikte yatak odasına gitmemi istedi. Yapmayacağımı söyledim. Bana vurdu ve büyük bir belanın içine düştüğümü anladım."
850 milyon liraya...
"Köle pazarı"nda 850 milyon liraya satılıyor Victoria. "Sahipleri" onu Kosova'ya götürüyor ve orada saati 50 milyon liradan müşterilerle seks yapmaya zorluyor. BM polisi, son günlerde Pristina'nın Miami Kumsalı'ndaki gece klüplerinde çalışan "köle fahişelerle" sıkça karşılaşıyor... 120'den fazla "köle kadın" kurtarılmış. Ancak, BM yetkilisi Kristine Brubacher, "Bu sadece buzdağının görünen kısmı" diyor.
Brita, bulunan en genç "köle fahişe". Arnavutluk'tan gelen bu kızın yaşı sadece 14. Brubacher, "Sadece 12 yaşında gösteriyor" diyor. Polis, Brita'nın ailesi tarafından bu işe sürüklendiğini düşünüyor. Çünkü, Arnavutluk'a gönderildikten sonra, yine Kosova'ya gelmiş/gönderilmiş, "seks kölesi" olarak çalışmaya...
Bağımsız bir kuruluş olan Uluslararası Göçmen Örgütü (IOM), bu kölelerin kendi ülkelerine dönmelerini sağlamaya çalışıyor. IOM'a göre; köle kadınların yarısından fazlası Moldova'dan geliyor.
IOM görevlisi Tel Raviv, "Sadece bölgenin yoksul ülkelerinden ve toplumun en yoksul kesimlerinden kadınlara rastladık" diyor ve ekliyor: "Moldova çok fakir. Herkes umutsuz biçimde bu ülkeden kaçmaya çalışıyor".
ÖNCEKİ HABER

IMF'nin programı Telekom'da bozulacak

SONRAKİ HABER

Arafat'tan 'cephe' çabası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...