11 Şubat 2001 22:00

Türkiye'ye tehlikeli oyun

CIA güdümlü Irak Ulusal Kongresi (INC)'nin Saddam'ı devirmeye yönelik faaliyetlerine, Türkiye de bulaştırılmak isteniyor.

Paylaş
Türkiye'ye tehlikeli oyun
Irak'ta Devlet Başkanı Saddam Hüseyin rejimini devirmek isteyen Amerikan destekli grupların, yeni Amerikan yönetiminden alacağı yardıma karşın, "Türkiye'nin desteğini almadan başarıya ulaşamayacakları" öne sürüldü. Bu sözler, Türkiye'nin, komşusu Irak'a karşı tehlikeli bir oyunun içine çekilmek istendiğini gösteriyor.
Anadolu Ajansı'na açıklamalarda bulunan Washington'daki diplomatik kaynaklar ve bazı uzmanlar, ABD uşağı grupları bir araya getiren Irak Ulusal Kongresi (INC)'nin Amerika'dan alacağı para yardımının "tek başına bir anlamının olmayacağını" söylediler.
'İkna'ya çalışacaklar
INC'nin Irak içinde etkili olabilmek için "İran, Suriye ya da Türkiye'den mutlaka lojistik destek alması gerektiğini" söyleyerek Türkiye'yi Irak'taki kargaşanın içine sokma niyetlerini açığa vuran ABD'li çevreler, bu amaçla Tahran ya da Şam ile işbirliğinin "ihtimal dışı" olduğunu belirttiler.
Amerikan kaynakları, bu durumda INC'nin Irak'a sızabilmek için Türkiye ile işbirliği yapmasının şart olduğunu söyleyerek, "Ancak Saddam Hüseyin sonrası Irak'ta kaos çıkmasından kaygı duyan Türkiye, bu işbirliğine soğuk bakıyor" dediler.
Washington'daki uzmanlar ise, Bağdat rejimine muhalif iki önemli grup olan İran destekli Irak İslam Devrimi Yüksek Konseyi (SCIRI) ve Irak Kürdistan Demokratik Partisi (IKDP) ile INC arasındaki ilişkilerin "parlak" olmamasını bir başka zorluk olarak görüyor.
Çelebi'nin açıklamaları
Amerikan yönetiminden geçen haftalarda para desteği elde eden INC yetkilileri, Irak'ta istihbarat toplama faaliyetlerine bu ay içinde başlayacaklarını belirtirken, izleyecekleri yol hakkında bilgi vermediler.
INC lideri Ahmed Çelebi, ABD'den Bill Clinton başkanlığı döneminde alamadıkları desteği George W. Bush döneminde elde edeceklerine inandıklarını söyledi.
Diplomatik kaynaklar, INC'ye para yardımı yapma dışında Irak politikası henüz açıklık kazanmayan Bush yönetiminin, Türkiye'ye önümüzdeki aylarda baskı kurmak isteyebileceğini belirttiler.
Hükümet ve Genelkurmay'ın ABD isteklerini kabul etmesi durumunda, Irak ile Türkiye arasındaki ilişkiler ağır bir darbe daha alacak. Bu tehlikeli talep, Türkiye'nin diğer komşularıyla ilişkilerini de gerginleştirecek.
ÖNCEKİ HABER

Eski ustalar merhaba' diyor

SONRAKİ HABER

Enerji peşkeşine 117 dava

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...