10 Şubat 2001 22:00

Kayıplar için çelişkili ifadeler

Günlerdir kayıp olan HADEP'li Serdar Tanış ve Ebubekir Deniz'in akıbetleri konusunda, resmi makamlarca her gün, birbiriyle çelişen açıklamalar yapılıyor.

Paylaş
Kayıplar için çelişkili ifadeler
Günlerdir kayıp olan HADEP Silopi İlçe Başkanı Serdar Tanış ve İlçe Sekreteri Ebubekir Deniz'in akıbetleri konusunda, resmi makamlarca her gün, birbiriyle çelişen açıklamalar yapılıyor. Daha önce Jandarma Alay Komutanlığı tarafından Tanış'ın muhbir olduğu yönünde yapılan açıklamaların HADEP Genel Merkezi tarafından yalanlanmasının ardından, bu kez, Şırnak Vali Yardımcısı Eyüp Cülüm tarafından bir açıklama yapıldı. Cülüm, Silopi'de en son karakolda görülen Tanış ve Deniz'in kaybolması hakkında görüşmeye giden heyete, HADEP'lilerin kaçırılmasının HADEP içerisindeki bir hesaplaşma olduğunu ileri sürdü.
Deniz ve Tanış'ı kaçıranların politik anlamda sahip çıktığını iddia eden Cülüm, olayı araştıran gazetecileri de "militanlık"la suçladı. Faillerin bulunması ve HADEP'li yöneticilerin sağ istenmesi talebi doğrultusunda eylemlerin yoğunlaşması üzerine resmi makamlarca yapılan çelişkili açıklamalar, hedef saptırmaya yönelik girişimler olarak değerlendiriliyor ve çeşitli kurumların protesto ile ilgili makamlara faks çekme eylemleri sürüyor. Malatya'da HADEP İl Başkanı Önder Şahiner ve bir grup partili, Cumhurbaşkanı, Başbakan ve İçişleri Bakanlığı'na faks çekerek Tanış ve Deniz'in kaybedilmemesi talebini ilettiler.
'Kayıplar bulunsun'
HADEP Ankara İl Örgütü de kayıpların bulunması talebiyle İl Başkanlığı önünde oturma eylemi yaptı. Ellerinde Tanış ve Deniz'in fotoğrağlarını ve "Kayıplara son", "Yöneticilerimizi istiyoruz" yazılı dövizleri taşıyarak dün il binası önünde toplanan HADEP'liler, "Baskılar son bulsun, kayıplar bulunsun", "Silahlar sussun, barışa uyulsun", "Deniz, Tanış, inadına barış" ve "Anadolu susma, barışı haykır" sloganlarını attılar. Burada konuşan HADEP Ankara İl Başkanı Veli Aydoğan, 15 gün geçmesine karşın kayıpların bulunmadığına dikkat çekerek, Deniz ve Tanış bulunana kadar eylemlere devam edeceklerini duyurdu.
HADEP Eskişehir İl Örgütü temsilcileri Büyükşehir Belediyesi Kültür Merkezi önünde yaptıkları basın açıklamasında, her geçen gün kaygı ve kuşkularının arttığına dikkat çektiler.
BES'ten tepki
Büro Emekçileri Sendikası (BES) da Tanış ve Deniz'in kaybedilmesini kınayarak sorumluların bulunup yargılanmasını istedi. BES Merkez Yönetim Kurulu tarafından dün yapılan yazılı açıklamada, bazı karanlık güçlerin "huzur" ve "barış"ı istemediği kaydedilerek Tanış ve Deniz'in kaybedilmesinin ve devam eden saldırıların, ülkeyi karanlığa çekmeye çalışan bazı güçlerin işi olduğu belirtildi.
SES, yetkililerden açıklama bekliyor
SES Aksaray Şubesi, yaptığı yazılı açıklamayla sendikalarına yönelik baskıların ve son süreçte gündeme gelen antidemokratik uygulamaların, bir an önce sonlanmasını talep etti.
Açıklamada ayrıca gözaltında kaybedilen HADEP'li yöneticilerin akıbetlerinin açıklanması gerektiğini vurgulayan sağlık emekçileri, "Tüm bunlar bize Susurluk'ta ortaya çıkan çetelerin yeniden işbaşına geçtiği kaygısını uyandırıyor" dediler. Sağlık emekçileri, cezaevleri operasyonu, Kuzey Irak'a asker sevkıyatı, Gaffar Okkan suikasti ve gözaltında kayıplarla beraber, toplum terorize edilerek baskıların yoğunlaştığını ifade etti.
Öte yandan İskenderun Demokrasi Platformu tarafından düzenlenen basın açıklamasında yetkililerin çelişkili açıklamalarına tepki gösterilerek olayın aydınlatılması istendi. Emekli-Sen Başkanı Halit Katkat tarafından yapılan açıklamada, "Yetkili kurum ve kişileri bu karanlık olayları açıklamaya ve ilgili önlemleri almaya davet ediyoruz. Benzeri olayların yaşanmaması için olayın takipçisi olacağımızı duyuruyoruz" dedi. Mersin'de de, HADEP, EMEP, ÖDP, SİP ve İHD Bölge Temsilcisi İsmail Kartal, benzeri taleplerle basın açıklaması düzenledi.
ÖNCEKİ HABER

Ekmeğimizi Amerika'ya yedirmeyiz

SONRAKİ HABER

Sincan'da görüş yasağı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...