10 Şubat 2001 22:00

Dükkâna IMF kilidi

Bir yandan Hayat Standartı adı altında alınan "kelle vergisi", diğer yandan IMF programı esnafa da kan ağlatıyor. Binlerce esnaf dükkanına kilit vuruyor.

Paylaş
Dükkâna IMF kilidi
Hükümet, patronların taleplerinin yerine getirilmesi için bürokratları görevlendirirken, halkın alım gücünün düşmesi sonucu satışları azalan esnaf kepenk kapatmaya devam ediyor. Hükümet, esnafın aylardır dile getirdiği sorunlara tüm dar gelirlilere yaptığı gibi kulak asmayıp üstüne üstlük Hayat Standardı Vergisi gibi yeni yükler bindirmeye çalışırken, işverene yeni kıyaklar sağlama peşinde koşuyor.
2000 yılında Ankara'da 3462 işyeri kepenklerini indirirken, bu sayı ülke genelinde 10 binlerle ifade ediliyor. Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu'nun rakamlarına göre, son birkaç ay içinde Diyarbakır'da 946 esnaf, Trabzon'da 1118, Giresun'da 2000, Rize'de 300, Bartın'da 334, Antalya'da 7500, Yozgat'ta 560, İzmir'de 500 kahveci, Ayvacık'ta 79 esnaf, dükkânına kilit vurdu.
Esnafın dükkânını kapatması kendisini, ailesini ve çalıştırdığı birkaç kişiyi ilgilendirirken, kapanan küçük ve orta büyüklükteki işyerleri binlerce kişinin işsiz kalmasına neden oldu. Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu'na göre 1 Temmuz 1999-30 Kasım 2000 tarihleri arasında toplam 8461 işyeri kapandı ve 53 bin 883 kişi işsiz kaldı. Sanayi odaları işsiz kalan kişi sayısını 180 bin olarak verirken, işçi sendikaları 400 bin kişiden söz ediyor.
Diyarbakır'da iflaslar arttı
Diyarbakır Esnaf ve Sanatkârlar Odası Birliği Başkan Vekili Ahmet Elbahadır, Diyarbakır esnafının 2000 yılı içinde kayıtlı 31 bin 71 esnaftan 946 esnafın kepenk kapattığını belirterek, uygulamaya konan vergi uygulamasıyla da Diyarbakır esnafının büyük oranda kepenk kapatmak zorunda kalacağını söyledi.
Esnafın kan ağladığını belirten Elbahadır, "Bize kayıtlı 946 esnaf kepenk kapattı. Kayıtlı olmayan 20 esnaf var. Her aileyi ortalama 4 kişiden hesaplarsak 3784 kişi doğrudan etkilenmiş oldu. Kepenk kapatan esnaf gnelde lokanta, berber ve bakkal grubuna mensup" dedi. Tüm esnafın büyük bir sıkıntı içerisinde olduğnu söyleyen Elbahadır, krizin hükümetten kaynaklandığını ifade ederek, "Şu ana kadar esnafa verilen kredilerin faiz oranı yüzde 40'lardan yüzde 55'lere yükseldi. Esnaf bunu bilmediği için kredi alınca batıyor. İşyeri kapatma başvuruları devam ediyor" diye konuştu.
Elbahadır, "15-20 yıllardır Güneydoğu esnafı vergiler altında eziliyor. Son olarak da sabit vergilerin alınmasıyla esnaf ikinci tokadını yedi" diyerek şehrin göbeğinde açılan büyük marketlerin giderek küçük esnafın durumunu daha da kötüye sürüklediğini, dükkânlarını kapatma eşiğine getirdiğini kaydetti. Diyarbakır'da sayıları 5000 olan küçük esnaftan 181 çeşit vergi alındığını söyleyen Elbahadır, hükümetin vergiyi taksitlere bölmesinin küçük esnafı sıkıntıdan kurtarmayacağına dikkati çekti.
ÖNCEKİ HABER

Racak Katliamı'nda soru işaretleri

SONRAKİ HABER

Ekmeğimizi Amerika'ya yedirmeyiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...