09 Şubat 2001 22:00

Toplusözleşmeler gündem yapılmalı

KESK'e bağlı, toplusözleşme yapan tek sendika olan Tüm Bel-Sen, yeni sözleşmelere hazırlanıyor. Tüm Bel-Sen'in sözleşme imzaladığı belediye sayısı ise 90.

Paylaş
Toplusözleşmeler gündem yapılmalı
Şerif Karataş
Tüm Bel-Sen aralarında Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin de bulunduğu 15 belediyede yaptığı toplusözleşmelere yenilerini eklemeye çalışıyor. Tüm Bel-Sen'le toplusözleşme yaptıkları için haklarında dava açılan belediye başkanları hakkında da beraat kararları çıkıyor. İmzaladığı sözleşmeleri kabul ettirmek için sıkça mahkemeye başvurmak zorunda kalan Tüm Bel-Sen bu yıl da ilk davasını Keşan Belediyesi'yle imzaladığı toplusözleşmeyi iptal eden Edirne Valiliği'ne açtı.
Tüm Bel-Sen Genel Sekreteri Veli Baydur, sendikaları kurulduğundan beri fiili ve meşru mücadale hattından grev ve toplusözleşme hakkı için mücadele verdiklerini söyledi. Sendikaları ile KESK'e bağlı diğer sendikalar arasında bu konuda bir fark olduğuna değinen Baydur, işkolları belediyeler olduğu için toplusözleşme yapmalarının daha kolay olduğunu belirtti. Diğer sendikaların işkolları bakanlıklara bağlı olduğundan fiili bir adım atamadıklarını aktaran Baydur, yerel mahkemeler ve Yargıtay'ın verdiği kararlarla birlikte yaptıkları toplusözleşmelerden işkollarındaki emekçilerin büyük bölümünün yararlandığına dikkat çekti.
Yapılan toplusözleşmelerin biçimi konusunda eksikliklerin olabileceğine değinen Baydur, KESK'in toplusözleşmeyi fiili olarak gündemine alıp tartışmadığını söyledi. KESK'e bağlı diğer sendikaların Tüm Bel-Sen'in yaptığı toplusözleşme biçimlerini ve yönelimlerini geliştirme gibi bir gündemleri olmadığını söyleyen Baydur, bu noktada sanki KESK'le bağları yokmuş gibi bir durumun ortaya çıktığını belirtti.
Gaziantep Belediyesi hakkında dava açıldı
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi hakkında kendileriyle imzalanan sözleşmeye uymadığı için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)'nde dava açtıklarını belirten Baydur, bu davanın sadece Gaziantep'teki belediye emekçilerinin toplusözleşmeden yararlanma davası olmadığını vurguladı. Baydur, bu davayı çalışma yaşamına ilişkin iç hukuktaki keyfiyetlerin ortadan kaldırılmasına yönelik bir adım olarak gördüklerini ifade etti. Baydur, "Bu konuda çalışma yapmak yalnız Tüm Bel-Sen'in görevi değil. KESK ve diğer bütün sendikaların görevidir. Biz buna ilişkin olarak, dosya yaptık. KESK GYK'sına sunduk. Ancak sonuç bildirgesinde, "Tüm Bel-Sen Gaziantep Büyükşehir Belediyesi davasını AİHM'e götürmüş" ibaresi dışında bir şey yok" dedi.
KESK Genel Kurulu'nda yapılan tüzük değişikliğinde toplusözleşme sekreterliği oluşturulmamasını sendikalar ve üyeleri açısından olumlu karşılamadığını belirten Baydur, "Tüzük değişikliği diğer sendikaların ruh hallerinden kaynaklandığı için KESK kendi önüne toplusözleşmeyle ilgili koordinasyon ve çalışma yapmayı birinci görev olarak almamış gibi gözüküyor. Bizim işkolundaki arkadaşlarımızın yaklaşımı ise tam tersi. Biz bunu çok önemsiyoruz. İşte bu noktada Tüm Bel-Sen'le diğer sendikalar arasında toplusözleşme politikası konusunda bir ayrışma var. Bir bütünleşme yok. Umuyorum ki tüzük değişikliği sırasında yapılmayan, KESK MYK'sında mevcut sekreterliklerden birine toplusözleşme görevi verilerek yapılır. Toplusözleşme gündeme alınır" dedi.
Baydur, sendika olarak genel politikalarını 'toplusözleşme hakkı' şeklinde değil, 'toplu sözleşmenin önündeki engellerin aşılması' şeklinde ifade ettiklerini söyledi. Toplusözleşme ve grev hakkının kullanımı ve yasal engellerin kaldırılmasını istediklerini belirten Baydur, "İçişleri Bakanlığı yaptığımız toplusözleşmelerle ilgili dava açtırıyorlar. Ama önemli kazanımlar elde ettiğimiz için bunlar birer birer geri tepiyor" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Hukuk dışı odaklar temizlensin

SONRAKİ HABER

O bir kasap!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...