09 Şubat 2001 22:00

Diyarbakırlılar endişeli

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'ne, makamında avukat döven Malatya Emniyet Müdür Vekili Atilla Çınar'ın atanması, ilde kaygıyla karşılandı.

Paylaş
Diyarbakırlılar endişeli
Mehmet Aslanoğlu
Diyarbakır Barosu Başkanı Mustafa Özer, Malatya Emniyet Müdür Vekili Atilla Çınar'ın Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'ne atanmasını kaygı verici bulduklarını söyledi. "Makamında avukat döven bir emniyet amiri halka ne yapmaz ki" diyen Özer, şiddet ortamını geri getirmek isteyenlere karşı halkı duyarlı olmaya çağırdı.
Diyarbakır Barosu Başkanı Mustafa Özer, İstanbul'daki görevinden önce Diyarbakır Terörle Mücadele Şubesi'nde çalışan Atilla Çınar'ın Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü görevine atanmasını gazetemize değerlendirdi. Baro Başkanı Özer, Çınar'ın adının Diyarbakır'da sertlikle anıldığını belirterek, "Önemli olan Gaffar Okkan'ın mirasını devam ettirecek mi? Sağlanan barış ve huzur ortamını devam ettirecek mi? Yoksa 75 yıllık devlet mantalitesinin devamı mı sağlanacak? Tüm bu soruların yanıtları belirsiz" dedi. Çınar'ın atanmasının, bölgede tırmandırılan şiddet ortamı ile oluşturulmak istenen bu yeni konsept gözönünde bulundurularak gerçekleştiğini düşünmek bile istemediklerini belirten Özer, şöyle devam etti: "Çınar teşkilatı tarafından çok seviliyor olabilir. Ama önemli olan halkla olan ilişkileri. Yeni emniyet müdürü 75 yıllık devlet mantalitesini uygulamakta ısrar ederse halk ile devlet arasındaki uçurum ve güvensizlik giderek derinleşecektir."
Özer, Atilla Çınar'ın 18 Şubat 1999'da Terörle Mücadeleden Sorumlu İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı olduğu dönemde makamında eski Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Başkanı Av. Murat Çelik'i dövmesini vahim bir olay olarak değerlendirerek, "Olaya hukuk perspektifiyle baktığımızda gerçekten vahim bir olay. Müvekkilinin haklarını savunmak dışında bir amacı olmayan avukatı dövülebilen zihniyet, savunmasız olan halka neler yapar? Bunu düşünmek bile istemiyoruz" dedi.
Bölücülük paranoyası
Gaffar Okkan cinayeti ve ardından gelen kayıplar, kimliği belirsiz cesetlerin bulunması vb. olayların, savaştan rant elde eden kesimlerin bölgede şiddet ve terör ortamını yeniden yaratmak girişiminde olduklarını gösterdiğini belirten Özer, bu çevrelere koz vermemek için halkı duyarlı olmaya çağırarak, "Bıçak sırtında bir dönemden geçiyoruz" dedi.
PKK Başkanlık Konseyi'nin açıklamalarını da değerlendiren Özer, 'şiddet ve terör ortamının durdurulması' için yapılacak tüm demokratik ve yasal tepkilerin PKK'nin çağrıları temelinde değerlendirilerek "damgalanabileceği" kaygısını dile getirerek, "Özellikle bu süreçte savaş rantçılarına ve sertlik yanlısı kesimlerin eline koz vermememiz gerekiyor. Kepenk kapatma vs gibi eylemler gündeme geldiğinde medya bunu PKK'n örgütlediği eylemler olarak yansıtacak ve 'İşte bakın şiddeti onlar tırmandırıyor' yönünde bir propagandaya girişeceklerdir. Medyada bunun zemini de hazırlanmış durumda" dedi. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Hükümet kıyağı değerlendirdi
Ekonomik zirvenin ardından dün de, Başbakan Bülent Ecevit'in başkanlığında, koalisyon ortağı partilerin liderleri, ekonomiden sorumlu bakan ve bürokratların katıldığı ekonomik zirve değerlendirme toplantısı yapıldı. Başbakanlık Merkez Bina'da saat 14.00'de başlayan toplantıda, önceki gün patronlar ve bankacılık kesimiyle yapılan zirvede gündeme gelen görüş ve öneriler değerlendirildi. Toplantıda, ülkeyi uçuruma sürükleyen IMF politikalarını sürdürme kararı çıktı.
Toplantıdan sonra bir açıklama yapan Başbakan Ecevit, önceki yapılan ekonomik zirve ve dün yapılan değerlendirme toplantısında, ekonomik programın kararlılıkla sürdürme gereği üzerinde birleşildiğini bildirdi.
Ecevit, dün yapılan ekonomik zirve değerlendirme toplantısı sonrası yaptığı yazılı açıklamada, "Bu süreci sonuçlandırmaya hem hükümet hem de özel sektörün kararlı olduğunu" vurguladı. Program hedeflerinden sapmaksızın gerekli girişimlerde bulunacaklarının kaydeden Ecevit, bu toplantılarda belirlenen görüşler ve çözüm önerileri ışığında yapılacak çalışmaları sonuçlandıracaklarını belirtti. Bu amaçlarla önümüzdeki aylarda TBMM'nin verimli bir çalışma yapmasını sağlayacaklarını savunan Ecevit, programı kararlılıkla sürdürürken, ekonomide bir canlılık dönemini başlatacaklarını iddia etti.
Partiler görüşbirliğinde
Başbakanlık Merkez Bina'sında saat 14.00'de başlayan Ecevit başkanlığındaki toplantıya, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcıları Devlet Bahçeli, Mesut Yılmaz ve Hüsamettin Özkan'ın yanı sıra Devlet Bakanları Recep Önal, Tunca Toskay ve Mehmet Keçeciler, Maliye Bakanı Sümer Oral, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ahmet Kenan Tanrıkulu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer, Tarım ve Köyişleri Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp katıldı. Toplantıda çok sayıda bürokta da hazır bulundu.
Toplantıdan sonra bir açıklama yapan Devlet Bakanı Mehmet Keçeciler, 3 parti olarak ekonomik programın arkasında olduklarını ifade etti.
ATO'dan tepki
Başbakan Bülent Ecevit'in başkanlığında önceki gün toplanan ekonomik zirve sonrasında reel sektör temsilcilerinin programa destek vereceklerini belirtmelerini eleştiren ATO Başkanı Sinan Aygün ise, "Bizim sıkıntımız programla, programa destek vereceklerse niye gittiler zirveye" dedi. Aygün, ekonomik programın işleyişi nedeniyle Türkiye'de pek çok can yandığını, esnaf ve tüccarın zor duruma düştüğünü belirterek, "Ekonomik programa revizyon gerekiyor, destek değil" dedi. Zirveden de yapıcı bir sonuç çıkacağına inanmayan Aygün, "ekonomik programdan taviz verilmeyecek" sözünün bunun en açık kanıtı olduğunu ifade etti.
ÖNCEKİ HABER

Çorum üretici kurultayına hazırlanıyor

SONRAKİ HABER

Yeni bir yüzyıla girerken eğitim sorunları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...