08 Şubat 2001 22:00

Yoksullar ilaç kurbanı!

Sağlık açısından tehlikeli ilaçlar, yoksul ülkelerde başta çocuklar olmak üzere, yüzlerce insanın canına mal oluyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün raporuna göre; zehirli maddeler içeren, standart dışı ilaçlar, gelişmekte olan ülkelerde ilaç pazarına hakim olmaya başlıyor.

Paylaş
Yoksullar ilaç kurbanı!
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), çoğu zehirli solvent içeren standart dışı ilaçların, son 15 yılda, büyük çoğunluğu yoksul ülkelerde olmak üzere 500'den fazla kişinin ölümüne neden olduğunu açıkladı.
Dünya Sağlık Bülteni'nde yayınlanan raporda, özellikle yoksul ülkelerdeki piyasalarda kalitesiz ilaç satışının arttığına dikkat çekildi. Raporda, bu ilaçların, içerdikleri zehirli maddeler nedeniyle yan etkiler yarattığı belirtildi.
Yüzlerce çocuk öldü
Raporda, 1998 yılında Hindistan'da 33 çocuğun, antifirizde çözücü olarak kullanılan dietilin glikol içeren bir öksürük şurubunu içtikten sonra öldüğü kaydedildi. Dietilin glikolun, 1990 yılında Bangladeş'te 236 çocuğun ve 1995'te de Haiti'de 88 çocuğun ölümüne neden olduğu sanılıyor.
Arjantin ve Nijerya'da da ilaçlarda kullanılan bu zehirli maddenin ölümlere yol açtığı belirtildi. WHO'nun raporunda, üreticiler, ilaçların içeriğindeki her bir maddenin kalitesi, hükümetler ise, ilaçlarla ilgili kontrollerin artırılması konularında uyarıldı.
Sentetik ilaçlar riskli
İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Filiz Meriçli, sentetik ilaçların taşıdığı riskler nedeniyle Avrupa ülkelerinde, soğuk algınlığı tedavisinde bitki extreleri içeren ilaçların kullanıldığını söyledi.
Ege Üniversitesi tarafından düzenlenen "Fitoterapi Günleri" kapsamındaki konferansta konuşan Prof. Dr. Meriçli, sentetik ilaçların birçok yan etkisi olduğunu söyledi. Meriçli, bu nedenle dünyanın bitkisel kaynaklı ilaçların kullanımına yöneldiğini, Avrupa'da, özellikle soğuk algınlığının tedavisinde antibiyotik gibi sentetik ilaçların tercih edilmediğini vurgulayarak, "Bitki extreleri içeren ilaçlar kullanıyor.Özellikle çocuklar ve hamileler gibi, hassas hastalara bitkisel ürünler öneriliyor" dedi.
Prof. Dr. Meriçli, insanların doktora danışmadan, rastgele bitki ilaçları kullanmasını da eleştirdi ve yanlış kullanımın başka hastalıklara davetiye çıkarabileceği uyarısı yaptı.
ÖNCEKİ HABER

TEKEL işçileri mücadeleye hazır

SONRAKİ HABER

Katiller vakit kaybetmiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...