08 Şubat 2001 22:00

TEKEL işçileri mücadeleye hazır

Beykoz TEKEL Fabrikası işçileri özelleştirmeyi durdurabilmek için, mücadelenin en geniş kesimlere yayılması gerektiğini ifade ediyor.

Paylaş
TEKEL işçileri mücadeleye hazır
Serpil İlgün
Beykoz'da kurulu TEKEL Rakı Fabrikası işçileri, hızlandırılan özelleştirme girişimlerine sadece fabrika işçilerinin değil, Beykoz halkının da karşı koyması gerektiğini belirttiler. TEKEL Rakı Baştemsilcisi Mehmet Genç ile temsilciler Dursun Şahin Yılmaz ve Hayri Şahin, mücadeleye hazır olduklarını, sendikalarından somut kararlar beklediklerini söylediler.
1928 yılından bu yana rakı üreten fabrikada yaklaşık 650 işçi çalıştığını aktaran Mehmet Genç, özelleştirmeciler tarafından öne sürülen "zarar ediyor" söylemlerinin, diğer KİT'ler gibi TEKEL için de safsatadan ibaret olduğunu söyledi. Genç, "Çünkü TEKEL bu alanda üretim yapan tek sektör. Türkiye'deki en kârlı kuruluşlar arasında hep ilk
üçtedir. Üstelik bu kârı rant ekonomisinden değil, üreterek sağlamıştır" dedi.
TEKEL'deki özelleştirme girişimleri hakkında bilgi veren Genç, fabrikalarının bilinçli olarak zarar ettirilmeye çalışıldığını belirterek, şunları anlattı: "Geçtiğimiz Kasım ayına kadar bir şişe rakının maliyeti 640 bin liraydı. Ancak Kasım'dan sonra, irsalat bedeli denen bir şey çıkararak, rakının artık bir milyon liradan üretileceğini söylediler. 1 milyondan 640 bin lirayı düştüğümüz zaman 360 bin lira bir şişe rakıdan kâr ediliyordu. Maliyette işçilik payı yüzde 10 idi. Fakat 11. aydan sonra irsalat denen bedeli 500 bin liraya indirildi, işçilik maliyeti 720 bine çıkarıldı. 'Sen 500 bin liradan üreteceksin' diyor. Bu mümkün değil. Zam aldık ya, hem bu, hem de piyasa göz önüne aldığında maliyet yükselip 720 bin liraya çıkıyor. Bu durumda 220 bin lira zarar edilecek." TEKEL'in özelleştirilmesiyle işçisinden ekicisine, memurundan esnafına kadar yüzbinlerce insanın işsiz kalacağını belirten Mehmet Genç, TEKEL'e özel sektörün girmesiyle devletinde kayıbının büyük olacağını, bunun yanısıra ülkede sigara ve alkol bağımlılığının artacağına dikkat çekti.
TEK örneği
İşçiler olarak özelleştirmenin karşısında olduklarını ifade eden 19 yıllık fabrika işçisi Mehmet Genç, fabrika yönetimlerinin özerk, demokratik bir yapıya kavuşturulmasını ve işçi denetimine açılmasını istediklerini ifade etti. Özelleştirmenin ne anlama geldiğinin TEK örneğinde çarpıcı bir şekilde görüldüğünü belirten Genç, "TEK'i özelleştirirken dediler ki: Elektrik kayıpları azalacak, daha iyi hizmet verilecek, gelirler artacak, daha çok yatırım yapılacak, istihdam artacak, elektrik ucuzlayacak. Bunların tamamen yalan olduğunu gördük. Beyaz Enerji olayını da herkes izliyor. Bunu arkadaşlara anlatıyoruz" dedi.
10 yıllık fabrika işçisi Dursun Şahin Yılmaz da Rakı, Şişecam ve Deri Kundura fabrikalarının Beykoz açısından önemine değiniyor. "Başta fabrika çalışanları olmak üzere, özelleştirmeye karşı mücadelemizi en geniş kesimlere yaymak zorundayız. Esnafından memuruna, ev hanınımından çocuğuna kadar herkesi mücadelemize katmak zorundayız. Çünkü bu fabrikalar Beykoz'un sigortasıdır. Fabrikalar gittiği zaman, halk da kesinlikle gidecektir" dedi. Beykoz'da aralarında muhtarların da olduğu Sendikal Platform'la diyaloglarının sürdüğünü ifade eden Yılmaz, çalışmalarını hızlandıracaklarını aktardı.
İşçinin her şeye hazır olduğunu ve sendikadan hareket beklediğini ifade eden Mehmet Genç, "Biz Rakı işçileri olarak kendimizi Telekom, THY işçisinden ayırmıyoruz. Aynı sorunu yaşadığımız işçi arkadaşlarla gücümüzü birleştirmemiz gerekiyor" dedi.
ÖNCEKİ HABER

IMF için dikensiz gül bahçesi

SONRAKİ HABER

Yoksullar ilaç kurbanı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...