08 Şubat 2001 22:00

IMF için dikensiz gül bahçesi

IMF'nin istediği yasaları zamanında çıkaramamanın sancısını yaşayan hükümet, Meclis'te tartışma ve kavgalara, hatta ölüme yol açan İçtüzük teklifini istediği şekilde yasalaştırarak, "dikensiz gül bahçesi" yarattı.

Paylaş
IMF için dikensiz gül bahçesi
Sultan Özer
"Cumhuriyet tarihinin en fazla yasa çıkaran hükümeti" olmakla övünürken, bir taraftan da "Gerekli yasaları çıkaramıyoruz, İçtüzük buna engel oluyor. Yasaların görüşmeleri uzun sürüyor" diyerek, çelişkisini ortaya koyan hükümet, İçtüzüğü istediği gibi geçirerek, saldırı yasalarını çıkarmada önündeki tüm engelleri kaldırdı. İçtüzük'te değişiklik öngören teklif, muhalefetin tüm karşı çıkışına, yaşanan kavgalara hatta bir milletvekilinin ölümüne rağmen hükümeti oluşturan partilerin, daha çok da DSP'nin "kararlılığıyla" yasalaştı.
Urfa Milletvekili Fevzi Şıhanlıoğlu'nun ölümüyle görüşmelere ara verilmesinin ardından, başta Başbakan Ecevit olmak üzere iktidar parti liderleri, "Ne olursa olsun tüzük değişikliğinde kararlıyız" açıklamalarıyla "kararlılıklarını" dile getirmişlerdi. Bir haftalık aranın ardından, önceki gün dört saatlik görüşmenin ardından İçtüzük değişikliğini istediği şekilde yasalaştıran hükümetin "uzlaşma" arayışlarında samimi olmadığı da açığa çıkmış oldu.
Başbakan Bülent Ecevit'in şöylesine bir uğradığı, Devlet Bahçeli ve Mesut Yılmaz'ın ise hiç katılmadığı İçtüzük görüşmelerinde, ANAP ve MHP milletvekillerinin az katılımına karşın, DSP'nin tam kadro yer alarak, "millete hizmette geri adım atmadığı" dikkat çekti.
Görüşmelerin başından, son maddenin kabulüne kadar muhalefet partileri sözcüleri sürekli "uzlaşma arayışlarının sürmesini, görüşmenin bir hafta ertelenmesini" istediler. Ancak, hükümet "kararlılığını" bu talepleri duymayarak da gösterdi.
Komisyonlarda olduğu gibi, genel kurulda da parmak kaldırma, indirme dışında başka da işlevi olmayan iktidar partisi milletvekillerinin kolları, içtüzük maddelerinin oylamasında epeyce yoruldu. Önerge sahiplerinin kim olduğuna bağlı olarak kollar indi kalktı. Öyle ki, oylamada bir MHP'li milletvekili yanlışlıkla muhalefetle birlikte el kaldırdı, çevresine bakıp da yanındakilerin el kaldırmadığını görünce indirerek, daha sonra ret oyu kullandı.
Muhalefet partilerinin grup sözcüleri ve milletvekilleri, hükümetin bu kadar ısrarcı olmasının nedeninin, Elektrik Piyasası Kanunu, Türk Telekom, Şeker Kanunu başta olmak üzere IMF'ye taahhüt edilen yasaların muhalefetsiz, kısa sürede çıkarma çabası olduğuna dikkat çektiler. DYP'li Salih Çelen "Jet hızıyla da değil, ışık hızıyla kanunları çıkarmak için muhalefetin by-pass edildiği"ni vurgularken, FPli milletvekilleri Meclis'in artık noterlik görevi göreceğini, "dikensiz gül bahçesi yarattıklarını" dile getirdiler.
Milletvekilleri yok sayıldı
Kamer Genç ise, verdiği önergeler lehinde konuşmaları sırasında, İçtüzük'le bağımsız milletvekillerinin yok sayıldığını, milletvekillerinin gruplara daha bağımlı hale getirildiğini, gruplar dışında milletvekillerine söz hakkı tanınmadığını söyledi durdu. FP'li milletvekili Aslan Polat da "Milletvekillerinin zaten eleştirilen gruplara bağımlılığının" iyice artırıldığını vurguladı. Özellikle bütçe görüşmelerinde 20'şer dakikalık süreyi bile az bulurken, bunun 10 dakikaya indirilmesinin, "Halk gerçekleri görürse biz de sıkıntıya gireriz" korkusundan kaynaklandığını dile getirerek, Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki benzer ihlallerden örnekler verdi. İktidar partileri milletvekillerine seslenerek, "Fikriniz var mı yok mu o da belli değil" diye seslenen Polat, iktidarın "En iyi muhalefet konuşmayan muhalefettir" mantığıyla yaklaştığını ifade ederken, bir çelişkiye de dikkat çekti: "Bir taraftan milletvekilleri liderlerin sultasında diyorsunuz bir taraftan da böyle bir teklifi Meclis'e getiriyorsunuz."
Savcılar konuşuyor
Değişiklikle, uluslararası anlaşmaların maddelerinin görüşülmemesi, bütün olarak oylanması kabul edilirken, Aslan Polat, Rusya-Türkiye arasındaki Mavi Akım projesinden örnekler vererek, 2'li anlaşmaların maddelerinde, ihalenin kime ve ne kadara verileceğinin dile getirilebileceğini, bu şekilde bir şirketin 60 trilyonluk borçlarının bile affedildiğini, ama milletvekilleri ve muhalefetin bu maddeleri tartışmaya bile açamayacağını söyledi. Polat, "Maddeler üzerinde ben konuşmadığım zaman savcılar konuşuyor" diyerek Beyaz Enerji Operasyonu'nu örnek verdi.
İçtüzük teklifinin kabul edilmesiyle, değişikliğin Resmi Gazete'de yayınlanmasından itibaren iktidar partileri istedikleri bütün yasaları, hiç tartışılmadan, tasarının madde sayısına göre çok kısa sürede birer birer geçirecek. Oturum başkanının "Kabul edenler, etmeyenler kabul edilmiştir" oylamasıyla IMF yasaları birer birer onaylanarak yürürlüğe girerken, ülkenin bağımlılığı daha da artacak, ülkeyi satış yasaları peşi peşine çıkarılmış olacak.
ÖNCEKİ HABER

Şiir müdahale etmeli

SONRAKİ HABER

TEKEL işçileri mücadeleye hazır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...