08 Şubat 2001 22:00

Coşan kararnamesi Köşk'ten döndü

Hükümetin, tarihi bir miras olan Süleymaniye'nin tarikat mezarlığına dönüştürme girişimleriyle, Nakşibendi lideri Esad Coşan'ın gömülmesi isteğine Sezer onay vermedi.

Paylaş
Coşan kararnamesi köşkten döndü
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Nakşibendilerin lideri Esad Coşan ile damadı Ali Yücel Uyarel'in Süleymaniye Camii haziresine gömülmesine imkân tanıyan kararname taslağını Başbakanlık'a geri gönderdi.
Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nin konuya ilişkin açıklaması şöyle: "Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Prof.Dr. M. Esad Çoşan ile Prof.Dr. Ali Yücel Uyarel'in İstanbul'da Süleymaniye Camii haziresine defnine ilişkin Bakanlar Kurulu karar taslağını, 1550 sayılı Belediye Yasası'na, Mezarlıklar hakkındaki Nizamnameye, 1593 sayılı Umumu Hıfzıssıhha Yasası'na, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yasası'na, Anayasa'nın 10. maddesine aykırı olduğu gerekçesiyle imzalamamışlardır.
Söz konusu karar taslağı bu nedenle Başbakanlık'a geri gönderilmiştir."
Budak'tan sert çıkış
DSP İstanbul Milletvekili Rıdvan Budak, Esat Coşan için Bakanlar Kurulu'nun kararname çıkartmasına tepki göstererek, "Kendisini insanüstü gösteren kişiler için alınan bu kararlar, Cumhuriyetimizin ve çağdaş yaşamımızın değerleriyle bağdaşmamaktadır" dedi. Budak, dün Parlamento'da düzenlediği basın toplantısında, hilafet özlemcilerinin yıllarca cumhuriyetin temel değerlerine saldırılarını sürdürdüklerini kaydetti.
Budak, şöyle konuştu: "Hükümetlerin bu konuda çıkarmış olduğu kararnameler, laik cumhuriyetin temel ilkelerine ters düşmektedir. Sormak istiyorum: Süleymaniye Camii bir tarikat mezarlığı mıdır? Yarın-öbür gün bu tarikatın diğer mensupları da istediklerinde buraya mı defnedilecektir? Bu ayrıcalık nedendir? Bu işlemin 54. Hükümet'in başbakanının çağdışı kıyafetli birtakım adamları başbakanlık konutuna çağırmasından ne farkı vardır?
28 Şubat döneminin ülkemizde yarattığı gerginlik ne çabuk unutulmuştur? Hükümetlerin altına imza attıkları bu tür defin kararlarını protesto ediyor ve buradan sayın Cumhurbaşkanı'na sesleniyorum: Laik Cumhuriyete, Atatürk ilke ve devrimlerine ters düşen, yurttaşlar arasında hukuk nezdinde ayrımcılığa yol açan bu tür kararnameleri imzalamayınız, geri çeviriniz."
DİSK'ten tepki
DİSK Genel Sekreteri Murat Tokmak, "Hükümetin bir kararname ile yurtdışında yaşamını yitiren iki vatandaşımızı hukukun dışına çıkarak, yetkilerini kötüye kullanarak Süleymaniye Külliyesi'ne gömülmesine olanak sağlamıştır" dedi. Dün yazılı açıklama yapan Tokmak, ülkenin temel sorunlarına çözüm bulamayan hükümetin, attığı adımlarla yeni sorunların kaynağı olma yolunda hızla ilerlediğini belirtti.
Türkiye Barolar Birliği Başkanı Eralp Özgen ise "Yasaya aykırı bir şekilde oluşmuş bir tarikata hükümetimizin taviz vererek, Süleymaniye Camisi'nin bir tarikat mezarlığı haline getirilmesini kınıyoruz" açıklamasını yaptı.
Coşan'ın cenazesi Türkiye'de
Bu arada Avustralya'da geçirdiği trafik kazasında ölen Esad Coşan ve damadı Ali Yücel Uyarel'in cenazeleri, uçakla Türkiye'ye getirildi. İstanbul'a getirilen cenazeler, 2 ambulansa konularak Yenibosna'daki Hayrünnisa Hastanesi'nin morguna kaldırıldı. Coşan'ı karşılamaya gelen yaklaşık 150 kişiden oluşan grup, cenazelerin ambulansa alınması sırasında tekbir getirdi.
ÖNCEKİ HABER

Patronlara kıyak zirvesi

SONRAKİ HABER

Silopi'de iki ceset bulundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa