08 Şubat 2001 22:00

CIA şefi Yunan halkını suçladı

ABD Başkanı George Bush tarafından CIA'nın başkanlığına yeniden atanan George Tenet, Yunanistan'ı "terörizme karşı yeterli ölçüde mücadele etmemek"le suçladı.

Paylaş
CIA şefi Yunan halkını suçladı
ABD Başkanı George W. Bush tarafından Amerikan Merkezi İstihbarat Teşkilatı CIA'nın başkanlığına yeniden atanan George Tenet, Yunanistan'ı "terörizme karşı yeterli ölçüde mücadele etmemek" ile suçladı. Tenet, ABD Senatosu İstihbarat Komitesi üyelerine, ABD'ye yönelik tehditler konusunda bilgi verirken "terörizm", Rusya, İran ve Irak konularında sert bir tutum sergiledi.
İstediği olmayınca...
Pek çok ülkedeki kanlı operasyonlara imza atan CIA şefi, Komite Başkanı Senatör Richard Shelby'nin, "Atina'da yapılacak 2004 olimpiyatlarında terörizmin bir tehdit olup olmadığı" sorusuna şu yanıtı verdi:
"Yunan bakanlarıyla yaptığım görüşmelerde, terörizm tehdidini şu ana kadar aldıklarından çok daha fazla ciddiye almaları gerektiğini söyledim. Olimpiyatlar, güvenlik açısından zaafiyet içinde. Yunanlar, hem daha önceki terörist vakaları açığa kavuşturmalı hem de aralarında Amerikalıların da bulunacağı sporcuların, Olimpiyatlarda korunabilmesi için gerekli kapasiteye sahip olmalı."
Clinton'dan sonra sertleşen tutum
Tenet'in sözleri, ABD emperyalizminin; bir türlü boyun eğdiremediği Yunan halkına yönelik tepkisi olarak dikkat çekiyor. Yunanistanlı işçi ve emekçiler, son olarak geçen yaz, dönemin ABD Başkanı Bill Clinton'ı ülkelerinden kovmuşlardı. Clinton'ın, CIA güdümlü Yunan cuntası döneminde yaşananlar nedeniyle halktan "özür dilemesi" de, işe yaramamıştı. Bu gezinin ardından, ABD'nin Yunanistan'a karşı tutumu sertleşti ve Amerikan yönetimi, Yunanlı emekçilerin protesto eylemlerini "terör" olarak kabul etmeye başladı. ABD Dışişleri Bakanlığı, geçen yılki terörizm raporunda, Yunanistan'ı teröre karşı mücadelede "Avrupa'nın zayıf halkası" olarak nitelendirmişti.
Herkes suçlu!
Senato İstihbarat Komitesi'ndeki konuşmasında, şeriatçı işadamı Osama bin Laden'i "ABD'nin bir numaralı düşmanı" olarak tanımlayan Tenet, gelişen teknoloji ortamında, bin Laden'in grubu ve dünyadaki diğer örgütlerin, interneti "yeni bir silah" olarak kullandığını öne sürdü. Tenet, "Teröristler, interneti kimyasal, biyolojik ve hatta nükleer saldırı kabiliyetlerini geliştirmede bilgi aracı olarak kullanıyor" iddiasında bulundu. CIA Başkanı, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in liderliğinde, Rusya'nın amaçlarının ve geleceğinin "karanlık" olduğunu söyleyerek, "Putin'in, Sovyetler Birliği'nin bazı özelliklerini yeniden kazanmak istediğine şüphe yok" dedi. Tenet, Rusya'nın bu amaçla Çin ve bazı diğer bölgesel güçlerle işbirliğini ilerlettiğini vurguladı. George Tenet, Irak lideri Saddam Hüseyin'in de, bir yıl içinde askeri gücünü geliştirmek için bir "atılım" yapacağı öngörüsünde bulundu.
İran'ın, Ortadoğu'nun balistik füzeler açısından "en tehlikeli ülkesi" haline geldiğini savunan Tenet, "Tahran birkaç yıl içinde ABD'ye ulaşabilecek menzilde bir kıtalararası balistik füze geliştirebilir" dedi. CIA Başkanı, Çin ve Kuzey Kore'nin başka ülkelere uzun menzilli füze ihracının da ABD yönetiminde kaygı uyandırdığını belirtti.
ÖNCEKİ HABER

Şaron'dan barışa ret

SONRAKİ HABER

Patronlara kıyak zirvesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...