07 Şubat 2001 22:00

Tekstil sözleşmeleri zirveye endekslendi

TEKSİF Genel Başkanı Zeki Polat, tekstil sektöründe onbinlerce işçiyi ilgilendiren grup toplusözleşmelerinin kaderini, hükümet ve sektör temsilcilerinin katılımıyla bugün yapılacak 'zirve'nin belirleyeceğini söyledi.

Paylaş
Tekstil sözleşmeleri zirveye endekslendi
Tekstil Örme ve Giyim Sanayi İşçileri Sendikası (TEKSİF) Genel Başkanı Zeki Polat, hükümet ve sektör temsilcilerinin katılımıyla reel sektörün sorunlarının ele alınacağı bugünkü 'zirve'nin, 21 Şubat'ta greve çıkmaya hazırlanan 54 bin tekstil işçisinin de kaderini belirleyeceğini söyledi.
Zeki Polat, yaptığı açıklamada, Tekstil İşverenleri Sendikası'yla TEKSİF arasında 54 bin tekstil işçisi adına yürütülen grup toplu iş sözleşmelerinin 6 aydır sonuçlandırılamadığını anımsatarak, krizin tekstil sektörü üzerindeki etkilerine değindi. Uzakdoğu'dan getirilen dampingli malların yerli üreticiyi bitme noktasına getirdiğini ve iktidarların yıllardır reel sektörün sorunlarına kulak tıkadıklarını söyleyen Polat, şöyle konuştu: "Bakın, Türkiye pazarına sadece 2000 yılında 1 milyar metrekare kumaş, 500 bin ton da iplik girdi. Bu durum, işletmelerin küçülmesine, kapanmasına neden oldu. Ya da istihdam daraldı. İşten çıkarmalar arttı. Toplusözleşmeler ise çıkmaza girdi. Zirve, toplusözleşme kapsamındaki işçilerin kaderini belirleyecek. Tekstil İşverenleri Sendikası'yla zirvenin ardından son bir kez daha görüşeceğiz. Bir orta yol bulmak zorundayız. Hepimiz aynı gemideyiz. Bu zirveden kısa ve uzun vadeli somut önlemler bekliyorum."
Zeki Polat, tekstil sektörünün zirveden beklediği sonuçları elde edememesi ve kendilerine yeniden yüzde 13'lük zam önerilmesi durumunda, 21 Şubat'ta greve çıkacaklarını bildirdi.
Buna göre, aralarında Vakko, Altınyıldız, Bahariye Mensucat, Gümüşsuyu Halı, Saray Halı ve Dinarsu Halı gibi işletmelerin de bulunduğu tekstil işyerlerinde çalışan 54 bin işçinin greve çıkacağına işaret eden Polat, "Krizin müsebbibi işçiler değildir" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Sosyal güvenliğin çökertilmesi

SONRAKİ HABER

'İnsanlar ölmesin'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...