07 Şubat 2001 22:00

Berlin'de dünya filmleri

Berlin Film Festivali dün başladı. Dünyanın birçok yerinden yüzlerce filmin gösterim olanağı bulacağı festival 18 Şubat'a kadar sürecek.

Paylaş
Berlin'de dünya filmleri
Kısaca"Berlinale"olarak bilinen Uluslararası Berlin Film Festivali, dün başladı. "Wettbewerb" başlıklı yarışma bölümünde, 11'i kısa metrajlı olmak üzere, 15 ülkeden 35 filmin Altın ve Gümüş Ayı ödülleri için yarışacağı festival, bu yıl, yarışma filmlerinin yanı sıra, yarışma dışı gösterilecek filmleri ve konuklarıyla da oldukça iddialı görünüyor.
"Hamam" ve "Harem Suare" gibi filmlerinden tanıdığımız Ferzan Özpetek'in "Le Fate Ignoranti" (Cahil Periler) adlı son filmiyle İtalya'yı temsil edeceği yarışma bölümünde yer alan filmler şunlar:
"Traffic" (Trafik, Steven Soderbergh), "Bamboozled" (Spike Lee), "The Claim" (Talep, Michael Winterbottom), "The Pledge" (Söz, Sean Penn), "Forrester" (Bulundu, Gus Van Sant), "Chocolat" (Lasse Hallström), "Wit" (Nükte, Mike Nichols), "The Tailer of Panama" (Panamalı Terzi, John Boorman), "Malena" (Giuseppe Tornatore), "Intimacy" (Samimiyet, Patrice Chereau), "Felix et Lola" (Felix ve Lola, Patrice Leconte), "A ma soueur" (Kızkardeşim İçin, Catherine Breillat), "My Sweet Home" (Benim Sevgili Evim, Flippos Tsitos), "Italieske for Begyndere" (Başlayanlar İçin İtalyanca, Lone Scherfig), "You're the One" (Jose Luius Garci ), "Weiser" (Wojciech Marczewski ), "Gong Dong Kyung Bi Gu Yuk" (Park Chan Wook), "Ai Ni Ai Wo" (Ling Chin Sen), "Nue" (Masato Harada), "Chloe" (Go Ri Ju), "La Cienaga" (Batak, Lucrecia Martell), "Little Senegal" (Rachid Bouchareb), "Shiqi Sui De Dan Che" (Wang Xiao Shuai).
"Wettbewerb" başlıklı yarışma bölümünde, yarışma kapsamı dışında gösterilecek filmler, en az yarışma filmleri kadar merakla bekleniyor. Bunların en başında ise, son olarak "Gladyatör" ile karşımıza gelen Ridley Scott'un imzasını taşıyan "Hannibal" geliyor.
"Kuzuların Sessizliği"nin devamı niteliğindeki gerilim filminin başrollerinde Anthony Hopkins ile Julianne Moore yer alıyor. Yakın zamanda Türkiye' de de gösterime girecek olan Philip Kaufmann'ın "Quills"i, Bosnalı usta yönetmen Emir Kusturica'nın "Super 8 Stories" ve Jan Harlan'ın, Tom Cruise'un seslendirmesi eşliğinde gerçekleştirdiği "Stanley Kubrick-A Life in Pictures" adlı belgesel, diğer yarışma dışı filmler.
Festivalde, yarışma bölümünün dışında, "Yeni Alman Filmleri", "Retrospektif", "Hommage", "Panorama", "Uluslararası Genç Filmler Forumu" ve "Çocuk Filmleri Şenliği" başlıkları altında 600'ün üzerinde film gösterilecek. Festivalin "Hommage" başlıklı bölümü, bu yıl, Hollywood sinemasının unutulmaz aktörlerinden Kirk Douglas'a ayrılmış. Emektar aktör, ayrıca 16 Şubat günü, sinemaya katkılarından ötürü, Altın Ayı ödülüyle onurlandırılacak. Bu yılki "Retrospektif" bölümü ise, siyah-beyaz Alman sinemasının en önemli yönetmeni olan Fritz Lang'e ithaf edilmiş.
100 kadar ülkeden, sinema ve medya dünyası olmak üzere yaklaşık 14 bin ziyaretçinin konuk edileceği festivalin kapanış filmi, Stanley Kubrick'in "2001: Odyssey" adlı bilim-kurgu filmi.
ÖNCEKİ HABER

Özel üniversitelere arazi kıyağı sürecek

SONRAKİ HABER

Sosyal güvenliğin çökertilmesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa