07 Şubat 2001 22:00

Patronlar hükümeti ablukaya aldı

Enflasyonu düşürmek adına uygulamaya konulan IMF istikrar programı, hedeflerinden hiçbirine ulaşamazken, programın beklenen tüm olumsuz sonuçları kendini gösterdi.

Paylaş
Patronlar hükümeti ablukaya aldı
Uygulanan istikrar programının hiçbir hedefi tutmazken, programın tüm olumsuz sonuçları birer birer ortaya çıktı. Kasım ayında yaşanan krizin üretim alanına da yansıması sonucu zaten uygulanan ekonomik programın talebi düşürmesiyle daralan pazar iyice küçüldü ve işyerleri teker teker kapanmaya başladı.
Hükümet, başlangıçta kriz olduğunu dahi kabul etmediği kasım krizinin ardından "ekonomik krizin aşılmasını kolaylaştırmak" adına bugün işveren kesiminin taleplerini dinleyecek. Çalışan kesimin çağrılmadığı zirvede işverenler, sağlanan vergi ödeme kolaylığının ardından başka ödünler koparmaya çalışacaklar. Koalisyon ortağı partilerin genel başkanlarının yanı sıra Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan'ın da katlılacağı toplantı, saat 11.00'de başlayacak.
Toplantıya, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği, Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu, Türkiye İhracatçılar Meclisi, Teksil İşverenleri Sendikası, Deniz Ticaret Odası ile diğer sektör işveren örgütleri katılacak. "Ekonomide sadece istikrarın değil, dinamizm, daha çok yatırım ve üretim, yeni iş olanakları ve sosyal adaletin sağlanması" amacıyla gerçekleştirildiği öne sürülen toplantıda, çalışan temsilcileri olmadan sosyal adaletin nasıl tartışılacağı anlaşılamadı.
TİSK: 'Yükümlülüklerimiz artırılmasın'
İşveren örgütleri sorunlarını ve taleplerini dile getirecekler. TİSK Genel Sekreteri Bülent Pirler, toplantının yapılmasının olumlu bir adım olduğunu dile getirerek, toplantıda ekonominin zor durumda olduğu dönemlerde sosyal mükellefiyetlerin artırılmaması gerektiğini vurgulayacaklarını söyledi. Pirler, sosyal güvenlik pirim artışları, fon ödemeleri, İş Kanunu'ndan kaynaklanan cezaların ekonominin daraldığı dönemlerde sanayiciyi bezdirdiğini savunarak, İşgüvencesi Yasası'nın da sosyal mükellefiyetleri artırıcı bir unsur olduğunu ve çıkarılmaması gerektiğini ileteceklerini ifade etti. İstihdama dayalı vergilerden de şikâyetçi olduklarını ve bunu da gündeme getireceklerini dile getiren Pirler, hükümetin bu toplantıları istikrar programının başında yapması gerektiğini ancak gecikmiş olsa da toplantının yapılmasının olumlu olduğunu kaydetti.
"İşveren nasıl kurtulur?" toplantısı
Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, işçi kesiminin çağrılmamasına tepki göstererek, "Asiye Nasıl Kurtulur" senaryosunun gündeme geleceğini ve kendi kurdukları bankaların içini boşaltan şirketlerin bu defa hükümet imkânlarını, kamu bankalarının imkânlarını kullanarak yeni avantalar elde etmeye çalışacaklarını söyledi. "Bu avantajlar gerçekten istihdamı artıracak mı? Gerçekten çalışanların gelirlerini artırma politikalarına hizmet edecek mi? Yeni yatırımlar gündeme gelecek mi? " diye soran Uslu, verilen teşvik ve avantaların sonuçlarının hiçbir zaman sorulmadığına dikkat çekti.
Uslu, tekstil sektörüne beş yıl içinde 50 milyar dolarlık teşvik aktarıldığını hatırlatarak, "Tekstil sektörü bu kadar katma değer, istihdam yarattı mı?" diye sordu. Toplantıda yine Türkiye'nin kaynaklarının gündeme geleceğini vurgulayan Uslu, "Herhalde işveren kesimi eldeki kıt kaynaklardan daha fazla nasıl yararlanabileceklerine dair teklifler getirecekler" dedi. Uslu, toplantının sonunda muhtemelen iyimser tabloların çizileceğini ancak bu tablonun halkın karnını doyurmayacağını söyledi. Toplumsal gerilimin artacağına işaret eden Uslu, "Toplumsal dar boğazdan kurtulmanın yolu işverenin önünde diz çökmekten geçmiyor" dedi.
Çelebi: 'Yine yük işçiye bindirilecek'
DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, kendilerine çağrı yapılmamasına tepki göstererek, tek taraflı sosyal diyaloğun aranmadığını tek taraflı politikaların uygulanmaya devam edeceğini söyledi. "İşverenler uygulanan politikalardan memnun görünüyorlar. Ama IMF programı onları de etkiler duruma geldi. Onlar da şikâyetçiler" diyen Çelebi, IMF politikalarından en fazla çalışanların etkilendiğini vurgulayarak, toplantıdan çıkacak sonuçların işçilere yararına olmayacağını dile getirdi. Bugüne kadar sorunlara ilişkin görüş ve taleplerini hükümete ilettiklerini ancak dikkate alınmadığını söyleyen Çelebi, reel sektörün sıkıntılarının nedeninin yanlış politikalar olduğuna dikkat çekti. Çelebi, "Geleceğe ilişkin yapılması gereken sıkıntıları beraber çözüm üretmemiz gerekir. Biz katkı sunmaya hazırız" diye konuşarak, yine yükün işçilere çıkarıldığı, istihdamın azaldığı bir tedbir paketinin bu ülkeye yararı olmadığını vurguladı. Toplantıya katılacak birçok sanayicinin Türkiye'nin vergi kaçakçılığının öncülüğünü yapanlar olduğunu söyleyen Çelebi, vergisini ödeyen namuslu ve gerçekten zarar görenler olduğunu da sözlerine ekledi.
ÖNCEKİ HABER

'Kanlı içtüzük' kabul edildi

SONRAKİ HABER

Özel üniversitelere arazi kıyağı sürecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...