07 Şubat 2001 22:00

'Kanlı içtüzük' kabul edildi

Üzerinde yapılan görüşmeler esnasında kavga çıkan ve DYP milletvekili Fevzi Şıhanlıoğlu'nun ölümüne neden olan Meclis İçtüzük teklifi kabul edildi. DYP grubu, iktidarı protesto ederek görüşmelerden çekildi.

Paylaş
'Kanlı içtüzük' kabul edildi
TBMM'de tartışmalara neden olan ve üzerine yapılan kavgada DYP Şanlıurfa Milletvekili Fevzi Şıhanlıoğlu'nun ölümüne neden olan İçtüzük teklifi, muhalefet partili milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi. DYP grubunun protesto ederek çekildiği görüşmelerde, iktidar partilerinin verdiği bir önerge ile, teklifte mart başında yürürlüğe gireceği belirtilen İçtüzük, Resmi Gazete'de yayınlandığı andan itibaren yürürlüğe girecek.
Şıhanlıoğlu'nun ölümü nedeniyle ara verilen İçtüzük değişikliği görüşmelerine dün devam edildi. Saat 15.00'te toplanan TBMM Genel Kurulu'nda iktidar partilerinin verdiği önerge ile, İçtüzük değişikliği teklifi görüşmeleri bitene kadar çalışma kararı alındı.
Önerge aleyhine söz alan DYP Grup Başkan Vekili Ali Rıza Gönül, "Gelin haftaya görüşelim. Nasılsa İçtüzüğü geçirmede kararlısınız. Oylarınızla kabul edin" önerisi götürmelerine rağmen kabul edilmediğini bildirdi. Gönül, "Acele etmedeki niyetinizi anlıyoruz. İktidar olarak Niyet Mektubu'nda yer alan Elektrik Enerjisi Kanunu, milyonları ilgilendiren Tekel Kanunu ve Şeker Kanunu'nu bir an önce geçirme sözünüz olduğunu biliyoruz" dedi.
Genel görüşme önergesi
DYP Grubu 13 Şubat'ta genel görüşme yapılması doğrultusunda önerge verdi. DYP adına Genel Başkan Yardımcısı Ufuk Söylemez ve FP Grup Başkan Vekili Veysel Candan söz alarak hükümetin politikalarını eleştirdiler. Milletin gündemi ile Meclis'in gündeminin bir olması gerektiğini söyleyen konuşmacılar, gelir dağılımı bozukluğuna, yoksullaşmaya, esnafın, köylünün küçük ve orta boy işletmelerinin sıkıntılarına vurgu yaparak, böyle bir genel görüşmenin gerekliliğini dile getirdiler. Hükümetin ısrarla IMF'ye ve rantiyeye bağlı ekonomi politikalarında devam etmesini de eleştiren konuşmacılar, doğru olanın üretimi, buna bağlı ihracatı artırmak olduğunu anlattılar. Ancak genel görüşme önergeleri kabul edilmedi.
Değişiklik teklifi'nin 3. maddesi için 21 önerge verildi. Muhalefet milletvekilleri tarafından verilen, "Anayasa'ya aykırılık" önergeleri de iktidar partili milletvekillerinin oyları ile reddedildi. 3. madde, getirilen yasa tasarısı veya tekliflerinin tümü üzerinde görüşme yapıldıktan sonra maddelerin de görüşülerek 5'er dakika söz hakkı verilmesi şeklinde kabul edildi.
DYP protestosu
Asıl tartışma konusu olan İçtüzüğün 91. maddesine değişiklik getiren 5. maddenin tartışılması sırasında ise DYP grubu, "Tarihi sorumluluğu sizlere bırakıyoruz" diyerek görüşmelerden çekildi ve topluca Genel Kurul Salonu'nu terk etti.
Üzerinde grupların anlaşamadığı 91. madde, iktidar partilerinin istediği şekilde, yani Danışma Kurulu'nda oybirliği olmaması halinde gelen tasarı veya tekliflerin temel kanun sayılıp sayılmayacağının, Genel Kurul'da milletvekillerinin beşte üç çoğunluğu ile belirlenmesi ile kabul edildi. Muhalefet partileri ise üçte iki çoğunluk aranmasını istemişti.
'Yangından mal kaçırma'
Tartışma konusu olan başka bir konu da yürürlük maddesi oldu. İktidar parti grupları adına verilen önerge ile yasanın yürürlük tarihinin yayımlandığı gün olarak belirlenmesi kabul edilirken, FP'li milletvekilleri bunu "yangından mal kaçırma" olarak değerlendirdiler.
ÖNCEKİ HABER

Kuraklık tehlikesi

SONRAKİ HABER

Patronlar hükümeti ablukaya aldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...