06 Şubat 2001 22:00

Ekvadorlu emekçiler

   saldırıları püskürtüyor

Paylaş
Ekvadorlu emekçiler saldırıları püskürtüyor
Ekvador hükümetinin giderek yükselen halk muhalefetine ve başkent Quito'yu etkisi altına alan yerli eylemlerine karşı ilan ettiği sıkıyönetim ülkeyi büyük bir kargaşaya sürüklerken, emekçiler ve yerliler haklarını almakta kararlı görünüyor.
Yaklaşık 6 bin yerlinin konakladığı üniversiteye müdahale eden polis, eli boş döndü. Yerliler, önceki günkü müdahaleyi mızrakları ile engellediler. Yerlilerden bazıları, atların çifteleriyle ağır yaralandı. Polis, direniş karşısında operasyondan vazgeçti. Yerliler, Devlet Başkanı Gustavo Noboa'nın akaryakıt zamlarını protesto etmek amacıyla 29 Ocak'tan beri kampuste. Kentteki yerli sayısı ise 10 bin civarında. Zamlar, ülkenin para birimini dolara çeviren Noboa'nın IMF'den aldığı direktifler doğrultusunda yapılmıştı.
Çatışmaların yaşandığı esnada, Noboa yerlilerle diyalogu kabul ettiğini açıkladı. AFP'ye demeç veren milletvekili Nina Pacari, Ekvador Yerli Halklar Konfederasyonu (CONAI) heyetinin Noboa'yla yaptığı görüşmede uzlaşma sağlandığını ileri sürdü. Ancak ertesi gün devam eden gösteri ve çatışmalar bu bilgiyi yalanladı.
Dört yerli öldü
Öte yandan, ülkenin güney kesiminde ülkedeki ekonomik krizden etkilendikleri için günlerdir eylem düzenleyen ve bugün bir köprüyü ulaşıma kapatan yaklaşık 700 yerliye askerler müdahale etti. Askerlerin açtığı ateş sonucu en az dört yerli yaşamını yitirdi. Ekvador Kızılhaçı'ndan yapılan açıklamada, çatışmalarda 9 kişinin de yaralandığı belirtildi.
Çatışmaların çıkmasından sonra yerlilerin, hükümet yetkilileriyle ekonomik paketi ele aldıkları görüşmeleri askıya aldıkları bildirildi.
ÖNCEKİ HABER

Deterjandaki tehlike...

SONRAKİ HABER

IMF üreticinin geleceğini karartıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...