05 Şubat 2001 22:00

Deterjandaki tehlike...

Uzmanlar, temizlik malzemelerinin yanlış kullanımının doğurduğu tehlikelere karşı uyarıyor. Solunum yolu hastalıklarından, körlüğe pek çok rahatsızlığa yol açabilen deterjanların yarattığı en büyük tehlike, toksik zehirlenmeler...

Paylaş
Deterjandaki tehlike...
Temizlik malzemelerinin hatalı kullanımı, içerdikleri kimyasallar nedeniyle insan ve çevre sağlığı açısından tehlike yaratıyor.
Doğal Hayatı Koruma Vakfı ile Doğal Hayatı Koruma Derneği'nin birlikte hazırladığı "Doğadaki Ayak İzlerimiz" adlı kitapta da ele alınan bu tehlikede, çoğu kez toksik zehirlenmeler olarak kendini gösteriyor. Temizlik malzemelerinin birbirine karıştırılması halinde ortaya çıkan gazlar ise, hem zehirliyor, hem de çevreye zarar veriyor.
Ciddi zehirlenmeler söz konusu
Yazıya göre, günlük yaşamın vazgeçilmez kişisel temizlik ürünlerinden sabun, jel, saç ve vücut şampuanlarını fazla kullanma, yutulma ve gözle temas halinde alerjik reaksiyonlara, çocuklarda ise ciddi zehirlenmelere yol açıyor.
Çamaşır deterjanlarında bulunan beyazlatıcıların içerdiği kimyasallar, uzun zaman ve direkt temas halinde, ciltte ve gözde tahriş, mide bulantısı ve baş ağrısı yaratıyor. Bulaşık deterjanlarının direkt teması gözde sulanma yaparken, otomatik makineler için üretilen deterjanların çıplak elle tutulması cilde zarar veriyor.
Aerosolların içeriğinde bulunan gazlara yüksek dozda maruz kalınması da göz ve burun tahrişine, solunum yolu rahatsızlıklarına neden oluyor. Çok amaçlı toz ve sıvı temizlik ürünlerinin içeriğinde bulunan kimyasallar ise gözde tahriş, yüksek dozda maruz kalındığında ise cilt ve solunum yollarında alerjik reaksiyonlara yol açıyor.
Cam temizleyicilerinin direkt teması cilt ve göz tahrişine yol açarken, solunduğu takdirde akciğere, böbreklere ve karaciğere zarar veriyor. Mutfak ve banyo temizleyicilerinin içerdikleri güçlü kimyasallar, direkt temas halinde göz ve cilt tahrişine, yanığa, solunması halinde ise baygınlık ve enfeksiyona neden oluyor.
Körlüğe yol açabiliyor
Metal temizleyicilerin içinde bulunan organik asitlerin gözlerle teması halinde tahriş, solunması ya da yutulması halinde ise zehirlenmeler meydana geliyor. Fırın temizleyicileri ise göz ve cilt yaralarına, geçici körlüğe, solunması halinde beyin, akciğer ve böbrek rahatsızlıklarına yol açıyor.
Halı ve kumaş temizleyicileri ciltte kaşıntılara, solunması halinde ise burun, boğaz ve solunum yolu tahrişine neden oluyor. Tuvalet temizleyicilerinin direkt teması halinde geçici körlük, cilt, ağız ve boğaz tahrişi yaşanabiliyor. Lavabo açıcılarında bulunan asitler ise ciddi yanıklara, körlüğe, astım krizlerine ve zehirlenmelere neden oluyor.
Gözle temas etmemeli
Uzmanlar, hiçbir temizlik malzemesinin içilmemesi ya da gözle temas ettirilmemesi, ürün üzerindeki etiketlerde tüketiciye yönelik "Çocuklardan uzak tutulması, elle dokunulmaması, el, yüz ve vücut ve gıda maddelerin temizliğinde kullanılmaması gibi..." uyarıların mutlaka dikkate alınması gerektiğini de vurguluyorlar.
ÖNCEKİ HABER

İşçi birliği örüyor

SONRAKİ HABER

Ekvadorlu emekçiler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa