05 Şubat 2001 22:00

İşçi birliği örüyor

İşçi ve emekçilerin, IMF programına karşı emeğin programı etrafında birlik oluşturmak amacıyla başlattıkları çalışmalar adım adım büyüyor.

Paylaş
İşçi birliği örüyor
İşçi ve emekçilerin IMF programına karşı emeğin talepleri etrafında birlik oluşturmaya yönelik çalışmaları sürüyor. Topkapı bölgesinde de başta Telekom'un satışı olmak üzere özelleştirmeye karşı mücadelenin temel alındığı bir çalışma yürütülüyor.
Bu çalışma kapsamında Topkapı bölgesindeki 16 fabrika ve işyerinden işçiler ve temsilcilerin katılımıyla bir toplantı düzenlendi. Toplantıya mazeret bildirerek katılmayan 8 işyeri ve fabrika temsilcileri de kararları desteklediklerini bildirdiler.
Kristal-İş Topkapı Şubesi'nde önceki gün gerçekleştirilen toplantıda hükümetin işçi ve emekçilere pervasız bir şekilde saldırdığını, bu saldırının temelinde IMF programının olduğu belirtilerek, tek merkezden sürdürülen bu kapsamlı saldırıya karşı emekçilerin de bir cepheden karşı koyması gerektiği ifade edildi. Telekom'un özelleştirilmesinin IMF programının olmazsa olmaz koşulu olduğu hatırlatılan toplantıda, burada örgütlenecek bir karşı duruşun IMF programını parçalayacağı vurgulandı. Sendikaların üst düzey yöneticilerinin ve konfederasyonların bu hareketi örgütlemek ve sürdürmek konusunda duyarsız kaldığı kaydedilen toplantıda Emek Platformu'nu ve konfederasyonları hareket ettirecek gücün tabanda oluşturulacak platformlar olduğu dile getirildi. Toplantıya katılan temsilciler bu yöndeki çalışmaların tabana yayılması için işyerlerinde komiteler kurulması ve işçilerin aktif olarak mücadeleye çekilmesi gerektiğini belirttiler.
Komite genişletildi
Toplantıda kısa vadede kitlesel katılımlı panel ve salon toplantılarının örgütlenmesi, ulaşılamayan işyerlerine gidilmesi, bildiri ve afiş gibi faaliyetlerin hayata geçirilmesi yönünde çalışmaların başlatılmasına karar verildi. Bir önceki toplantıda işyerlerinden temsilcilerin katılımıyla kurulan 6 kişilik komite, Topkapı Şişecam'dan ve Esenler Telekom'dan birer kişinin daha katılmasıyla genişletildi. Toplantıda ayrıca emekçilerin sorunlarını görmezden gelen medya kuruluşlarının da protesto edileceği belirtildi. Belirlenen somut hedefler, önümüzdeki günlerde bir deklarasyon yayınlanarak kamuoyuna açıklanacak.
Yerel platformlar oluşturulmalı
Açılış konuşmasını yapan TÜMTİS Genel Örgütlenme Sekreteri Şükrü Günsili, konfederasyonların hükümetin saldırıları karşısında etkin tavır alamadığına dikkat çekerek, oluşturulacak yerel platformlar ile Emek Platformu'nun harekete geçirilebileceğini söyledi.
Bayer İlaç Fabrikası Baştemsilcisi Mehmet Doğru ise, saldırıların daha da artacağını söyleyerek, "Kamu sektöründe özelleştirme ile benim fabrikama taşeronun girmesi aynı. İkisi de örgütsüzlüğü dayatıyor. Telekom özelleştiğinde bizim vereceğimiz mücadele de zayıflayacak ve bize yansıyacaktır" dedi. Doğru, yerel platformlar ile sendikaları harekete geçirebileceklerini ve ilkelerini savunur hale getirebileceklerini ifade etti.
İşyeri komiteleri kuruluyor
Haber-İş 1 No'lu Şube Başkanı Levent Dokuyucu ise Telekom'un özelleştirilmesinin IMF programının "olmazsa olmaz"ı olduğunu belirterek, bu cephedeki saldırıların durdurulmasının IMF programını parçalayabileceğini söyledi. Yerel birlikteliklerin somut kararlar üzerinden harekete geçmesi durumunda başarıya ulaşılabileceğine dikkat çeken Dokuyucu, yerel birliklerin Emek Pltaformu'nun da denetleyicisi ve aldığı kararların uygulayacısı olacağını belirtti. Dokuyucu, işyerlerinde temsilcilerin dışında işçilerin katılımıyla özelleştirmeye karşı komiteler kurduklarını da bildirdi. Gaziosmanpaşa Telekom Baştemsilcisi Ahmet Karatay da "Her işyerinde komiteler kurmalıyız. Topkapı bölgesi önemli bir sanayi alanı ve burası harekete geçerse konfederasyonlar da harekete geçmek zorunda kalır" dedi. Bayrampaşa Telekom'dan katılan Erdal Oflaz özelleştirmeyi temel alan ve tabanda yürütülecek bir çalışma sonucu hareketin inisiyatifinin konfederasyon ve sendika merkezlerinden işçilere geçeceğini söyledi. Topkapı Şişecem'dan bir işçi de "Şalterin inmesi gerekiyorsa bu taşın altına hepimiz elimizi koyacağız" diye konuştu.
Duyarlılık canlı tutulmalı
Esenler Telekom Baştemsilcisi Fazlı Gökhan da özelleştirmenin gündeme gelmesiyle Telekom işçilerini duyarlılığının arttığına dikkat çekerek, işçilerin canlı tutulması için kitlesel salon toplantıları ve paneller gibi etkinlikler düzenlenmesini istedi. Öz Çelik-İş'in örgütlü olduğu Jumbo'dan bir işçi de karşı duruşun bilinçli ve örgütlü olması amacıyla işçilere yönelik panel ve eğitim çalışmalarına önem verilmesi gerektiğini söyledi.
Eğitimciler çalışmanın içinde
Eğitim-Sen İşyeri Temsilcisi İnan Saygılı, IMF'ye karşı emekçilerin taleplerinden oluşan ortak bir program etrafında birleşerek saldırılara karşı durmak gerektiğini belirterek, kendilerinin bu yönde çalışmaya başladığını, Bağcılar ve Esenler'de Telekom işçileriyle birlikte kendilerinin de imza kampanyasını sürdürdüğünü dile getirdi.
ÖNCEKİ HABER

Adalet Bakanı, adaletsizliği savundu

SONRAKİ HABER

Deterjandaki tehlike...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...