05 Şubat 2001 22:00

Hükümet AKTAŞ'ı koruyor

Hükümet Beyaz Enerji Operasyonu'nu kapatmaya çalışıyor. Yolsuzluklardan sorumlu olduğu hem resmi raporlarla hem de TEAŞ yetkililerinin ifadeleriyle ortaya çıkan Enerji Bakanı Ersümer ise hâlâ görevini sürdürüyor.

Paylaş
Hükümet AKTAŞ'ı koruyor
Rojda İldan
Hükümet "Sonuna kadar gideceğiz" nutuklarıyla başlattığı Beyaz Enerji Operasyonu'nu kapatmaya çalışıyor. Hakkında birçok iddia bulunmasına, resmi raporlarda ve gözaltına alınan TEAŞ yetkililerinin ifadelerinde yolsuzluklardan sorumlu olduğu kanıtlanan Enerji Bakanı Cumhur Ersümer hâlâ görevini sürdürüyor. Soruşturmalarda dağıtım ihalelerini alan şirketlerin trilyonlarca liralık vurgunlar yaptığının ortaya çıkmasına rağmen, bu şirketler de hâlâ faaliyetlerini sürdürüyor. Bu şirketlerin en büyüğü olan AKTAŞ hakkındaki raporlar ise enerjideki vurgunun özelleştirmelerin bir sonucu olduğunu ve Enerji Bakanlığı'nın yolsuzlukların önünü bizzat açtığını kanıtlıyor.
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) ve Enerji Yapı Yol-Sen, AKTAŞ'taki yolsuzlukların üzerine gidilmediği ve AKTAŞ'ın Beyaz Enerji Operasyonu kapsamının dışında tutulmaya çalışıldığını belirtiyor. Bunun nedeninin özelleştirmelerin önünün kapatılmak istenmemesi olduğunu belirten EMO ve Enerji Yapı Yol-Sen, geçtiğimiz hafta AKTAŞ ve Ersümer hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.
Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun 1997 yılında AKTAŞ'ta yapılan usulsüzlük ve yolsuzluklarla ilgili olarak hazırladığı raporda, AKTAŞ'ın enerji yolsuzluklarının en büyüğü olduğu TEAŞ'ta görevli tanıkların ifadeleri ile açığa çıkıyor. Raporda, AKTAŞ'ı denetlemek için kurulan komisyonun yetersiz olduğu, TEAŞ ve AKTAŞ arasındaki mahsuplaşmalarda hatalar yapıldığı, AKTAŞ ve BEDAŞ'ın elektrik birim fiyatlarının farklı olduğu, işletme hakkının devrine ilişkin kararın Resmi Gazete'de çıkmadan AKTAŞ'a İstanbul Anadolu Yakası'nın işletme hakkının verildiğine kadar birçok usulsüzlük TEAŞ yetkililerinin ifadelerinde anlatılıyor. Üstelik ifadeler, Enerji eski Bakanı Ziya Aktaş ve şimdiki Enerji Bakanı Cumhur Ersümer'in de bu usulsüzlükleri bildiklerini ve bizzat yürüttüklerini kanıtlıyor.
Aktaş ve Ersümer sorumlu
AKTAŞ'ın Beyaz Enerji Operasyonu ile bağlantısını gösteren en önemli kanıt ise bu operasyonun baş aktörlerinden olan TEAŞ Genel Müdürü Mustafa Selvi ve TEAŞ Yönetim Kurulu Üyesi Timuçin Tümer'in aynı zamanda AKTAŞ'ta yapılan usulsüzlük ve yolsuzluklarla ilgili olmalarından dolayı ifadelerinin alınması.
Nitekim Muzaffer Selvi ve Devlet eski Bakanı ve TEAŞ Yönetim Kurulu Üyesi Birsel Sönmez, Beyaz Enerji Operasyonu soruşturmaları çerçevesinde verdikleri ifadelerde, Ersümer'in ihalelerde kendilerine baskı yaparak belirli firmalara verilmesini istediğini belirttiler. Muzaffer Selvi ve Timuçin Tümer, Teftiş Kurulu'nun raporunda ayrıca Ersümer ve DSP'li Bakan Ziya Aktaş hakkında suç duyurusunda bulunulmasını istediklerini ama kurulun beş üyesinden ikisi bu görüşe katılmadığı için rapora imza atmadıklarını ve bu yüzden raporun sekiz aydır Başbakanlık'ta beklediğini belirttiler.
ÖNCEKİ HABER

'Buldozer'in günü

SONRAKİ HABER

Beyaz Enerji Operasyonu'nda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...