05 Şubat 2001 22:00

'Buldozer'in günü

Bugün yapılacak olan İsrail seçimlerinin favori adayı Ariel Şaron, "Buldozer" lakabını bugüne dek çok sayıda katliamın altına imza atarak aldı.

Paylaş
'Buldozer'in günü
Sayısız katliamın sorumlusu olan Likud Partisi lideri Ariel Şaron, olağanüstü bir sürpriz olmazsa bugünkü seçimlerden İsrail'in yeni başbakanı olarak çıkacak. 18 yıl önce, Sabra-Şatilla katliamının ardından Savunma Bakanlığı'ndan istifa etmek zorunda kalan Şaron'un başbakanlığı, ABD önderliğindeki sözde "barış" sürecinin ölümünün tescil edilmesi anlamına gelecek.
İsrail Başbakanı Ehud Barak ise, son ve umutsuz bir çabayla, seçimlerin bir gün öncesinde İsrailli Arapların oyunu istedi.
Bugün yapılacak seçimle ilgili anketlerde oldukça geride görünen Barak'ın bu çağrısının etkili olmayacağı belirtiliyor. İsrailli Araplar, aylardır Filistin topraklarında vahşet kampanyası yürüten siyonist devleti protesto etmek için seçimlerde oy vermeyecek.
Barak, Araplar'ın oyunu alabilmek için öldürülen kimseler için özür dilemeyi de ihmal etmedi. Kabine toplantısında konuşan Barak, "Kendi adıma ve hükümetin adına Arap vatandaşlarımızın ölümünden duyduğum üzüntüyü ifade etmek isetirm. Gösterilerde, yasadışı olsalar dahi, İsrail vatandaşları öldürülmemelidir" dedi. Resmi rakamlara göre, İsrail askerleri bugüne dek 13 İsrailli Arabı öldürmüşlerdi. Birleşik Arap Listesi milletvekili Taleb a-Sanaa, Barak'ın "duygusal" açıklamalarını "seçime yönelik" olarak değerlendirdi. Sanaa, Barak'ın bu özürü çok daha önce dilemesi ve Kuzey Bölgesi Emniyet Müdürü Alik Ron'u görevden alması gerektiğini söyledi.
Barışçı Siyonist!
Sağcı Fransız gazetesi Le Figaro'ya konuşan Ariel Şaron, intifada sona ermeden Filistin ile masaya oturmayacağını ilan etti. "Benim görüşmeler için şartlarımı biliyorlar. Binicisi ve en önemlisi, İsrail vatandaşlarının güvenliğidir" diyen Şaron, böylece "savaşı engellemek" amacında olduğunu ileri sürdü. "Barış ve sosyal refah bayraklarını yükselteceğini" söyleyen Şaron, "Bunların da üzerinde, bu ülkeye geri döndüreceğimiz Siyonizm bayrağını yükselteceğim" diye konuştu.
Barak'a sert eleştiri
Ariel Şaron, Barak'ın Filistinli mültecilerle ilgili vaadini de eleştirdi. Şaron, Tel-Aviv'in güneyindeki Holon'da yandaşlarına hitaben yaptığı konuşmada, "Hiçbir başbakan, tüm Filistinlilerin İsrail'e dönüş hakkını hiçbir zaman kabul etmeyi aklından geçiremez" dedi. Barak, Filistinli mültecilerin dönüşünü hiçbir zaman kabul etmeyeceklerini söylemiş, ancak başbakanlığa yeniden seçildiği takdirde sorunu çözme vaadinde bulunmuştu. Barak, yeniden seçilmesi halinde, mülteci sorununda uzlaşmaya varılabilmesi için çaba göstereceğini belirtmişti.
El Fetih hazırlanıyor
Bu arada, Filistin lideri Yaser Arafat'ın kurucusu olduğu El Fetih örgütünün, Şaron'un olası bir zaferine hazırlandığı bildirildi. Arafat başkanlığında yapılan toplantıdan sonra bir açıklama yapan örgütün merkez komite üyesi Zekeriya El Aga, Şaron'un başbakanlığı kazanması halinde, kendisiyle görüşebileceklerini belirtti. El Aga, "Şaron seçimi kazanacak gibi görünüyor. Biz, bölgede gerginliğin artması gibi, her türlü olasılığa karşı hazırlanıyoruz. Eğer Şaron uluslararası kararlara saygılı hareket ederse onunla görüşmeye hazırız" dedi.
Şaron önde
Kamuoyu araştırmalarına göre, Barak'ın önünde giden Likud Partisi lideri Ariel Şaron, aradaki farkı koruyor. Maariv gazetesinde yayınlanan Gallup araştırmasına göre, Şaron'un oyu yüzde 55'i bulurken, Barak'a destek yüzde 35 civarında. Gallup'un geçen haftaki araştırmasıyla kıyaslandığında, Şaron desteğini yüzde 2 oranında artırmış görünüyor .
Yedioth Ahronot gazetesinde yayınlanan Dahaf Enstitüsü araştırmasında ise, Şaron yüzde 56, Barak yüzde 38 oranında oya sahip. Dahaf'ın araştırması, geçen haftaki araştırmalarıyla karşılaştırıldığında, Barak'ın yüzde 3'lük bir ilerleme sağladığını gösteriyor. Şaron'a en fazla destek verildiğini gösteren araştırma, Amerikan John Zogby kuruluşununki oldu. Bu çalışmaya göre, Şaron yüzde 60, Barak yüzde 34 oranında oya sahip.
ÖNCEKİ HABER

Çocuk emeği 150 bin lira!

SONRAKİ HABER

Hükümet AKTAŞ'ı koruyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...