04 Şubat 2001 22:00

Çocuk emeği 150 bin lira!

200'den fazla çocuk gün boyu kavak ağaçlarının kabuklarını soymaya çabalıyor. Boşaltılan köylerini geride bırakıp geldikleri Diyarbakır'da günde 150 bin lira karşılığı ter döküyorlar.

Paylaş
Çocuk emeği 150 bin lira!
Düzgün Akbaba
Ağaç başı 10 bin, günde 150 bin lira... Yaşları 5 ile 14 arasında değişen çocuklar ile çalışamayacak durumdaki yaşlıların verdiği emek karşılığında ellerine tutuşturulan bu. Diyarbakır'ın Bağlar ilçesi Cezaevi semtinde Direkhane denilen kereste doğrama atölyelerinden söz ediyoruz. Çocuklar, kabuklarını soydukları ağaç başına 10 bin lira alıyorlar. En çok ve en hızlı çalışan en çok 15 - 20 ağaç soyabiliyor, bu atölyelerde...
5000 lira zam sevinci
11 yaşındaki Hatice Sarı, büyük bir heyecan ve sevinçle anlatıyor gündeliklerine yapılan 5000 lira zammı. Bir yandan da bedenini arkasına alarak var gücüyle elindeki keserle ağaçların kabuklarını soymayı sürdürüyor. Küçücük boylarına rağmen, bazen soydukları kavak ağaçlarının boyları 10 metreyi aşıyor.
Direkhane denilen bölge Diyarbakır E Tipi Cezaevi'nin hemen arka tarafında. Ağaç kabuğu soyma, yükleme, aktarma işlerinde çalıştırılan çocuklar Diyarbakır'da yaşanan işsizliğin yoksulluğu paylaşanlardan. Gün boyu aşırı çalışmaktan akşamları yorgun düşüyor çocuklar, eve gittiklerinde her taraflarının ağrıdığını söylüyorlar.
Zorunlu göç mağdurları
Direkhane'de çalışanların tümü Dicle'nin Boğazköy köyünden göç ettirilen göç mağdurları. Çocuk işçilerin yanı sıra, yaşları çalışmaya müsait olmayan 65 ile 75 yaşlarında ihtiyarlar da Direkhane'deki sömürünün kurbanları.
Muhittin Şahan, "Çalışmak zorundayız yoksa aç kalırız. Evde ekmek isteyenler var. Başka çaremiz mi var? Bizi 20 bin liraya muhtaç ettiler" diyor. Diğerleri de, Şahan'ın söylediklerini başlarını sallayarak doğruluyorlar. Yaşlı işçiler, ağaç kabuğu soyma işinde çalışan çocuk sayısının 200'den fazla olduğunu anlatıyorlar. Sağlıksız ortamlarda çalışan, kesici alet kullanan çocukların sağlığının tehlikede olduğunu da...
Yaşlı işçilerden Mehmet Kasap da söze girip ekliyor; "Devlet gelsin halimizi görsün. Kazancımızla geçimini yapsın."
ÖNCEKİ HABER

IMF programı bozulacak

SONRAKİ HABER

'Buldozer'in günü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...