04 Şubat 2001 22:00

Ekvador'da mücadele sürüyor

Gustavo Noboa liderliğindeki hükümetin, halk muhalefetini bastırmak için olağanüstü hal ilan etmesi işe yaramadı. Başkentteki yerli ve öğrenci eylemleri devam ediyor.

Paylaş
Ekvador'da mücadele sürüyor
Ekvador hükümetinin, giderek yükselen protestolara karşı olağanüstü hal ilan etmesi de emekçileri durduramadı. Ülkenin birçok bölgesinden başkent Quito'ya giden ve bir haftayı aşkın bir süredir eylemler gerçekleştiren yerliler, geri dönmeyeceklerini açıkladılar.
Başkent sokaklarındaki binlerce yerli, işçi ve emekçilerle birleşerek IMF zamlarına karşı gösteriler düzenliyor.
Perşembe günü gözaltına alınan, ancak halkın öfkesi nedeniyle serbest bırakılan yerli lideri Antonio Vargas, zamlar geri alınmadığı takdirde eylemlerin daha da tırmanacağını söyledi.
Üniversite işgali
Quito'daki Salesiana Politeknik Üniversitesi ise, yerliler ve öğrencilerin oluşturduğu 5000 kişi tarafından işgal edildi. Üniversite kapılarında elleri mızraklı yerliler beklerken, öğrenciler de olası bir polis saldırısına karşı hazırlık yapıyorlar. Üniversitedeki yerlilerden 50'sinin açlık grevine başladığı öğrenildi.
Adı açıklanmayan bazı yetkililer, olağanüstü hal ilanının ardından, polis ve askerlerin işgali kırma girişiminde bulunabileceğini belirtiyor.
CONAIE (Ekvador Yerli Milliyetleri Konfederasyonu) adlı örgütün lideri Vargas ile birlikte gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan Estuardo Remache, hükümete meydan okudu. Ecuarunari adlı bir diğer yerli örgütünün lideri olan Remache, "Tehditlere aldırmıyoruz, çünkü bu ilk değil. Biz daha önce de baskıcı hükümetler gördük" dedi.
Hükümet tedirgin
Öte yandan, hükümet ve sermaye cephesinde belirgin bir tedirginlik gözleniyor. Devlet Başkanı Gustavo Noboa'nın sözcüsü Alfredo Negrete, önceki gün bir açıklama yaparak olağanüstü hali savunmaya çalıştı. Negrete, olağanüstü halin "seyahat ve ticaret özgürlüğünü savunmak, ülkeyi normalleştirmek" için ilan edildiğini öne sürdü. Başkanlık sözcüsü, "Şu anda ülke, bir iç kargaşadan geçiyor" dedi.
Bu sözlerin aksine, olağanüstü hal ile birlikte devlet güçleri istedikleri toplantıyı dağıtabilecek, ülke içi ulaşımı engelleyebilecek, evleri izinsiz arayabilecek ve orduyu devreye sokabilecek.
Örnek bir mücadele
Onbinlerce Ekvadorlu, hükümetin yürürlüğe koyduğu IMF paketini püskürtmek için mücadele ediyor. IMF, üç yıl süreli 2 milyar dolarlık bir "yardım" karşılığında, ülkeye bir dizi ağır koşul dayattı. Bunlar arasında en tepki çeken ise; tüpgaz fiyatlarının iki kat, benzin fiyatlarının yüzde 25, otobüs ücretinin ise yüzde 75 oranında zamlanması oldu.
Ekvador'da IMF saldırısının püskürtülmesi, diğer Latin Amerika ülkeleri için de olumlu bir örnek olacak.
ÖNCEKİ HABER

Çünkü vatana ihanet etmem!

SONRAKİ HABER

Diyarbakır bu kış da karanlık

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...