03 Şubat 2001 22:00

TEKEL'e sahip çık!

Yabancı tütün tekellerinin göz koyduğu TEKEL'in satışının engellenmesi için başlatılan kampanya ile sektörde çalışan işçiler, ekiciler, memurlar, üreticiler ve esnaf mücadele çağrısı yapıyor.

Paylaş
TEKEL'e sahip çık!
Sinan İmrek
TEKEL'in özelleştirilmesine karşı bir kampanya başlatan sektörde örgütlü sendikalar ve çeşitli kuruluşlar çalışmaları örgütlemek için önümüzdeki günlerde genişletilmiş bölge toplantılarına başlıyor. Tek Gıda-İş Sendikası, KİGEM, Tütün Platformu, Tütün Eksperleri Derneği, Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi, Tarım Orman ve Gıda-Sen ile Ziraat Mühendisleri Odası tarafından başlatılan kampanya ile kurumun özelleştirilmesine karşı mücadelenin en geniş kesimlere yayılması hedefleniyor.
Bu yüzden kampanya çerçevesinde özelleştirmeye karşı mücadele ve tepkinin tüm topluma yayılması için, değişik kurum ve kuruluşların da katılımıyla halka açık geniş toplantılar da yapılacak. TEKEL'in özelleştirilmesinden işçisi, memuru, üreticisi, ekicisi, esnafı yüzbinlerce insan etkilenecek. Kurumun özelleştirilmesi sorununun tüm halkın sorunu olduğunu ifade eden Tek Gıda-İş Genel Sekreteri Mustafa Türkel, özelleştirmeye karşı mücadelenin tüm kesimlere mal edilmesinin önemine dikkat çekti. Tek Gıda-İş Bölge toplantılarının ilki 10 Şubat'ta İzmir'de, ikincisi ise 17 Şubat'ta Adıyaman'da yapılacak.
Milletvekillerine telgraf
TEKEL'in özelleştirilmesinden vazgeçilmesi için Tek Gıda-İş, milletvekillerine ve TBMM'ye telgraf çekecek. Milletvekillerinin özelleştirme kararına karşı koymaya çağrıldığı metinde, "TEKEL bu ulusun bağımsızlık bayrağıdır. TEKEL'in yok edilmesinden sadece ve sadece çok uluslu tekeller yarar sağlayacaktır. Kendi hükümetlerini uluslararası finans kuruluşlarını kullanarak, ulusal devletlere 'özelleştir' baskısı yapan bu firmalara engel olmak herkesin vatandaşlık borcudur" denildi. Telgraf metni Tek Gıda-İş'in tüm üyelerince imzalanarak milletvekillerine gönderilecek. Ayrıca özelleştirmeye karşı geniş bir bildiri ve el ilanı dağıtımı yapılacak.
Mustafa Türkel, siyasi partileri ziyaret ederek ve milletvekilleriyle görüşerek TEKEL'in özelleştirilmesinin tehlikelerini aktaracaklarını belirtti. Türkel, bu süreçte tüm üyeleriyle bir araya gelip yürütülecek mücadeleyi ve yapılması gerekenleri de tartışacaklarını söyledi.
Türkel, bu ayın sonuna doğru tüm şubelerin katılımıyla genişletilmiş bir toplantı yapacaklarını, toplantıda alınacak pratik tutumu belirleyeceklerini ifade etti. Türkel, sözleşme sürecinde kendileri için en önemli sorunun özelleştirme olacağını söyledi. TEKEL'in özelleştirilmesinin arkasında Marlboro, Philip Morris gibi sigara tekelleri olduğunu söyleyen Türkel, özelleştirmeyle bu tekellerin kendi ihtiyaçlarına göre kota koyacaklarını, İzmir, Adana, Malatya, Tokat, İstanbul ve diğer fabrikaların kapatılacağını belirtti. Türkel, özelleştirilmeye karşı, ekmekleri için mücadele etmeye tüm işçilerin kararlı olduğunu vurguladı.
ÖNCEKİ HABER

Meclis yeni kavgalara gebe

SONRAKİ HABER

Çünkü vatana ihanet etmem!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...