03 Şubat 2001 22:00

Ekvador'da olağanüstü hal

Ekvador'un ABD destekli Devlet Başkanı Gustavo Noboa, olağanüstü hal ilan ettiği halde, başkent sokaklarındaki onbinlerce yerli, işçi, memur ve öğrenciyi durduramıyor.

Paylaş
Ekvador'da olağanüstü hal
Ekvador Devlet Başkanı Gustavo Noboa, başkent Quito'da günlerdir süren yerli ve halk eylemlerini gerekçe gösterek ülke genelinde olağanüstü hal ilan etti. Devlet televizyonundan okunan açıklamada, Devlet Başkanı'nın yanı sıra İçişleri Bakanı Juan Manrique ve Savunma Bakanı Hugo Unda tarafından imzalanan olağanüstü hal ilanında, ülkenin tamamının "güvenlik bölgesi" olarak kabul edildiği belirtildi.
Haberde, ülkede "günlük yaşamın normale dönüşüne olanak sağlamak" amacıyla alındığı iddia edilen olağanüstü hal kararının, "düzen tamamen sağlanmasına kadar" yürürlükte kalacağı kaydedildi.
Eylemler sürüyor
Ekvadorlu yerliler, hükümetin IMF patentli ekonomik programını protesto etmek amacıyla bir haftadır ülkenin ana karayollarını kapatarak eylem yapıyorlar.
Eylemlere, şehirlerdeki çok sayıda işçi ve emekçi örgütü de aktif destek veriyor. Yerli temsilcileri ile hükümet yetkilileri arasında yapılan görüşmeler, geçtiğimiz cuma günü bir sonuç alınmadan bitirilmişti.
10 bin kadar yerli halen başkent Quito'da bulunuyor. 4 bin kişilik bir grup, Salesiana Politeknik Üniversitesi'ni işgal etti. Kampus, IMF yanlısı hükümete karşı yapılan gösterilerin merkezi haline geldi.
Ekvador'da yerliler, emekçiler ve öğrenciler yılbaşında akaryakıta yapılan yüzde 100 ve ulaşıma yapılan yüzde 75'lik zammın geri alınmasını istiyor.
Olağanüstü yetkiler
Olağanüstü hal kararı, polis ve orduya halka karşı her türlü şiddeti uygulama hakkı tanıyor. Kolluk güçleri, OHAL süresince gösterileri ve ulaşımı engelleyebilecek, evleri izinsiz basabilecek.
Hükümet, geçtiğimiz günlerde de öğrenci eylemlerini bastırmak için liseleri süresiz kapamıştı.
Geçtiğimiz perşembe günü, yerli örgütü CONAIE lideri Antonio Vargas ve Quechua Halkları Konfederasyonu lideri Estuardo Remache kısa bir süreyle gözaltına alındı.
Mahuad'ı devirmişlerdi
Geçtiğimiz yıl, Jamil Mahuad'a karşı yapılan gösteriler halk ayaklanmasına dönüşüp Mahuad' devirmiş, onun yerine ise yardımcısı Noboa getirilmişti. Noboa, bir yıllık iktidarı boyunca ülkeyi borç batağına sürükledi ve para birimi Sucre'yi kaldırarak ABD dolarını resmi para birimi olarak yürürlüğe soktu.
ÖNCEKİ HABER

Köyümüzde olmak istiyoruz!

SONRAKİ HABER

Kayıtdışılığın faturası işçiye

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa