02 Şubat 2001 22:00

Özelleştirmeye karşı işçi memur birliği

Telekom'un özelleştirilmesine karşı Bağcılar'da başlatılan çalışmayı işyeri temsilcisi öğretmenler de destekliyor. Öğretmenler, mücadelenin ancak yerel birliklerin bir araya getirilmesiyle yükseltilebileceğini dile getirdiler.

Paylaş
Özelleştirmeye karşı işçi memur birliği
Muzaffer Özkurt
Telekom işçilerinin Bağcılar'da başlattığı özelleştirmeye ve IMF uygulamalarına karşı imza kampanyasını Bağcılar'da çalışan öğretmenler de destekliyor. Bağcılar'da 52 okul bulunuyor. Bu okullardaki 41 işyeri temsilcisi bu imza metnini imzaladı. Bunun yanında Bağcılar'ın bağlı olduğu Eğitim-Sen 1 No'lu Şube de kampanyayı destekliyor. Okullarda sadece öğretmenlerden değil velilerden de imza toplanıyor. Öğretmenler ayrıca mahallelerinde de bu kampanyaya destek istiyorlar. Bağcılar Telekom işçileri ve öğretmenler kampanya için birlikte çalışma kararı da aldı.
'Sıra bize gelmeden...'
Öğretmen Tekin Zengi, Bağcılar Telekom temsilcilerinin faaliyetlerini güçlendirmek amacıyla kendilerinin de bu çalışmaya katıldıklarını belirtti. "Telekom'un özelleştirilmesine karşı birlik ve beraberlik ihtiyacı var. Bunun sağlanması amacıyla bu çalışmaya başladık. Şunu biliyoruz: Bugün Telekom özelleştirilecek, yarın eğitim sektörü. Şimdiden sözleşmeli öğretmen almaya başladılar ve hiçbir sosyal hakları yok" diyen Zengi, sıranın kendilerine gelmeden bu birliğin sağlanması için harekete geçtiklerini söyledi.
Telekom'un özelleştirilmesine karşı çıkmalarının bir diğer nedeninin bu işletmenin stratejik önemi olduğunu belirten Zengi, "Özelleştirme yolsuzluk, talan, işsizlik ve sendikasızlık anlamına geliyor. Bunun yanında stratejik önemi olan bu kurumun satılması ülke bağımsızlığını da ortadan kaldırıyor" dedi. Öğretmenlerin yanı sıra bu çalışmaya öğrenci velilerini de katmaya çalıştıklarını anlatan Zengi, okulların açılmasıyla çalışmanın hızlanacağı ve yerel platformun güçleneceğini dile getirdi.
'Okul dışında da öğretmeniz'
Telekom'un satışına karşı yürütülen çalışmalara katılan öğretmenlerden Sait Efe ise sözlerine şöyle başladı: "Bizim için öğretmenlik okulla sınırlı değil. Okul dışında esnafa, velilere, işçilere olup bitenler konusunda bilgi vermeye çalışıyoruz. Telekom'un özelleştirilmesine karşı başlatılan çalışmaya katılmamın sebebi de bu." Eğitimde, sağlıkta özelleştirmelerin başlatıldığını ve Telekom'un da özelleştirme kapsamında olduğunu belirten Efe, bu kurumun sadece işçiler açısından değil tüm Türkiye açısından büyük öneme sahip olduğunu vurguladı. "Ülke genelinde işçi memur birliğinin sağlanması için bu bir adımdır" diyen Efe, mücadeleyi sürdüreceklerini kaydetti.
1 Aralık öğretti
Öğretmen Ergin Gürbüz 1 Aralık'ta yapılan eylemde kamu emekçilerinin birlik olduğunu, işçi sendikalarının da destekleme düzeyinde bu eyleme katıldığını söyleyerek, özelleştirilmeye karşı başlatılan kampanyanın ve oluşturulmak istenen yerel platformun memurların, işçilerin, köylülerin ve esnafın ortak mücadelesi için bir çıkış noktası olacağını dile getirdi.
Gürbüz, ortak mücadele ile bu baskılara karşı gelinebileceğini de dile getirdi. Buna karşı işyeri temsilcilerine yönelik bir imza metni hazırlandığını ve bir de öğretmenlerin imzalaması için kendi taleplerini de içeren bir imza metni hazırladıklarını anlatan Gürbüz, sağcı solcu ayrımı yapmaksızın bütün emekçilerin bu faaliyete destek verdiğini belirtti. IMF'nin saldırılarına karşı lokal direnişlerin çözüm getirmeyeceğini belirten Gürbüz, bu birliğin Bağcılar'da oluşturulacağını söyledi.
Sınıf dayanışması
Öte yandan öğretmenlerin yanı sıra değişik işkollarında çalışan işçiler de bu çalışmalara destek veriyor. Bunlardan birisi de Bağcılar'da çalışan TÜMTİS üyesi taşıma işçisi Ayhan Topçu. Telekom'un yerli ve yabancı sermayeye verilmesine karşı olduklarını belirten Topçu, Telekom'un ekonomik ve stratejik açıdan çok önemli olduğunu belirtiyor. "Ben bu imza metnini çalıştığım işyerine götürdüm ve beraber çalıştığımız 30 arkadaşıma ve çalıştığım işyerinin müdürüne imzalattım. Daha sonra da esnafa yönelik çalışmalara destek amacıyla katıldım" diyen Topçu, IMF uygulamaları ile Türkiye üzerinde ekonomik baskılar yapıldığını ve bunun yükünü işçilerin ve emekçilerin çektiğini vurgulayarak, "Seçilenler emekçileri düşünmeden onları ezen kararlar alınıyor. Biz emekçiler itilmiş durumdayız. Çiftçi, esnaf, işçi, memur aynı durumda ve kaynağı aynı: IMF. Bundan kurtuluş birlik ve beraberlikte. Bunun için de Telekom'daki işçi arkadaşlarımızla beraber dayanışma içinde bu mücadeleyi sürdüreceğiz" dedi.
ÖNCEKİ HABER

MHP'liler cinayet sanığı

SONRAKİ HABER

Köyümüzde olmak istiyoruz!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...