02 Şubat 2001 22:00

MHP'liler cinayet sanığı

DYP Şanlıurfa Milletvekili Fevzi Şıhanlıoğlu'nun, ölümüyle ilgili haklarında soruşturma açılan MHP'li milletvekilleri Cahit Tekelioğlu ile Mehmet Kundakçı'nın yargılanmasına dün başlandı.

Paylaş
MHP'liler cinayet sanığı
DYP Şanlıurfa Milletvekili Fevzi Şıhanlıoğlu'nun, TBMM Genel Kurulu'ndaki içtüzük görüşmeleri sırasında çıkan kavga sırasında kalp krizi sonucu ölmesiyle ilgili olarak haklarında soruşturma açılan MHP İçel Milletvekili Cahit Tekelioğlu ile Osmaniye Milletvekili Mehmet Kundakçı'nın yargılanmasına dün başlandı. Kundakçı ve Tekelioğlu hakkında Türk Ceza Kanunu'nun "Kastı aşan adam öldürme" hükmünü içeren 452/2 ve 3'te 1'den yarıya kadar indirimi öngören "Faili belli olmayan adam öldürme: Müessir fiil" başlığını taşıyan 463. maddeleri uyarınca 5 yıldan az olmamak üzere ağır hapis cezası isteniyor.
MHP'li milletvekilleri ifade vermek üzere dün sabah saatlerinde bir grup partiliyle birlikte Ankara Adliyesi'ne geldiler. Soruşturmayı yürüten Başsavcı Vekili Bekir Selçuk, Anayasa'nın "yasama dokunulmazlığı"nı düzenleyen 83'üncü maddesinin "ağır cezayı gerektiren suç üstü hali" hükmünü içeren 2'inci fıkrası uyarınca milletvekillerinin ifadelerini aldı.
MHP'liler 'tanık'
Başsavcı Vekili Selçuk, Meclis Genel Kurulu'nda yaşanan kavga sırasında orada bulunan MHP Trabzon Milletvekili Orhan Bıçakçıoğlu, İstanbul Milletvekili Mehmet Pak, Nevşehir Milletvekili İsmail Çevik, Bayburt Milletvekili Şaban Kardeş ve Bursa Milletvekili Burhan Orhan'ı da tanık olarak dinledi.
Sanık ve tanık milletvekillerini dinledikten sonra iddianameyi hazırlayan Başsavcı Vekili Selçuk, milletvekillerini TCK'nın "Kastı aşan şekilde adam öldürmek" maddesini düzenleyen 452/2 maddesi uyarında 9'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmak üzere mahkemeye sevk etti.
Soruşturma evrakının Nöbetçi Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesinin ardından, haklarında dava açılan MHP milletvekilleri de bu mahkemeye getirildi. Tekelioğlu ve Kundakçı'nın yargılanmalarına saat 15.20'de başlandı.
5 yıldan fazla
Duruşmaya Tekelioğlu ve Kundakçı ile 8 avukatı, müşteki Şıhanlıoğlu ailesi adına da bir avukat katıldı. Duruşma salonuna muhabirler alınırken, foto muhabiri ve kameramanlar içeri alınmadı.
Duruşma salonu önünde polis tarafından kordon oluşturuldu. İddianamede Kundakçı ve Tekelioğlu hakkında Türk Ceza Kanunu'nun "Kastı aşan adam öldürme" hükmünü içeren 452/2 ve 3'te 1'den yarıya kadar indirimi öngören "Faili belli olmayan adam öldürme: Müessir fiil" başlığını taşıyan 463. maddeleri uyarınca 5 yıldan az olmamak üzere ağır hapis cezası isteniyor.
Mahkemede ifade veren sanık milletvekilleri suçlamaları reddettiler. Sanıkların dinlenmesinin ardından, Fevzi Şıhanlıoğlu'nun ölünün ardından tanık olarak isimlerini yazdıran 5 MHP'li ve 6 DYP'li milletvekillerinin ifadeleri verildi.
MHP'li iki milletvekili mahkeme tarafından konumları ve adresleri belli olduğundan ve delilleri karartma durumları söz konusu olmadığından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldılar. Tekelioğlu'nun tutuksuz yarglanması kararına bir hakim şerh koydu.
İddianame 3 sayfa
Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili Bekir Selçuk'un, DYP Şanlıurfa Milletvekili Şıhanlıoğlu'nun ölümüyle ilgili olarak Tekelioğlu ve Kundakçı hakkında ağır ceza mahkemesinde açtığı davanın iddianamesi 3 sayfa tuttu. İddianamede, TBMM Genel Kurulu'nun 30 Ocak 2001 tarihinde Meclis İç Tüzüğü değişikliğinin görüşüldüğü oturumunda meydana gelenler geniş bir şekilde yer aldı. İddianameye kavganın başlamasına kadar yaşananlar aktarıldıktan sonra şöyle devam ediliyor:
"Bu küfürleşme ve itişme devam etmekteyken, muhalefet milletvekillerinin bulunduğu grup içinde duran ve Komisyon üyelerine saldırıda bulunan Şanlıurfa milletvekili Fevzi Şıhanlıoğlu'na, grup sıralarında oturmakta olan İçel Milletvekili Cahit Tekelioğlu yumrukla alnının ortasına vurmuş, bilahare yumruklarını devam ettirmiştir. Bu sırada yine komisyon sıralarında oturmakta olan Mehmet Kundakçı da, Fevzi Şıhanlıoğlu'na yumrukla saldırmış, bu saldırılar sonucu Fevzi Şıhanlıoğlu, rahatsızlanması üzerine Meclis Genel Kurulu'ndan çıkarılmıştır. Kuliste fenalaşması üzerine Şıhanlıoğlu'na tıbbi müdahalede bulunulduğu, sonra da tedavi için Güven Hastanesi'ne kaldırıldığı, hastanede yapılan tıbbi müdahalelere rağmen öldüğü anlaşılmıştır."
İddianamede ölüm olayıyla ilgili olarak Güven Hastanesi'nde 31Ocak 2001 tarihinde yapılan ölü muayenesinde, Şıhanlıoğlu'nun vücudunun bazı yerlerinde de darp izleri tespit edildiği belirtildi.
Öldürme kastı yok
İddianamede, şöyle devam edildi: "Her iki sanık müessir fiil kastıyla hareket etmişlerdir, ancak ölüm meydana gelmiştir. TCK'nın 452/2. maddesindeki suç oluşmuştur. Bu suç, ağır cezayı gerektiren suçtur. 3005 sayılı yasanın 4. maddesindeki suçüstü hali de mevcuttur."
İddianamede, Tekelioğlu ve Kundakçının TCK'nın 452/2 ve 463. maddeleri gereğince ayrı ayrı cezalandırılmaları talep edildi.
ÖNCEKİ HABER

Peki ya diğerleri?

SONRAKİ HABER

Özelleştirmeye karşı işçi memur birliği

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...