02 Şubat 2001 22:00

Diyarbakır'da TEKEL için birlik

Diyarbakır TEKEL Yaprak Tütün ve İşleme Fabrikası'nı ziyaret eden Silvanlı tütün üreticileri, Tek Gıda-İş yöneticileri ve fabrika müdürüyle görüştüler.

Paylaş
Diyarbakır'da TEKEL için birlik
Diyarbakır TEKEL Yaprak Tütün ve İşleme Fabrikası'nı ziyaret eden Silvanlı tütün üreticileri, ziraat ve esnaf odaları başkanları Tek Gıda-İş 2 No'lu Şube yöneticileri ve fabrika müdürüyle görüştüler. Önceki gün gerçekleşen ziyaret sırasında, Silvan'da 5000 tütün üreticisinin bulunduğunu ve diğer ilçeler gibi mercimek ya da buğday üretme şanslarının olmadığını söyleyen üreticiler, TEKEL'de özelleştirmenin kendileri için ölüm anlamına geleceğini belirttiler. Tek Gıda-İş 2 No'lu Şube Başkanı Cemal Doğrul ise sadece Diyarbakır'da 16 bin tütün üreticisinin bulunduğunu belirtti.
Üreticiler ve oda yöneticileri, bugün Diyarbakır'da yapılacak Tek Gıda-İş Bölge Başkanları toplantısında çıkacak kararlara uyacaklarını söylediler.
Silvan Esnaf ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Muhittin Kan, TEKEL Yaprak Tütün İşleme Fabrikası'nda 1980'de 1150 işçi çalışırken, bu sayının şimdi 130'a düşmüş durumda olduğunu belirterek, "2002 yılında destekleme alımları fiilen bitirilecek. TEKEL'in özelleştirilmesi Silvan'ın tek geçim kaynağı olan tütün üreticiliğini bitirecek. Tütün piyasası tamamen tüccarın inisiyatifine bırakılacak" dedi. Silvan Esnaf ve Sanatkârları Odası Başkanı Eşref Işık da Silvan'a yılda 8 trilyon para girerken, özelleştirmeden sonra bu miktarın 1 trilyona ineceğini söyledi. Silvan'da halkın tamamının tütün üreticiliğiyle geçindiğine dikkat çeken Silvan Ziraat Odası Başkanı İlhan Sinpil "Özelleştirmeden sonra üretici kaderine terk edilecek. Biz ziraat ve esnaf odaları olarak sendikalarla ortak mücadele edeceğiz. Başka yolumuz yok" diye konuştu.
Ortak mücadele zorunlu
"ABD'de kendi iç piyasasında tüketemediği tütün için bir pazar bulacaktır. Bu pazar da Türkiye'dir. Bu pazarı ele geçirmesi için ancak devlet eliyle yapılan sigara üretimini yok etmesi gerekiyor" diyen Cemal Doğrul ise bölgede Bitlis'ten Adıyaman'a kadar tütün üreticiliğinin halkın temel geçim kaynaklarından olduğunu, TEKEL'de çalışan işçi sayısının ise 7000'i bulduğunu kaydetti. Doğrul, "Özelleştirmeye karşı mücadele sadece işçinin, sadece üreticinin çabasıyla başarıya ulaşamaz. Esnafından üreticisine, işçisinden memuruna özelleştirmeden etkilenen tüm kesimlerin topyekûn mücadelesi gerekiyor. Diyarbakır özelinde özelleştirmeyle yüz yüze olan TEDAŞ işçileri, Telekom işçileri, memurlarla ve örgütleriyle bir birliktelik oluşturarak ortak bir mücadele vermemiz gerekiyor. Esnaf odalarını, kooperatifleri ve ziraat odalarını da yanımıza çekmeliyiz" dedi. Şube Mali Sekreteri Mehmet Ali Şanlı ise TEKEL'in özelleştirilmesine karşı en büyük işin üreticelere düştüğünü savundu.
İşyeri temsilcileri: Biz hazırız
İşyeri temsilcilerinden Mehmet Can Sarı, Diyarbakır'daki fabrikanın dünyadaki 4 büyük fabrikadan biri olduğunu ifade ederek, "TEKEL özelleştirildiğinde işsiz kalacağımızı biliyoruz. Bölgenin ekonomik durumu belli. Halk işsiz, aç, perişan, sefil durumdayken bir o kadar daha işsiz yaratacaklar. Ekicisi, işçisi, esnafı herkes özelleştirmeden etkileniyor. Bu güçlerin topyekûn özelleştirmenin önünde durması gerekiyor" dedi. Sarı, sendika olarak eylem kararları alacaklarını söyledi. İşyeri temsilcisi Sait Akbulut da sadece TEKEL'in değil tüm emekçilerin birlik olması gerektiğini dile getirdi. İşyeri temsilcisi Şehmus Elibol ise hükümetin TEKEL'i 1997'den beri adım adım özelleştirdiğini belirterek, işçiler olarak sendikanın alacağı her türlü eylem kararını uygulamaya hazır olduklarını söyledi. Elibol, "Ziraat odaları, esnaf odalarıyla birlikte omuz omuza bu uygulamalara hayır diyeceğiz" dedi. Özelleştirmeye karşı aileleriyle birlikte direneceklerini söyleyen İşyeri temsilcisi Abdülkadir Bingöl, "İşyerlerimizde direnmeye kadar gidebilecek eylemlerden yanayım" diye konuştu. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Kalıcı konutlar kurtlar sofrasında
Kocaeli'de, kura çekimi tamamlanan kalıcı konutlara, emlakçılar yoğun ilgi gösteriyor. Konutlara yerleşmek istemeyen bazı hak sahipleri de bu konutları satmak istiyor.
Emlakçıların iştahı kabardı
Depreme dayanıklı olarak inşa edilen konutlarda, ekonomik durumu iyi olmayan ve işyerlerinin kalıcı konutlara uzak olması yüzünden oturmak istemeyen bazı hak sahipleri de haklarını başkalarına devretmek için yöntem arıyor. Emlakçılara başvuran bazı hak sahipleri, konutları satabilmek veya kiralamak için nasıl bir yöntem izlemeleri gerektiği konusunda görüş alışverişinde bulunuyor.
Bazı emlakçıların kalıcı konutları ticari amaçlarla hak sahiplerinden satın alma girişimlerini Bayındırlık ve İskân İl Müdürü Nafiz Bal da doğruluyor. Kendilerine kalıcı konutların devredilmesi veya satılması konusunda çok soru geldiğini belirten Bal, "Bazı emlakçıların, bu konutları ticari amaçlı olarak satın almak istediklerini duyuyoruz. Bu arada, kalıcı konutlara yerleşmek yerine satmayı düşünen hak sahiplerinin uygulayacağı yöntem henüz belli değil. Evlerin ödemeleri, 2 yıl sonra başlayacak. Kişi isterse evin bedelini öder, ondan sonra da istediğine satabilir. Kiralama şekli de olabilir" diyor. Bal, evler yardım amacıyla yapıldığı için, belli bir süre satamama sınırı konulabileceğini de söylüyor.
ÖNCEKİ HABER

'Şırnak Valiliği yalan söylüyor'

SONRAKİ HABER

Peki ya diğerleri?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...