02 Şubat 2001 22:00

'Şırnak Valiliği yalan söylüyor'

Silopi Jandarma Komutanlığı'na giden HADEP İlçe Başkanı Serdar Tanış ve HADEP Üyesi Ebubekir Deniz'den halen haber alınamıyor.

Paylaş
'Şırnak Valiliği yalan söylüyor'
Mehmet Aslanoğlu
Silopi Jandarma Komutanlığı'na giden ve kendilerinden bir daha haber alınamayan HADEP İlçe Başkanı Serdar Tanış ve HADEP Üyesi Ebubekir Deniz ile ilgili Şırnak Valiliği'nin "Geldiklerinden yarım saat sonra ayrıldılar" açıklaması yapmasına rağmen, Tanış ve Deniz'den halen haber alınamıyor. Gazetemize açıklama yapan HADEP ve İHD yöneticileri valiliğin açıklamasına tepki gösterirken, Serdar Tanış'ın babası Şuayip Tanış, oğlunun halen Silopi Jandarma Komutanlığı tarafından alıkonulduğunu, serbest bırakılma durumunun söz konusu olmadığını söyledi. HADEP Diyarbakır İl Sekreteri Hüseyin Bayrak, Şırnak Valiliği'nin açıklamasını bir talihsizlik olarak değerlendirerek, "Kayıp kişilerin Jandarma Komutanlığı'na gittiği tanıkların ifadeleriyle mevcuttur.
Eğer arkadaşlarımız serbest bırakılsaydılar ilk gidecekleri yer parti binası olurdu" dedi. Bu kadar sıkı korunan bir ilçede söz konusu iki kişinin başka yere gitmesinin de mümkün olmadığına dikkat çeken Bayrak, Tanış ile Deniz'in halen gözaltında olduğunu düşündüklerini kaydetti.
'Girişimlerimiz sürüyor'
HADEP Şırnak İl Sekreteri Erdal Güler da, yapılan araştırmalar ve tanıkların ifadesine göre Serdar Tanış ve Ebubekir Deniz'in gözaltında olduğunu tespitli olduğu vurguladı. "Yaptığımız açıklamalar senaryo değil" diyen Güler, genel merkez düzeyinde girişimlerinin devam ettiğini ve FP'li Milletvekili Mehmet Bekaroğlu'nun konuyla ilgili Meclis'e soru önergesi verdiğini belirtti.
İHD Bölge Temsilcisi Hanefi Işık ise, "Bizde değil" açıklamalarının ne anlama geldiğni çok iyi bildiklerini söyleyerek, "Bölge halkıda çok iyi biliyor. Şırnak Valiliği bu insanların kaybolmasından doğrudan sorumludurlar. Bu sorumluluktan kurtulamazlar" diye konuştu.
'Tehdit etmişlerdi'
Serdar Tanış'ın babası Şuayip Tanış, oğlunun Silopi Jandarma Komutanlığı tarafından alıkonulduğunu belirterek, serbest bırakılma durumunun söz konusu olmadığını söyledi. Şuayip Tanış, Silopi Cumhuriyet Başsavcılığı'na da ifade verdğini kaydederek, şöyle devam etti: "Olaydan yaklaşık 25 gün önce Şırnak İl Alay Komutanı beni Cizre Köprüsü'nden çevirerek, Şırnak'a gönderdi. Komutan bana 'Oğlunun HADEP'ten istifa etmesini sağla. Yoksa onu ve sizleri yaşatmam' dedi. 17 Ocak'ta Silopi İlçe Jandarma Komutanı beni yanına çağırarak, oğlumu HADEP'ten istifa ettirmemi istedi. Alay Komutanı bana telefonda 'Serdar Tanış niye yanıma gelmedi' dedi. 'Eğer oğlun Şırnak topraklarına ayak basarsa onu öldüreceğim' deyip telefonu kapattı. Bu nedenle oğlumun hayatından Şırnak jandarması sorumludur."
Valilik: Serbest bırakıldılar
Şırnak Valiliği'nden yapılan açıklamada, Serdar Tanış ve Ebubekir Deniz'in, Silopi İlçe Jandarma Komutanlığı'na geliş ve ayrılışlarının, ziyaret ve iş izleme kayıt defterine işlendiğini iddia etti. Şırnak Valiliği, İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkan Yardımcısı Osman Baydemir'in, 25 Ocak 2001 tarihinde Tanış ile Deniz'in İlçe Jandarma Komutanlığı'na gittikleri ve bir daha dönmedikleri iddiası üzerine önceki gün yazılı açıklama yaptı. Tanış ve Deniz'in kaybolduklarına dair bilginin resmi makamlara ulaşmasının ardından güvenlik güçlerince aramalara başlandığının ifade edildiği açıklamada, şöyle denildi: "Şırnak'in Silopi ilçesinde ikamet eden Tanış ve Deniz isimli vatandaşlarımızla ilgili bazı basın ve yayın kuruluşlarında yer alan ve gerçeği yansıtmayan haberler nedeniyle kamuoyumuz yanlış bilgilendirilmektedir. Adı geçen şahışlar kesinlikle gözaltına alınmamışlardır. Bu şahışlar, 25 Ocak 2001 tarihinde saat 14.00'te Silopi İlçe Jandarma Komutanı'nı ziyaret amacıyla gelmişler, söz konusu yetkilinin görevli olarak dışarıda olması nedeniyle komutanlıktaki başka bir görevliyle görüşüp; saat 14.30'da ayrılmışlardır. Tanış ve Deniz'in geliş ve ayrılışları komutanlıktaki ziyaret ve iş izleme kayıt defterine işlenmiş, kimlikleri imzaları karşılığında alınıp verilmiştir."
ÖNCEKİ HABER

'Beyaz Enerji' Susurluk'la iç içe

SONRAKİ HABER

Diyarbakır'da TEKEL için birlik

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...