02 Şubat 2001 22:00

'Beyaz Enerji' Susurluk'la iç içe

Dönemin TBMM Susurluk Araştırma Komisyonu Başkanı FP'li Mehmet Elkatmış, 'Beyaz Enerjinin ucu hükümete vardığından Başbakan Ecevit'in feveran etmeye başladığını belirtti.

Paylaş
'Beyaz Enerji' Susurluk'la iç içe
20. Dönem TBMM bünyesinde kurulan Susurluk Araştırma Komisyonu Başkanı ve FP Nevşehir Milletvekili Mehmet Elkatmış, Başbakan Bülent Ecevit'in, "Beyaz Enerji Operasyonu" kapsamında bazı uluslararası kuruluşlardan bilgi isteyen Savcı Talat Şalk'a tepki gösterdiğini belirterek, "Başbakan, soruşturmanın bir yerlere dayandığından şüphelendiği için mi tepki gösteriyor?" dedi.
Elkatmış, Parlamento'da düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'de yolsuzlukların ülkeyi tehdit eder hale geldiğini, bunları soruşturan savcılara tepki gösterildiğini kaydederek, bunun hakim ve savcıların görevini yapmasına engel olduğunu söyledi. Davos'taki Dünya Ekonomi Forumu toplantısında açıklanan raporda, Türkiye'nin, "yolsuzlukta 4. sırada" olduğunun ortaya çıktığını anlatan Elkatmış, şöyle konuştu: "Başbakan, bunun ülkenin saygınlığına gölge düşürdüğüne inanmıyor da, savcının IMF ve Dünya Bankası yetkililerinden bilgi istemesinden mi rahatsız oluyor? TBMM'de cinayet işleniyor, insan hakları ihlalleri nedeniyle AİHM her gün aleyhimize karar veriyor. Bunlar saygınlığımıza gölge düşürmüyor mu? Başbakan, soruşturmanın bir yerlere dayandığından dolayı mı paniğe kapıldı? Bu işin ucu hükümete vardığından Başbakan feveran etmeye başladı. Benim aklıma bu geliyor. Bunun üzerinde durulmalıdır. Başbakan, soruşturmaları sürdüren savcılara yardımcı olmadı, bundan sonra da olmayacak. IMF'ye verilen niyet mektubu, başlı başına utanma meselesidir."
'Tam bir Susurluk olayı'
Mehmet Elkatmış, enerji dağıtım ihaleleri ve "Mavi Akım Projesi"den de pis kokular geldiğini belirterek, "Bunun Susurluk'tan ne farkı var? Tam bir Susurluk olayı..." dedi. Halkın yoksulluk nedeniyle sustuğunu, bir kısım medyanın ve bazı kamu görevlilerin de susturulmak istendiğini kaydeden Elkatmış, "Şimdi içtüzük ile milletvekilleri ve yargı da susturulmak isteniyor. Ülke, vurgun, mafya ve çetelere kalacak" görüşünü ifade etti.
TBB: Başbakan yargıya müdahale etti
Türkiye Barolar Birliği Başkanı Eralp Özgen ise yaptığı yazılı açıklamada, Ankara DGM Cumhuriyet Savcısı Talat Şalk'ın yürüttüğü soruşturma ilgili olarak Başbakan'ın açıklamalarını üzüntü ile kaşıladıklarını belirtti. Özgün, şunları kaydetti: "Basından öğrendiğimize göre Sayın Savcı, IMF, Dünya Bankası ile Avrupa Birliği'ne yurtdışına yazı yazmamış, bu kurumların Ankara'daki temsilciklerine yazı yazarak bilgi istemiştir. Türkiye'de bulunan temsilciklerden savcıların doğrudan bilgi istemesi yasalarımızın öngördüğü bir yoldur. Durum böyle iken Sayın Savcı'nın bu davranışının 'devletimizin saygınlığına gölge düşürecek nitelikte' olduğu yolundaki görüşüne katılmıyoruz; çünkü Sayın Savcı'nın görevi gereği yaptığı inancındayız. Özellikle Sayın Başbakan'ın, 'Aynı savcı daha önce de yetkilerini aşan davranışta bulunmuştur' suçlaması da haksızdır. Sayın Savcı daha önce yetkilerini aşan davranışta bulunmuş ise o zaman neden gerekli soruşturmaların yapılmadığını yetkililere sormalı ve görevlerini ihmal eden bu yetkililer eleştirilmelidir."
"Sayın Başbakan'ın bu beyanı yargıya müdahale niteliğindedir" diyen Özgen, yargının "sav, savunma, karar" üçlüsünden oluştuğunu, bu üç temel ögeden hangisine olursa olsun müdahalenin, yargıya müdahale anlamını taşıyacağını vurguladı. Özgen, "Söz konusu beyan toplumumuzda Beyaz Enerji Operasyonu'nun yeterince açıklanmasının istenmediği kuşkusunu da doğurmuştur" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Kapitülasyondan beter

SONRAKİ HABER

'Şırnak Valiliği yalan söylüyor'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...