02 Şubat 2001 22:00

Münih'te kritik zirve

ABD ile Avrupa Birliği devletleri, bugün Münih'te yapılacak konferansta, 'Ulusal Füze Savunma Kalkanı' projesini görüşecekler.

Paylaş
Münih'te kritik zirve
Almanya'nın Münih kenti, bugün önemli bir konuğu ağırlayacak. ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, Almanya'yı, Washington'un "Ulusal Füze Savunma Sistemi" (NMD) planı için ikna etmek üzere Münih'e gidiyor.
Bu adımın, bugüne kadar NMD'ye karşı politikasını ön plana çıkarmaktan kaçınan Almanya'yı, açık bir tutuma zorlayacağı belirtiliyor. Alman hükümeti, özellikle, ABD'nin Avrupalı müttefiklerine "genişletilmiş bir kalkanın altına girme" çağrısı yapmasından çekiniyor. Berlin'den bir üst düzey yetkili, böylesi bir teklifin "zehirli bir kadeh" olacağını belirtti.
Almanya tam kadro
Münih'te bugün başlayan güvenlik politikası konferansına katılacak olan Rumsfeld'in, Avrupa liderlerinin direnciyle karşılaşacağı tahmin ediliyor. Bu direncin başını ise, evsahibi Almanya çekecek. Almanya'nın konferansta Başbakan Gerhard Schröder, Dışişleri Bakanı Joschka Fischer ve Savunma Bakanı Rudolf Scharping tarafından temsil edilecek olması, müzakerelere verilen önemi gösteriyor.
Gözlemcilerin tahmin ettiği Alman-Amerikan çekişmesinin gerçekleşmesi, iki emperyalist arasındaki gerilimin boyutlarını, uzun zaman sonra ilk kez açıkça ortaya koymuş olacak.
Almanya, SSCB'nin var olduğu koşullarda ABD'nin Avrupa'daki askeri gücünün merkezinde bulunuyordu.
Fransa ve Rusya da var
Ancak toplantı, sadece Almanya'yı ilgilendirmiyor. Konferansta, her ikisi de NMD projesine şiddetle karşı çıkan Fransa Savunma Bakanı Alain Richard ve Rusya Ulusal Güvenlik Danışmanı Sergey İvanov da hazır bulunacak.
ABD'li bakan Rumsfeld'in, bu devletler karşısında tek başına kalacağı düşünülmüyor. NATO Genel Sekreteri Lord Robertson ve İngiliz Savunma Bakanı Geoff Hoon, ABD yanlısı bir tutum alacaklar.
Avrupa ordusu da gündemde
Münih'teki tek gerginlik kaynağı, Avrupa Birliği'nin NMD'ye karşı çıkışı değil. Avrupalı emperyalistler, NATO'dan ayrı bir askeri güç oluşturma girişimlerinin, Washington'daki Bush yönetimi tarafından nasıl karşılanacağını bekliyorlar.
Berlin hükümeti, Washington'un bu kuvvete karşı sert bir tutum alması durumunda, ABD-Avrupa ilişkileri tarihinin en ciddi krizinin patlak vermesinden kaygılanıyor.
Almanya'nın konferans gündemi, aşağı yukarı belli oldu. Hükümet üyeleri, Rumsfeld'e, önerilen füze kalkanının etkisi ve faydası hakkında bir dizi soru soracaklar. İlk soru, ABD'yi "İran, Irak ve Kuzey Kore'den gelebilecek füze saldırılarına" karşı koruyacağı öne sürülen sistemin, Avrupa'yı da kapsama olasılığı. Almanlar, kalkanın genişletilmesi durumunda bunun kendilerine olan maliyetini öğrenmek istiyorlar. Alman yöneticiler, işleyip işlemeyeceği bile belli olmayan devasa bir kalkanın maliyetini halka yüklemenin yaratacağı sorunların farkında. Üst düzey bir diplomatın sorusu, bu rahatsızlığı açığa çıkarıyor: "Alman halkına, milyonlarca markı sağlık ya da çevreye harcamak yerine NMD'ye harcamamız gerektiğini nasıl anlatacağız?"
Alman hükümetinin bir diğer kaygısı ise, genişletilmiş bir füze kalkanının, ABD tarafından "NATO'dan bağımsız bir Avrupa askeri gücüne ihtiyaç kalmadığı" tezine kanıt olarak gösterilebileceği.
Rüşvet gibi öneri
Bütün bunlar karşılığında, ABD, Avrupalı silah tekellerini NMD projesine katacak. Ancak yetkililer, kalkan teknolojisinin kilit parçalarının ABD'lilerin tekelinde kalacağını dile getiriyorlar.
Alman hükümetinin askeri danışmanları da, NMD'nin, Çin ve Rusya'yı çok daha saldırgan bir silahlanma politikasına iteceğine işaret ediyorlar. Danışmanlar, bu sistemin, uluslararası silahsızlanma anlaşmalarını geçersizleştireceğini dile getiriyorlar.
ÖNCEKİ HABER

Halkın tansiyonu fırladı!

SONRAKİ HABER

Kapitülasyondan beter

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...