01 Şubat 2001 22:00

1015 tekstil işçisi kapıda

Bursa'da üç ay içinde Nergis, Sönmez ve BİSAŞ gibi tekstil gruplarının da aralarında bulunduğu 27 fabrikada örgütlü olan Türk-İş ve DİSK üyesi 1015 işçinin işten atıldığı bildirildi.

Paylaş
1015 tekstil işçisi kapıda
Bursa'da üç ay içinde Nergis, Sönmez ve BİSAŞ gibi önemli tekstil gruplarının da aralarında bulunduğu 27 fabrikada örgütlü olan Türk-İş ve DİSK'e bağlı sendikalara üye 1015 işçi işten atıldığı bildirildi.
Konuyla ilgili olarak sendikalar tekstil sektöründe söylenenin aksine bir kriz yaşanmadığını belirtirken, krizi bahane ederek işçi çıkartan patronların, kıdem tazminatlarının maliyetini düşürdüğü belirtiliyor.
Türk-İş'e bağlı TEKSİF Bursa Şubesi Başkanı Murat Kaymak, yaptığı açıklamada, son 3 ayda örgütlü oldukları 11 fabrikada, yaklaşık 400 kişinin işine son verildiğini söyledi.
Sektörde, özellikle Uzakdoğu ülkelerinden gelen ucuz tekstil ürünlerinden kaynaklanan bir haksız rekabet bulunduğunu, ancak buna kriz demenin doğru olmayacağını anlatan Kaymak, "Her şeyden önce gümrükler kontrol altına alınarak, ucuz dampingli malların yurda girişi engellenmelidir" dedi.
Kaymak, sektörün bir başka sorununun ise yüzde 17 gibi yüksek KDV oranının olduğunu ifade ederken, tekstilin kayıtdışı istihdamın yoğun olarak yaşandığı sektörlerin başında geldiğine de dikkati çekti. TEKSİF Pilot Sanayi Şubesi Başkanı Vedat Coşaner de, örgütlü oldukları 7 işyerinde 3 ay içinde yaklaşık 500 işçinin işine son verildiğini söyledi. Ekonomide yaşanan daralmanın tekstil sektörü temsilcileri tarafından abartıldığını söyleyen Coşaner, "Kriz bahane edilerek işçiler işten çıkartılıyor, böylece çalışanların tazminatlarını sıfırlıyorlar" diye konuştu.
Tazminatlar da geciktiriliyor
TEKSİF Demirtaş Şubesi Başkanı Kadir Burhan da, örgütlü oldukları 6 işyerinden krizi bahane eden patron tarafından 3 ay içinde 100'e yakın çalışanın işten çıkartıldığını bildirdi. Patronun işten çıkartılan çalışanların tazminatlarını da ödemekte güçlük çıkardığını ve 6 ay gibi uzun bir süreye yaydığını anlatan Burhan, "Önceden atılanların yerine işçi alıyorlardı, ancak şimdi o da yok. Bir nevi işçiyi asgari ücrete mahkûm ediyorlar. İşverenler kriz olduğunu savunuyor ama ben kriz olduğuna inanmıyorum" dedi. Kaymak, birçok tekstil sanayicisinin buradan kazandığı kaynakları başka sektörlere kaydırmaya, yurtdışında fabrikalar kurmaya başladığına dikkati çekerek, bu davranışların yurttaşlık anlayışıyla bağdaşmadığını söyledi.
DİSK'e bağlı Tekstil-İş Bursa Şubesi'nin örgütlü olduğu 3 işyerinde de son 3 ayda 15 işçinin işten atıldığı öğrenildi. Hak-İş'e bağlı Öz İplik-İş'in ise Bursa'da örgütlü olduğu fabrika bulunmuyor.
ÖNCEKİ HABER

TBMM'de gergin tören

SONRAKİ HABER

Halkın tansiyonu fırladı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...