01 Şubat 2001 22:00

TBMM'de gergin tören

Genel kurulda içtüzük görüşmeleri sırasında çıkan kavgada MHP'lilerin saldırısına uğrayan ve kalp krizi sonucu yaşamını yitiren DYP Şanlıurfa Milletvekili Fevzi Şıhanlıoğlu, memleketine gönderildi.

Paylaş
TBMM'de gergin tören
TBMM Genel Kurulu'nda çıkan tartışmalar sırasında, yediği yumrukların da etkisiyle kalp krizi geçirerek yaşamını yitiren DYP Şanlıurfa Milletvekili Fevzi Şıhanlıoğlu için dün TBMM'de cenaze töreni düzenlendi. Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı, gergin geçen törene MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve milletvekillerinin katılmaması dikkat çekti.
Cenaze töreninin yapılacağı TBMM bahçesi ve çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı. Ziyaretçilerin kimlik kontrolü ve sıkı aramalardan geçirilerek alındığı TBMM'de, bahçede de ayrı noktalarda polisler görevlendirildi. TBMM polisleri dışında Ankara Emniyet Müdürlüğü'nden de polislerin, her an çıkabilecek olaylara karşı tedbir aldıkları görüldü.
DYP'den bildiri
DYP Genel İdare Kurulu tören öncesinde bir bildiri yayınlayarak, "Olayların sakinleştirilmesi gereken noktada Meclis Başkan Vekili'ne verilen yazılı devam talimatı, bir arkadaşımızın acı kaybıyla sınırlı kalmamış, insanlık namına da bir utanç belgesi olarak siyasi tarihimizdeki karanlık yerini almıştır" görüşünü dile getirdi. Türkiye'de demokrasi ve hukuka karşı yürütülen "ağır saldırının" beklenen "vahim olayları doğurduğu" savunulan bildiride, Şıhanlıoğlu kastedilerek, "Bu haksızlığa direnen parti mensubunun, iktidarca sürdürülerek tahrik edilen olaylarda hayatını kaybettiği" dile getirildi.
"TBMM'nin, dolayısıyla temsil ettiği bütün bir milleti devletin dışına atmaktan başka anlam taşımayan bu demokrasi ve hukuk dışı tasarruf, Meclis'in var oluş gerekçesini, hatta milletvekillerinin burada oturma hakkını dahi ortadan kaldırmaktadır" denilen bildiride, olayları sakinleştirmesi gereken noktada Meclis Başkan Vekili'ne verilen "devam" talimatının, bir arkadaşlarının kaybıyla sınırlı kalmayıp, yalnız hukuk ve demokrasi adına değil, insanlık namına da bir utanç belgesi olarak siyasi tarihteki karanlık yerini aldığı vurgulandı.
Üzerlerini aratmadılar
Hastane ambulansıyla TBMM'ye kadar taşınan cenazenin arkasından, hastane önünde toplanan DYP'liler ve Şıhanlıoğlu'nun ailesi yürüyerek TBMM'ye kadar geldi. TBMM Çankaya kapısına getirilen cenaze içeri alınırken, birlikte gelen grubun üzeri aranmak istendi. Ancak üzerlerinin aranmasına izin vermeyen ve "MHP mi talimat veriyor? Sizi kim kışkırtıyor" diyen grupla polisler arasında çıkan kavga ve tartışma, Elazığ Bağımsız Milletvekili Mehmet Ağar'ın, "Gelenlere ben kefilim" demesi ve Cevheri'nin "İçeri alın" uyarısıyla yatıştı. Grup Meclis'e aranmadan girerken, önde bulunanların "Yürüyün, yürüyün, durmayın arkadaşlar" uyarısı dikkat çekti.
Törene, FP Genel Başkanı Recai Kutan ve milletvekilleri, kısa bir grup toplantısı yaptıktan sonra toplu halde katıldılar. Başbakan Bülent Ecevit, TBMM Başkanı Ömer İzgi'nin de protokolde yer aldığı törene, DYP Genel Başkanı Çiller ile ANAP Genel Başkanı Yılmaz aynı anda ve farklı yönlerden geldiler. DYP'li milletvekilleriyle tokalaşan Çiller, Şıhanlıoğlu'nun ailesine de başsağlığı diledikten sonra yanlarında durdu. Çiller'in Yılmaz ve Ecevit'in yanlarına gitmemesi dikkat çekerken, önce Yılmaz, sonra da Ecevit gelerek Çiller'e ve Şıhanlıoğlu'nun ailesine başsağlığı dileğinde bulundular. HADEP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Türk de törene katıldı.
Bahçeli ve MHP'liler katılmadı
DSP'li bakanların ve bir grup milletvekilinin de katıldığı törene, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, parti yöneticileri ve milletvekilleri, önceki akşam toplanan MHP Başkanlık Divanı'nda alınan katılmama kararı nedeniyle gelmedi. MHP'den Sadık Yakut ile TBMM Grup Amiri MHP'li Ahmet Çakar dışında milletvekili törene katılmadı.
Şıhanlıoğlu için TBMM'de düzenlenen törenin ardından cenaze ambulansla Esenboğa Havalimanı'na götürüldü. Cenazenin bulunduğu ambulansın arkasında uzun bir araç konvoyu oluştu.
Çiller, milletvekilleri ve çok sayıda partili de DYP'ye ait bir otobüsle havalimanına geldi. Cenaze törenine katılmak üzere Havalimanı'na gelen FP Genel Başkanı Kutan, Çiller ile Büyük Şeref Salonu'nda bir süre sohbet etti. Çiller, daha sonra Şıhanlıoğlu'nun ailesinin yanına giderek, başsağlığı dileğinde bulundu. THY'ye ait özel bir uçakla Şanlıurfa'ya gönderilen Şıhanlıoğlu'nun cenazesi Viranşehir'de toprağa verildi.
ÖNCEKİ HABER

Praksis yayın hayatına başladı

SONRAKİ HABER

1015 tekstil işçisi kapıda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...