01 Şubat 2001 22:00

Akdeniz Bölgesi santral

   çöplüğü haline geliyor

Paylaş
Akdeniz Bölgesi santral
   çöplüğü haline geliyor
Halil İmrek
Almanya elektrik şirketi SEAG AG ve çokuluslu elektromekanik imalatçısı ve santral müteahhidi SIEMENS AG şirketlerinin katılımı ile 1998 yılında kurulan İskenderun Enerji AŞ tarafından 3000 dekarlık tarım arazisi üzerine, "Sugözü Enerji Santral"i kurulması girişimlerine Tufanbeyli Termik Santrali Projesi de eklendi. DSP Adana Milletvekili, İsmet Vursavuş'un Tufanbeyli'ye kurulması düşünülen Termik Santrali için girişimlerde bulunması ve Başbakan Bülent Ecevit'ten destek istemesi tepkilere neden oldu. Çevre ve Tüketiciyi Koruma Derneği (ÇETKO) Başkanı Prof. Dr. Figen Doran, Adana'da 4000 megavatın üstünde su gücünün olduğu gerçeğinin görmezden gelindiğini belirterek, enerji çıkmazı gerekçesi ile halkın kömürle çalışan termik santrale mahkûm edildiğini belirtti. Termik santrallerin, birinci ve ikinci sınıf tarım arazilerinin üzerine kurulduğuna dikkat çeken Doran, "İster yerli, ister se ithal kömürle çalışsın termik santrallerinin kurulmasına karşıyız" dedi.
Başka santraller de yapılacak
Prof.Dr. Figen Doran, Sugözü ve Tufanbeyli santralleri dışında daha birçok projenin bulunduğuna dikkat çekerek, bölgeye termik santral kurulmasını önlemek için çaba harcayacaklarını söyledi. Öncelikle Sugözü Termik Santrali'ni durdurmak gerektiğini kaydeden Doran, diğer projelerin de engellenmesi için çaba harcayacaklarını söyledi.
Sugözü ve Tufanbeyli santralleri dışında bölgeye kısa vadede 5 yeni termik santral daha kurulması için projeler hazırlandığına dikkat çeken Doran, bölge potansiyelinin 5 katı bir yatırım planı mevcut olduğunu ifade etti. Doran, TEAŞ'ın planlamasına göre, 2010 yılına kadar Doğu Akdeniz, Bölgesi'nde Antakya'ya 1, İskenderun'a 2, Adana'ya 4, Tufanbeyli'ye 2, Elbistan'a ise 12 olmak üzere 21 ünite kömür santralinin kurulacağını belirtti. Doran şöyle devam etti "Bu duramda, Kilis'ten, Tarsus'a Feke'den Samandağı'na kadar çok geniş bir alan kirletilecek, önemli çevre ve sağlık sorunları yaşanacak ve meydana gelecek ağır ekonomik, toplumsal faturayı bölgede yaşayan insanlar ödeyecektir."
Türkiye'nin ihtiyacı yok
Santrallerin ekolojik dengeyi bozacağını ve atıkların insan sağlığına ciddi ölçülerde zarar vereceğini ifade eden Doran, kömürle çalışan termik santralleri batının terk ettiğini belirterek, "Bunlar, modası geçmiş kirletici, verimsiz, ekolojik dengeleri altüst eden enerji santralleridir" dedi. Santralin dışa bağımlılık olduğunu ifade eden Doran, hızla ekolojik arazi kullanım planın yapılması ve tarım arazilerinin amaç dışı kullanımın engellenmesi gerektiğini söyledi. Türkiye'nin, fosil yakıtlara ve ve nükleer enerjiye gereksinimi olmadığına değinen Doran, hidroelektirik santralleri fotovoltaik enerji, rüzgâr tribünleri ve jeotermal enerji gücünün yeterli olduğunu belirterek, Türkiye'nin batının çöp teknolojisi haline getirilmesine izin verilmemesini için mücadele edeceklerini açıkladı.
ÖNCEKİ HABER

Generallerin acı anı!

SONRAKİ HABER

Yolsuzluklar enerji ve

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...