01 Şubat 2001 22:00

Generallerin acı anı!

Şili'de, Yargıç Juan Guzman'ın hakkında verdiği suçlama kararı iletilen diktatör Augusto Pinochet, evinde gözaltına alındı.

Paylaş
Generallerin acı anı!
Şili'de, Yargıç Juan Guzman'ın hakkında verdiği suçlama kararı iletilen diktatör Augusto Pinochet, evinde gözaltına alındı. Pinochet'ye kararı, Guzman'ın tutanak yazmanı Rayen Duran'ın ilettiği ve Pinochet'in Los Boldos'daki evinde gözaltına alındığı belirtildi.
Eski Diktatörün Sözcüsü Emekli General Luis Cortes Villa, kararın Pinochet'ye iletildiği anı, "hayatının en acı dolu anı" olarak nitelendirdi. Gazetecilere açıklama yapan ve çok üzgün görünen Villa, "Generali savunmayı beceremedik" dedi.
'Fazla yaşamaz'
Pinochet'nin oğullarından Marco Antonio Pinochet Hiriart da, babasının bu durumda bu gerginlikle fazla yaşayacağını sanmadığını söyledi. Pinochet aleyhinde açılan 214 davaya bakan Yargıç Guzman, eski diktatörü, 1973 yılında 75 siyasi tutuklunun kaçırılması ve yargısız infazından ötürü 2 gün önce resmen suçlamıştı. Eski diktatörün evinde göz hapsinde tutulmasına da karar verilmiş, kararın Pinochet'ye tarafları bilgilendirmekle yükümlü İstinaf Mahkemesi'ne gönderildikten sonra yürürlüğe gireceği kaydedilmişti. ABD destekli kanlı bir darbeyle Salvador Allende yönetimini deviren Pinochet, en az 3000 kişinin ölümünden sorumlu tutuluyor. İngiltere'de çetrefilli bir yargı süreci sonunda İspanya'ya iade edilmekten yırtan Pinochet, böylece ilk cezasını kendi ülkesinde almış oldu.
ÖNCEKİ HABER

Altının zehirli mirası

SONRAKİ HABER

Akdeniz Bölgesi santral

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa