23 Ağustos 2011 12:24

Libya’da paylaşım savaşı

Libya’da Kaddafi rejimi sona yaklaşırken, petrole hücum başladı. Libyalı muhaliflerin Trablus’un büyük bölümünü ele geçirmesinin ardından ülkedeki çatışmalar devam ederken, liderler ve petrol şirketleri ülkedeki “yatırımlarını” koruyabilmek için yarışa başladı. Libyalı muhalifler Batılı

Libya’da paylaşım savaşı
Paylaş

İtalyan Eni şirketi Libya’ya geri dönüş için hazırlıklara başlarken Kaddafi rejiminin çöküşünü kutlayan muhalifler Rus ve Çinli firmaların, bu iki ülkenin ayaklanmaya destek vermemesi sebebiyle bazı kontratlardan mahrum kalabilecekleri uyarısında bulundu.

Libyalı muhaliflerin petrol şirketi AGOCO’nun iletişim direktörü Abdülcelil Mayuf, Batılı şirketlerle bir sorunları olmadığını; ancak Rusya, Çin ve Brezilya gibi bazı ülkelerle aralarında siyasi sorunların olabileceğini söyledi. Açıklama, Kaddafi yönetimine katı yaptırımlara karşı çıkan ülkelerin ileride dezavantajlı duruma düşebileceğine işaret ediyor.
Gelişmelerin ardından savaş öncesi Libya’daki en büyük üretici Eni’nin hisseleri yüzde 7 artarken OMV ve Total’in hisseleri de yüzde 3 ile 5 arasında değer kazandı. ABD’li firmalar da benzer şekilde yükselişe geçti.

İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini, Eni’nin, Libya’nın doğusundaki petrol sahalarını tekrar faaliyete geçirmek için çalışmalara başladığını açıkladı. Libya, savaştan önce günlük 1.6 milyon varil ile dünyadaki petrol üretiminin yüzde 2’sini gerçekleştiriyordu ve bu verimliliği 80 yıl daha koruyacak rezervlere sahip bulunuyor. Ancak bu üretimin bir milyon varile varmasının bir yılı, savaş öncesi düzeylere gelmesinin ise iki yılı bulması bekleniyor. AGOCO ise güvenliğin sağlanması halinde üretime hemen başlayabileceklerini bildirdi.

ÇİN VE RUSYA TELAŞLI

NATO saldırısından önce Libya’da bulunan 75 kadar Çinli şirketin 36 bin çalışanı ve 50 kadar projesi bulunuyordu. Çin, Libya’ya yatırımları koruması çağrısında bulundu ve petrol ticaretinin iki taraf için de fayda sağladığını savundu.
Çin, NATO operasyonuna yeşil ışık yakan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararına karşı veto hakkını kullanmamakla birlikte saldırıları kınamış ve Kaddafi ile muhalifler arasında bir uzlaşmaya varılması çağrısında bulunmuştu. O zamandan bu yana Pekin, Libyalı muhalifleri ülkede ağırlamaya ve kendileriyle görüşmek için temsilciler göndermeye başladı.

Rus petrol şirketlerinin Libya’daki milyarlarca dolarlık yatırımı dışında ülkede Brezilya şirketleri de faaliyet gösteriyordu.
Rusya-Libya İş Konseyi Genel Direktörü Aram Shegunts, “Libya’yı tamamen kaybettik. Oradaki şirketlerimiz her şeylerini kaybedecek, çünkü NATO orada faaliyet göstermelerine izin vermeyecek” dedi.

Yeni dönemde, daha önce Libya’da faaliyet göstermeyen Katar gibi ülkeler ile Vitol gibi şirketlerin de etkin olması bekleniyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

2023 hayal köpekler gerçek!

SONRAKİ HABER

Hükümet sessiz sedasız kendine çalışıyor… Duyan var mı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa