31 Ocak 2001 22:00

Çağdaş Frankeştaynlar!

Organ ticareti vahşetinin ulaştığı boyutlar, korku romanlarını geride bıraktı. İncelenen İngiliz hastanelerinin, binlerce organ stokladığı belirlendi.

Paylaş
Çağdaş Frankeştaynlar!
İngiliz hükümeti tarafından hazırlanan bir rapor, Liverpool'da bulunan Alder Hey Hastanesi'nde, ölü çocukların organ ve dokularının ailelerinin izni olmadan alındığını, bir kısmının "bağış" karşılığında tıbbi araştırmalarda kullanılmak üzere dağıtıldığını gözler önüne serdi. Bu vahşi uygulamaya ilişkin araştırma ve rakamlar, organların ticari nedenlerle biriktirildiğine işaret ediyor.
Ölü çocukları kestiler
Hastanede 2128 kalp bulundu. Hastanenin "organ koleksiyonu" 1948'e dayanıyor. Birkaç günlük ile 11 yaş arasındaki çocuklara ait toplam 13 kafa ya da kafa parçası bulundu. Bir bölmede, bir çocuğun vücuduna kesik başı ile birlikte rastlandı. Yetkililer, 1973'ten bu yana hastaneye yeni organ alınmadığını söylüyorlar. Ancak bulgular bunun aksini ispatlıyor.
Son derece yaygın
25 hastanede yapılan incelemelerde toplam 104 bin 300 iç organ, fetus ve uzvun saklandığı ortaya çıktı. Ancak bazı hastanelerin incelemeye izin vermemesi nedeniyle bu rakamın gerçekte çok daha büyük olabileceği ifade ediliyor.
Sağlık Bakanı Alan Milburn tarafından parlamentoda açıklanan soruşturma rapora göre, özellikle Hollandalı Profesör Dick Van Velzen'in hastanenin çocuk patolojisi bölümüne başkanlık yaptığı dönemde, binlerce canlı ya da ölü çocuk organ ve dokusu ailelerinden izinsiz olarak alınıp depolandı. Aynı dönemde 1500'e yakın ceninin de yine izinsiz alıkonulduğunu belirten Milburn, bu gelişmeleri "tüyler ürpertici" olarak tanımladı.
İçlerini boşaltmışlar
Hastanede pek çok çocuğa ait baş, göz, kalp ve beyin gibi organlar bulunduğunu belirten Milburn, ''Anlaşılan belli bir dönemde hastanedeki müdahaleler sırasında yaşamını kaybeden her çocuk bütün gövdesi boşaltılıp bir kabuk halinde ailesine verilmiş'' dedi. Konuyla ilgili araştırmalarda özellikle Prof. Van Velzen'in hastanede bölüm başkanlığı yaptığı 1988-1995 dönemlerinin öne çıktığını gördüklerini de kaydeden Milburn, halen Hollanda'nın Leiden kentinde doktorluk yapan bu kişinin hem meslek odasına, hem de savcılığa şikâyet edildiğini kaydetti.
Van Valzen'in İngiltere'de "mesleğini" yapmasının imkânsız olduğunu vurgulayan Sağlık Bakanı, depolanan organ ve dokuların da ailelere geri verilmesine başlandığını söyledi. Bazı ailelerin geri aldıkları her organ için ayrı bir cenaze töreni yapmak zorunda kaldıklarını belirten Milburn, bu korkunç işlem için de bağımsız bir komisyon kurulduğu ifade etti. Milburn, İngiltere'de organ bağışıyla ile ilgili yasanın bu tür suiistimallerin önüne geçilecek şekilde yeniden düzenleneceğini de bildirdi. Liverpool Göz Dokusu Merkezi'nde 109 insana ait 188 göz ve iki optik sinir bulundu. Bunların 12'si dışındakiler ceninlerden alınmış. Ayrıca hastanelerde çok sayıda hayvan organına da rastlandı.
Organlar bozuluyor
Bu arada, organların korunduğu kavanozlarda bulunan ve bozulmayı önleyen kimyasalların azaldığı ve üzerlerine eklenmediği için bazı organlarda bozulmaların başgösterdiği bildirildi.
Raporlarda, araştırmalarda kullanılmak üzere ailelerinden bile izin alınmadan depolanan bu organların hiçbir araştırmada kullanılmadığı da belirtildi.
Sabıkalı hastane
İngiltere'de, geçtiğimiz hafta da Alder Hey Hastenesi'nin ameliyat sırasında pek çok çocuğun vücudunda bulunan ve "timus" adlı salgı bezinin çalındığı ve bağış karşılığı tıbbi araştırma ve ilaç firmalarına verildiği ortaya çıkmıştı.>
ÖNCEKİ HABER

Su samurlarına ne oldu?

SONRAKİ HABER

Şeker sektöründe de

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...