30 Ocak 2001 22:00

Soykırım yasası onaylandı

Fransa Meclisi tarafından kabul edilen Ermeni Soykırımı Yasası, Fransa Cumhurbaşkanı Chirac tarafından onaylandı.

Paylaş
Soykırım yasası onaylandı
Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, Fransa Ulusal Meclisi tarafından kabul edilen Ermeni soykırımına ilişkin yasayı imzaladı. Chirac'ın önceki gece imzaladığı yasa, resmi gazetenin dünkü sayısında yayınlandı.
Fransa Ulusal Meclisi'nde 18 Ocak'ta oybirliğiyle kabul edilen tasarının geçmişi 1998 yılına kadar uzanıyor. Mecliste 1998 yılında Sosyalist Parti milletvekillerinin girişimiyle gündeme gelen yasa tasarısı, Türkiye'nin tepkisi üzerine Senato gündemine getirilmemişti. Tasarı, Senato Başkanlık Divanı ve hükümetin gündeme almayı reddetmesi üzerine, bireysel girişimle genel kurul gündeminde oylanarak kabul edildiği için, anayasa gereği meclise geri gönderilmiş ve mecliste 18 Ocak'ta kabul edilmişti.
"Fransa, Ermenilerin 1915 yılında maruz kaldığı soykırımı resmen tanır" ifadesinin yer aldığı yasanın, Dış İlişkiler Komisyonu'nda bir çekimser oy, meclis genel kurulunda ise oybirliğiyle kabul edilmesi nedeniyle, Cumhurbaşkanı Chirac'ın yasayı onaylamaması "zayıf bir olasılık" olarak kabul ediliyordu.
Yasa sembolik mi?
Yasanın tartışılan en temel noktalarından biri ise sembolik anlam taşıyıp taşımadığı. Fransız Parlamenterlerin bir bölümünün "Yasa semboliktir ve Türkiye Cumhuriyeti'ni kınamayı amaçlamamaktadır" şeklindeki yorumlarına karşın, hukukçular arasında da yasanın "bağlayıcı" nitelik taşıdığını savunanlar bulunuyor. Yasanın, Fransız Anayasasının 34. maddesine aykırı olduğunu iddia eden hukukçular ise, aykırılık gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurulması için gereken 60 imzanın toplanamadığına dikkat çekiyor. Fransa'da yaklaşan yerel seçimler, parlamenterlerin çoğunun yasa aleyhine bir girişime katılmaları olasılığını neredeyse sıfıra indiriyor.
Yasanın tartışılan bir diğer boyutu da, Fransa'da soykırım iddialarına karşı görüş bildirenlerin, bundan böyle Fransız yasalarını çiğnemiş olarak kabul edilecek olmaları. Fransa Meclisi'nde alınan kararı değerlendiren ODTÜ Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, Almanya'da Yahudi soykırımı olmadığını iddia edenlere soruşturma açıldığını hatırlatarak, kararın, soykırım tezinin aksini savunanların önünü kesecek niteliğe sahip olduğunu belirtmişti.
Türkiye 30 senatör bulabildi
Fransa'da resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Ermeni soykırımına ilişkin yasaya itiraz etmeye hazırlanan senatör sayısının 30'u geçemediği bildirildi. Fransız Anayasası, meclis ve senatodan 60 imzanın toplanması halinde, yasaya itiraz etme hakkını tanıyor. Senato içinde, Türkiye'nin çabasıyla yapılan yoğun lobiye rağmen 60 imzaya ulaşılamadığı için, itiraz için Anayasa Mahkemesi'ne gidilemedi.
Fransa'da gelecek yıl yapılacak yerel seçimlerden dolayı, Ermeni lobisinin baskısından çekinen bazı parlamenterlerin, itiraz için imza atmadıkları belirtiliyor. Fransa'da milletvekilleri ve senatörlerin, aynı zamanda belediye başkanı ve il genel meclisi başkanı olma imkânları bulunuyor.
ÖNCEKİ HABER

'Uygulamalar araştırılsın'

SONRAKİ HABER

KESK birliği örgütleyecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...