30 Ocak 2001 22:00

'Uygulamalar araştırılsın'

DETİS eski yönetiminin hazırladığı faaliyet raporunda, Devlet Tiyatroları'na yapılan müdahalelerin geldiği boyutlara dikkat çekiliyor.

Paylaş
'Uygulamalar araştırılsın'
Devlet Tiyatroları Sanatçıları Derneği (DETİS) üyeleri, Devlet Tiyatroları (DT) Genel Müdürü Rahmi Dilligil'in yolsuzluk iddiasıyla tutuklanmasının ardından DT yönetimine atananların "darbe" zihniyeti ile görev başına geldiklerine dikkat çekerek, DT'de yaşanılan sıkıntıları, DETİS Genel Kurulu'na sundukları faaliyet raporunda dile getirdiler.
DT Ankara Tiyatrosu Müdürlüğü'ne getirilen Ferdi Merter'in içinde bulunduğu ekip adına yaptığı basın açıklamasında "Bizim darbemiz iyidir" diyerek göreve gelişlerindeki hukuk dışılığı kendi ağzıyla itiraf ettiğine işaret edilen faaliyet raporunda, "darbe" zihniyetindekilerin üstün gayretleri ile DT'nın siyasi erke teslim edildiği vurgulandı.
DT tarihinde ilk kez DT repertuvarının Kültür Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı tarafından açıklanmasının, müdahale boyutlarının idari ve mali konuları da aşıp artık sanatsal alana ulaştığının göstergesi olduğunun belirtildiği raporda, oynanacak oyundan, rol dağılımına kadar kurumun tüm işlerinin Kültür Bakanı İstemihan Talay'a tabi olduğuna dikkat çekildi.
Personele verilen oyun sonrası servis hizmetlerinin de ilginç bir hal aldığının kaydedildiği raporda, yeni yönetimin neredeyse kişi başına bir araç verecek kadar cömert davrandığı, yasal olarak bir tek genel müdürün makam aracı olması gerekirken, bütün genel müdür yardımcıları, başrejisör, sanat teknik müdürü ve bazı daire başkanlarının bile sabahları evlerinden alınıp, akşam evlerine bırakılır olduğu vurgulandı.
Genel Müdürlük ve Ankara Müdürlüğü koridorlarında kim oldukları bilinmeyen kişilerin dolaştığının ve bu kişilerin "şirketten" olduklarını söylediğinin belirtildiği raporda, bu kişilerin Koordinasyon Kurulu Toplantıları'na katıldığı bir çoğunun da kurumun en kritik makamlarında sekreterlik yaptığı vurgulandı. Bu kişilerin bazılarına fazla paralar ödendiğine işaret edilen raporda, görevi ve kadrosu demirci olan bir çalışanın genel müdürlükçe çok yetenekli bulunarak, "C" kadrosuna geçirildiği ve kondüvit yapıldığı bildirildi. Genel müdürün yanı başında çalışan bir şefin de yükselme yönetmeliğine aykırı bir işlemle "uzman" yapıldığının belirtildiği raporda, bu konular hakkında araştırma yapılması istendi.
ÖNCEKİ HABER

Pil erken bitti, hastalar tehlikede

SONRAKİ HABER

Soykırım yasası onaylandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...